POJAČANI NAPORI

Pakistan preuzeo kontrolu nad 182 religiozne škole u sklopu udara na militante

Ilustracija
 REUTERS

Pakistan je pojačao napore protiv islamskih militanata u četvrtak kao dio borbe protiv zabranjenih organizacija, uslijed objave vlade da je preuzela kontrolu nad 182 religiozne škole te je pritvorila preko 100 ljudi povezanih s militantima.

Ministar unutarnjih poslova rekao je kako je akcija planirana od ranije, a ne odgovor na indijski bijes, gdje New Delhi proziva Pakistan na nesposobnost kontrole nad područjima gdje djeluju militanti.

Pakistan je pod pritiskom svjetskih sila da se pokrene u borbi protiv organizacija koje napadaju Indiju, uključujući i Jaish-e-Mohammed (JeM), koji je preuzeo odgovornost za napade 14. veljače u kojima je poginulo 40 pripadnika indijske paravojne policije.

Pokrajinske vlade su "preuzele kontrolu nad administracijama 182 sjemeništa", rekao je u priopćenju pakistanski ministar unutarnjih poslova, referirajući se na religiozne škole.

"Sigurnosne snage danas su pritvorile 121 osobu kao preventivnu mjeru", dodao je ministar.

Religiozne škole škakljiva su tema u duboko konzervativnom Pakistanu, gdje su religiozne škole često glavni krivac u radikalizaciji mladih, ali su istovremeno i jedine obrazovne institucije koje siromašnima pružaju edukaciju.

Mnoge organizacije poput JeM-a vode sjemeništa. Još jedna organizacija, Jamaat-ud-Dawa (JuD), sebe naziva islamskom humanitarnom organizacijom, a ima oko 300 sjemeništa diljem zemlje.

Ministar je još dodao kako su također preuzeli institucije i od drugih organizacija, uključujući i 34 škole i fakulteta, 163 ambulante, pet bolnica i osam ureda zabranjenih organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:16