SMRT MIRE MARKOVIĆ

OTIŠLA JE BALKANSKA LADY MACBETH Željela je moć i nije birala sredstva kako bi je se dokopala i zatim je zadržala. Iza nje ostaje krvavi trag

YUGOSLAVIA-PATRIARCH:BELGRADE,20APR99 - Yugoslav President Slobodan Milosevic (L) greets Russian Orthodox Patriarch Alexiy II accompanied with his family, wife professor Mirjana Markovic (C) and son Marko Milosevic (R) in Belgrade April 20. After the reception Milosevic said,
REUTERS

Slobodan Milošević, Mira Marković i njihov sin Marko Milošević

 

Kaže se da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. Kad je riječ o bračnom paru Milošević-Marković, tada je više nego jasno da je spiritus movens Slobodanovog političkog djelovanja bila Mira Marković. Ona je dolazila iz partizanske obitelji, njezin je otac bio komunistički velmoža i ona je željela moć. Nije ju bilo briga kako se uspeti do vrha. Bilo je važno doći. Ne Machiavelli, već lady Macbeth.

Slobodan bi još možda i bio ostao u lukrativnom bankarskom biznisu, ali Miri novac nije bio dovoljan. Htjela je moć, onu do koje nije mogla njezina majka, onu koju s njom nije dijelio njezin otac. Komunističke ideje su za taj plan bile idealne: na vlast se dolazi kroz strukture. Ali, kao sociologinja, bila je svjesna da dolaze promjene. Pa je sa Slobodanom gradila sliku ljudi od naroda: beogradska je Politika potkraj 1980-ih pisala kako stanovnici Požarevca s odobravanjem gledaju Miloševića koji se u subotu vraća s pijace i vuče pune torbe hrane.

Ubrzo više neće biti ni Požarevca ni torbi, Mira će postati prva dama i biti spremna poslati tuđu djecu u rat kako bi ostala na vlasti. Njezin mezimac Marko, jasno, nije bio mobiliziran. On se bavio važnim državnim poslovima: nadgledao je šverc cigareta.

Poznata je priča da je upravo Mira bila ta koja je ulazila u sukobe sa suprugom kad bi on na nekom od pregovora bio spreman na ustupke u BiH. Njezina je ideja bila očuvanje Jugoslavije, krnje, ali Jugoslavije pod svaku cijenu: konačno, svoju je stranku nazvala Jugoslavenskom levicom.

Poznato je i da je bila bliska s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem i s njime dijelila ideje o osvajanju cijele BiH. Sa što manje pripadnika ostalih naroda. Ni prema Kosovu nije imala blaži stav. Neki su glasovi iz Beograda pričali da se mnogo toga moglo s Miloševićem dogovoriti da nije bilo Mire koja je čekala kod kuće. I koje se, na svoj način, Slobodan i bojao. Pa je zbog toga bio tvrđi nego što bi bio inače.

Mira s cvijetom u kosi je iza sebe ostavila krvav trag. I samo po tome će biti zapamćena u povijesti.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo