GLOBALNA OPASNOST

OZBILJNO UPOZORENJE OBAVJEŠTAJACA 'Islamska država u Europi vrlo vjerojatno priprema nove napade slične onima u Parizu'

 AFP

Skupina Islamska država (IS) vjerojatno priprema napade slične onima u Parizu, ocijenio je u ponedjeljak u Washingtonu direktor CIA-e John Brennan.

"Mislim da to nije jedina operacija koju je pripremila skupina Islamska država, ne mislim da su to izolirani napadi", rekao je šef američke obavještajne agencije u Washingtonu.

"IS se ne zadovoljava ograničavanjem svojih aktivnosti na Irak i Siriju i na pokretanje lokalnih podružnica na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i Afiri, već je pokrenula program vanjskih operacija koju sada primjenjuje", rekao je Brennan.

"Službe sigurnosti i obavještajne službe se sada bave tom problematikom", rekao je.

"Francuska i Europa se moraju pripremiti na nove atentate", rekao je u ponedjeljak francuski premijer Manuel Valls i dodao da je više od 150 premetačina izvedeno na području Francuske u islamističkim sredinama nakon atentata u kojim je ubijeno 129 osoba.

Britanski premijer David Cameron je u ponedjeljak ocijenio da su napadi izvedeni u petak u Parizu mogli biti izvedeni u Velikoj Britaniji gdje je 7 atentata osujećeno tijekom posljednjih 6 mjeseci. Identificirano je 5 napadača koji su vodili napade u Parizu. Deset njima bliskih osoba su u kućnom pritvoru. U Francuskoj i Belgiji se vode velike policijske operacije.

Britanija angažira agente, Francuska za jače kontrole granica EU

Nakon smrtonosnih napada u Parizu, Velika Britanija je u ponedjeljak najavila da će angažirati dodatne tajne agente, a Francuska pozvala na bolju razmjenu obavještajnih podataka i jače kontrole vanjskih granica EU zbog krijumčara oružja i islamističkih militanata.

Islamska država upozorila je u videosnimci u ponedjeljak da će zemlje koje sudjeluju u zračnim udarima na njezina uporišta u Siriji snaći ista sudbina kao Francusku i zaprijetila napadima na Washington.

I dok su europske vlade suočene s potrebom da od takvih napada zaštite 500 milijuna svojih građana, London je objavio da će regrutirati dodatnih 1900 agenata.

"Ovo je generacijska borba koja traži veće kapacitete u borbi protiv onih koji žele uništiti nas i naše vrijednosti", rekao je britanski premijer David Cameron na summitu G20 u Antalyi.

Dodatni agenti rasporedit će se u domaćoj tajnoj službi MI5, inozemnoj agenciji MI6 i centru za nadzor telekomunikacija GCHQ. Time bi se njihov broj povećao za 15 posto ili ukupno 14.600 agenata, najviše dosad.

Cameronova vlada će također udvostručiti izdvajanja za sigurnost zračnog prometa nakon pada ruskog putničkog zrakoplova u Egiptu ranije ovog mjeseca za koji Britanija vjeruje da je bio teroristički napad.

Francuska je pozvala da se održi hitan sastanak europskih ministara unutarnjih poslova i pravosuđa na kojem bi se ubrzalo uvođenje pojačanih sigurnosnih mjera na granicama.

"Krijumčarenje oružja jedna je od stvari protiv koje se moramo boriti želimo li biti učinkoviti u borbi protiv terorizma", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve nakon sastanka s belgijskim kolegom.

Dodao je da se vlade zemalja članica EU i Europski parlament trebaju što prije dogovoriti oko sustava razmjene podataka o putnicima u zračnom prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 00:39