TRAGEDIJA U SRBIJI

'OVAKAV SLUČAJ NISMO VIDJELI 40 GODINA' Četverogodišnja djevojčica koja se u vrtiću zarazila vodenim kozicama umrla na putu do bolnice

Obdukcijom je utvrđeno da je djevojčica uz vodene kozice imala i bakterijsku infekciju izazvanu streptokokom
 Screenshot

Četverogodišnja djevojčica Julija S. iz Srbije preminula je u utorak ujutro tijekom transporta od Doma zdravlja do Kliničkog centra u Nišu, piše Blic.

- Tijekom prijevoza došlo je do pada vitalnih funkcija. Učinjena je reanimacija, dijete je dovezeno do Dječje interne klinike gdje je nastavljena reanimacija, ali su nažalost liječnici konstatirali smrt - kazao je glasnogovornik Hitne pomoći u Nišu dr. Dušan Gostović.

Djevojčica je prilikom pregleda u Domu zdravlja bila u vrlo teškom stanju. Liječnica Snežana Ivanović iz niškog Doma zdravlja izjavila je da su roditelji unijeli dijete u ordinaciju u lošem općem stanju, usporenog pogleda, poplavljenih usana, izmijenjene boje kože i s velikim podljevom u predjelu lijevog koljena.

Dijete je ubrzo izgubilo svijest, a liječnici su odmah započeli s reanimacijom. - Ekipa Hitne pomoći je preuzela dijete kako bi ga prevezla na Dječju internu kliniku, ali već u tom trenutku srčani otkucaji su bili jedva čujni, a na trenutke su se gubili - kazala je Ivanović.

Uzrok smrti četverogodišnje djevojčice je još uvijek nepoznat, no obdukcijom je utvrđeno da je uz vodene kozice imala i bakterijsku infekciju izazvanu streptokokom. - Riječ je o bakteriji Streptococcus beta hemolyticus grupe A, koja može biti izazivač brojnih komplikacija i bolesti u organizmu kao što su meningitis, sepsa, oboljenje bubrega... To je bakterija koja je vrlo invazivna - objasnila je Branislava Kocić iz Centra za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje, prenosi Blic.

Epidemiolozi su pak dan nakon smrti malene Julije u vrtiću 'Zvončići' u koji je išla, utvrdili epidemiju vodenih kozica koje je od veljače dobilo 9 od 34 testirane djece. Epidemiolog Branislav Todorović kaže da nema razloga ni za kakvu paniku jer se smrtnost kod vodenih kozica mjeri u promilima i da za 40 godina karijere nije imao slučaj da je neko dijete preminulo od te zarazne bolesti. Todorović podsjeća da cjepivo protiv vodenih kozica u Srbiji nije obvezno, za razliku od Amerike, Australije, Japana i zapadne Europe.

Je li prisutnost streptokoka doprinio komplikaciji vodenih kozica ili je pak virus oslabio imunitet i doprinio razvoju streptokoka, u ovom trenutku se ne može reći dok se ne obave kompletne analize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 08:50