SVI GOVORE O MUNJI

OVO SU PRVE FOTOGRAFIJE POTPUNO UNIŠTENOG ZRAKOPLOVA Ruski istražitelji na aerodromu u potrazi za tragovima koji bi otkrili uzrok ove tragedije

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.05.2019. u 14:17

A still image, taken from a video footage and released by Russia's Investigative Committee on May 6, 2019, shows members of emergency services at the scene of an incident involving an Aeroflot Sukhoi Superjet 100 passenger plane at Moscow's Sheremetyevo airport, Russia. The Investigative Committee of the Russian Federation/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.
REUTERS

 

Nakon teške nesreće ruskog putničkog aviona koja se dogodila jučer, na mjestu incidenta u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo rade članovi hitnih službi i ruski istražitelji. Pritom je poginula 41 osoba.

U ponedjeljak poslijepodne istražitelji su objavili i prve snimke potpuno uništenog zrakoplova.

Zrakoplov je u nedjelju uzletio s moskovske zračne luke Šeremetjevo, a trebao je stići u Murmansk. Ubrzo nakon polijetanja zatražio je odobrenje procedure hitnog slijetanja zbog požara. Zrakoplov se pri slijetanju nekoliko puta odbio od piste i pritom se u dodiru s tlom zapalio.

Putnici su odmah po slijetanju evakuirani toboganom, no preživjelo ih je 37, dok je 41 osoba poginula. U putničkom zrakoplove Suhoj Superjet-100 bilo je 73 putnika i pet članova posade.

Pojavilo se nekoliko teorija o mogućim uzrocima nesreće. Jedna od teorija je ta da je avion udarila munja nedugo nakon polijetanja. Iako stručnjaci kažu da to nije vjerojatno jer zrakoplovi imaju zaštite za takve slučajeve, kapetan leta, neki članovi posade i neki putnici su izjavili da je zaista došlo do udara munje nekoliko minuta nakon polijetanja.

Postoje i neka izvješća o električnom kvaru te se smatra da je možda to uzrok nesreće.

 

Kapetan leta Denis Evdokimov je rekao da je morao prisilno sletjeti s punim spremnicima, što je vjerojatno na kraju dovelo od požara. Dodao je i da se vidio bljesak i čuo jak prasak ubrzo nakon uzlijetanja, a da stvar bude još gora, sva je komunikacija s kopnom prekinuta zbog udara munje.

Istražitelji su trenutno na mjestu nesreće, no još nisu dali službene informacije o tvrdnjama da je avion pogodila munja. Iz ruske nacionalne aviokompanije su poručili samo da se zrakoplov zbog tehničkih razloga vratio u zračnu luku s koje je i poletio.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo