ASJA BIBI

NOVI ŽIVOT KRŠĆANKE KOJA JE ZBOG ČAŠE VODE BILA PROGANJANA 10 GODINA Majka petero djece stigla je u Kanadu, gdje ju čekaju njezina djeca

 
 Profimedia

Pakistanska kršćanka Asja Bibi koja je prošle godine bila osuđena na smrtnu kaznu zbog vrijeđanja islama, stigla je u Kanadu, potvrdio je njezin odvjetnik Saif Ul Malook. U utorak je napustila domovinu kako bi započela novi život u Kanadi.

Majka petero djece iz provincije Punjab napustila je zemlju nakon opetovanih smrtnih prijetnji od strane vjerskih ekstremista koji su tražili da bude obješena. Posljednjih sedam mjeseci živjela je u zaštićenoj izolaciji unatoč tomu što je oslobođena.

Živjela je odvojeno od svoje obitelji u sigurnoj kući od 2018. godine kada joj je preinačena kazna. Njezina djeca otprije borave u Kanadi.

Asja Bibi je 2010. bila osuđena na smrtnu kaznu zbog svetogrđa jer je navodno izrekla uvredljive riječi o islamu. Dvojica pakistanskih političara koji su pokušavali pomoći Asji Bibi ubijena su.

Asja i njezina obitelj bili su jedini kršćani u svome mjestu Sheikhupuri i, unatoč pritiscima, nisu htjeli prihvatiti islam. Njihove nevolje u Pakistanu počele su prije devet godina, u lipnju 2009., kad je Bibi radeći u polju zaželjela popiti čašu vode. Međutim, muslimanke koje su s njom radile pobjesnjele su zbog toga što je pila iz njihove čaše, jer po islamskom vjerovanju, kršćani su nečisti i ne priliči im da koriste iste posude kao i muslimani.

Zbog samo jedne čaše vode, u mjestu je krenula lavina bijesa na Asju, a mnogi su je vrijeđali i na religioznoj osnovi. Prema pisanju pakistanskih medija, Asja Bibi im je odgovorila: "Vjerujem u Isusa Krista koji je umro na križu zbog grijeha ljudskog roda. Što je vaš prorok Muhamed ikad napravio da bi spasio ljudski rod?"

To je bio okidač za linč nas Asijom i njenom obitelji. Ona je pretučena, kuća im je opljačkana, a policija ju je zatvorila i tako spasila od rulje. Nakon više od godinu dana, 8. studenoga 2010., Sud u Sheikhupuri proglasio je Asiju Bibi krivom jer je tobože počinila svetogrđe protiv proroka Muhameda i prema pakistanskom zakonu osuđena je na smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:47