OSUĐENA ZA SVETOGRĐE

PAKISTANSKA KRŠĆANKA ASJA BIBI PUŠTENA IZ ZATVORA Bila je osuđena na smrtnu kaznu, no trenutno je na sigurnoj lokaciji pred napadima islamista

 REUTERS

Pakistanska kršćanka Asja Bibi koja je bila osuđena na smrtnu kaznu zbog vrijeđanja islama, ali je presudu prošli tjedan poništio Vrhovni sud, puštena je u srijedu iz zatvora i na sigurnoj je lokaciji pred napadima islamista i njihovih pristaša koji traže da bude obješena i pozivaju na smrt sudaca.

Lokalni mediji prenijeli su da je kršćanka Bibi oslobođena iz ženskog zatvora u Multanu u pokrajini Punjab.

Nije jasno je li se Bibi, majka petero djece, vratila svojoj obitelji koja je također skrivena u sigurnoj kući.

Trojica dužnosnika ministarstva unutarnjih poslova rekla su agenciji Reuters, pod uvjetom da ostanu neimenovani, da je Bibi prevezena u zračnu luku blizu glavnoga grada Islamabada.

Odvjetnik koji je na sudu branio Asju Bibi i sam je izbjegao iz Pakistana u strahu za život i zatražio azil u Nizozemskoj, potvrdio je njezino puštanje iz zatvora.

"Sve što vam mogu reći jest da je oslobođena", rekao je odvjetnik Saif-ul-Mulook za Reuters telefonski iz Nizozemske.

Bibi je 2010. bila osuđena za svetogrđe jer je navodno izrekla uvredljive riječi o islamu i bila je osuđena na smrt.

Dvojica pakistanskih političara koji su pokušavali pomoći Asji Bibi ubijena su.

Pakistanske vlasti uhitile su stotine ljudi u nedjelju osumnjičene za napad na policiju i vandalizam za vrijeme prosvjeda protiv oslobađajuće presude Bibi. Gušenje prosvjeda počelo je pošto je pakistanski ministar unutarnjih poslova zapovijedio pokrajinskim vlastima i saveznim agencijama da poduzmu akciju protiv prosvjednika koji su nasilni i uništavaju javnu i privatnu imovinu zahtijevajući da Bibi bude obješena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:33