ODOBRENA EKSHUMACIJA

OTVARA SE GROBNICA NAKON 85 GODINA Je li John Dillinger uspio sve prevariti? Desetljećima se sumnja da je leš podmetnut; FBI: 'To je teorija zavjere'

 
John Herbert Dillinger
 Getty Images

Bio je državni neprijatelj broj jedan. FBI je za informacije o njemu tražio i do 25 tisuća dolara, a nakon smrti je postao “kriminalna ikona” kojeg je u holivudskom liku utjelovio glumac Johnny Depp.

On je John Herbert Dillinger, vrhunski pljačkaš banaka čije će tijelo biti ekshumirano 31. prosinca na zahtjev obitelji. Naime, članovi njegove obitelji tvrde kako imaju dokaze da tijelo, pokopano na groblju Crown Hill u Indianapolisu ispod nadgrobnog spomenika s njegovim imenom, nije Dillingerovo. Tvrde kako je na tom mjestu pokopan varalica, netko tko nalikuje na njega.

- FBI je ubio krivog čovjeka. Imamo dokaze da osoba, koja je pokopana ispod spomenika s njegovim imenom, ima drugačiju boju očiju i otiske prstiju - rekao je Dillingerov nećak Michael Thompson, prenosi BBC.

Iako FBI odbacuje takve tvrdnje, tvrdeći kako se radi o teoriji zavjere, vlasti u Indianapolisu su odobrile zahtjev za ekshumacijom.

John Dillinger rođen je 1903. godine. Njegova obitelj pripadala je srednjoj klasi. Otac mu je bio trgovac koji je vodio trgovinu mješovitom robom, a majka mu je umrla prije njegova četvrtog rođendana. Dillinger je u jednom razgovoru s novinarima rekao da je njegov otac bio čvrst u discipliniranju djece i često se vodio “zakonom batine”. Ponovno se oženio, šest godina kasnije, a Dillinger je prezirao oca i pomajku zbog toga.

Plan bijega

U tinejdžerskim godinama počeo je upadati u nevolje. Odustao je od škole i počeo raditi u mehaničarskoj radionici. Iako je bio vrijedan radnik, zbog dosade i buntovnog karaktera, noćima je lutao ulicama u potrazi za nevoljama. Zbog straha da mu sin prelazi na krivu stranu zakona, njegov otac preselio je obitelj na farmu. Međutim, Johna priroda i svježi zrak nisu nimalo smirili. Otac ga tad prijavljuje u mornaricu, ali on nakon nekoliko mjeseci bježi i vraća se kući. Ne može nikako pronaći posao pa se udružuje sa sitnim kriminalcem Edom Singletonom s kojim je opljačkao lokalnu trgovinu.

Iako je na savjet oca priznao krivnju, misleći da će tako dobiti manju kaznu, na kraju je osuđen na 10 do 20 godina. U zatvoru se sprijateljio s iskusnijim kriminalcima s kojima planira bijeg. Međutim, ubrzo biva pušten i obećava im da će naći način kako ih izbaviti. Plan mu je propao jer je ponovno završio u zatvoru nakon što je orobio banku u Ohiju. Policija je kod njega pronašla plan bijega, a četiri dana nakon toga njegovi prijatelji su uspjeli pobjeći iz zatvora, pritom upucavši šerifa i onda oslobodili i njega.

Plastične operacije

Nakon toga, ohrabreni Dillinger s prijateljima planira i ostvaruju niz pljački banaka i policijskih postaja iz kojih kradu oružje i pritom ubijaju bilo koga tko im se nađe na putu. Nakon što su opljačkali nacionalnu banku u Indiani, bježe u Floridu gdje se skrivaju pod lažnim imenima. Uhićeni su kad je u hotelu u kojem su odsjeli buknuo požar, a lokalni vatrogasac ih je prepoznao po fotografiji potjernice. Dillinger je tako opet završio u zatvoru, a pobjegao je nakon što je zaprijetio stražarima pištoljem i uzeo taoce. Iako to tad nisu znali, pištolj je bio lažan, a Dillinger ga je izrezbario iz drveta i obojao crnom pastom za cipele. To mu je samo još više povećalo medijsku slavu, ali i bijes policajaca.

Najveću pogrešku napravio je kad je ukrao šerifov automobil i prešao granicu. Naime, zbog toga što je ukradeni automobil vozio preko granice, prekršio je federalni zakon i postao slučaj tek oformljenog FBI-a. Za Dillingerom je raspisana nacionalna tjeralica i postao je državni neprijatelj broj jedan. Dillinger je nastavio pljačkati banke u Chicagu, gdje je jednom prilikom i ranjen nakon što je FBI upao u stan u kojem se skrivao s prijateljima i djevojkom Evelyn Frechette. Kako bi se oporavio od ranjavanja, pobjegao je s djevojkom natrag kući.

Međutim, nije dugo mirovao i brzo se vratio starom životnom stilu. U međuvremenu je napravio nekoliko sitnih plastičnih operacija, kiselinom “izbrisao” otiske prstiju, obojao kosu i počupao obrve, kako bi lakše bježao od policije i skrivao im se “pred nosom”. Na kraju ga je izdala prijateljica njegove djevojke, vlasnica bordela koja je FBI-u odala informaciju gdje se Dillinger nalazi i dogovorila s njima zasjedu u kinodvorani 1934. godine. FBI je ispalio pet metaka, od toga su ga tri pogodila, jedan točno ispod desnog oka. Na njegov sprovod došlo je 15 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:16