UKINUT MU AZIL

PAMELA ANDERSON BIJESNO REAGIRALA NA UHIĆENJE PRIJATELJA ASSANGEA 'U šoku sam, izgleda jako loše. Britanci, kako ste mogli? Vi se američke ku***'

 
 Reuters

Londonska policija uhitila je u četvrtak ujutro osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je prije gotovo sedam godina dobio utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo azil, prenose britanski mediji.

Prema najnovijim informacijama, Sjedinjene Države zatražile su izručenje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, objavila je britanska policija koja ga je ranije tijekom dana uhitila u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu.

Assangeova odvjetnica također je rekla da je njezin klijent uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu "u vezi s američkim zahtjevom za izručenjem" i zato što je svojedobno, kada ga je tražila Švedska zbog navodnog silovanja, odlaskom u ekvadorsko veleposlanstvo prekršio britanske uvjete privremenog puštanja na slobodu.

"Upravo potvrđeno: Assange je uhićen ne samo zbog kršenja uvjeta jamstva već i vezano za američki zahtjev za izručenjem", tvitala je Jennifer Robinson, australska odvjetnica koja zastupa Assangea i WikiLeaks.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je za Sky News da Assange nije junak i da će o njegovoj budućnosti odlučiti britanski sudovi.

WikiLeaks founder Julian Assange is seen as he leaves a police station in London, Britain April 11, 2019. REUTERS/Peter Nicholls
Peter Nicholls / REUTERS
Julian Assange odlazi iz policije u travnju 2019.

WikiLeaks founder Julian Assange is seen in a police van after was arrested by British police outside the Ecuadorian embassy in London, Britain April 11, 2019. REUTERS/Henry Nicholls     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

'Assange nije junak'

"Nitko nije iznad zakona", rekao je. "Julian Assange nije junak, skrivao se od istine godinama i godinama. Pravedno je da o njegovoj budućnosti odluči britanski pravosudni sustav".

Državni tajnik u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Alan Duncan rekao je da London neće izručiti Assangea SAD-u ako mu tamo prijeti smrtna kazna.

"To je naša politika u svim slučajevima, pa se to odnosi i na Juliana Assangea", rekao je Duncan za Sky News.

Odvjetnica žene koja je tužila Assangea za silovanje u Švedskoj 2010. rekla je da će zatražiti da švedsko tužiteljstvo ponovno otvori istragu o tome.

"Sve ćemo učiniti kako bi tužitelji ponovno otvorili švedsku istragu. Želimo da Assange bude predan Švedskoj i suđen za silovanje", rekla je Elisabeth Massi Fritz za agenciju AFP.

Švedska je o tom slučaju prekinula istragu u svibnju 2017.

Švedsko je tužiteljstvo danas objavilo da prati događaje u Londonu, ali da još mora prikupiti sve informacije.

The Ecuadorian Embassy in London, after WikiLeaks founder Julian Assange has been arrested by officers from the Metropolitan Police and taken into custody following the Ecuadorian government's withdrawal of asylum., Image: 425765879, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

"Ovo je i nama novost, pa nismo imali vremena prikupiti sve informacije. Također ne znamo ubog čega je uhićen. Pratimo razvoj događaja", rekla je državna odvjetnica Ingrid Isgren u priopćenju.

Tužiteljstvo je načelno kazalo da bi se preliminarna istraga mogla ponovno otvoriti ako zločin za koji je optužen nije otišao u zastaru, što bi se s navodnom optužbom protiv Assangea dogodilo u kolovozu 2020.

Assange je, tijekom svog boravka u ekvadorskoj amabasadi, imao posjete mnogih poznatih ličnosti. Ovo su samo neka od imena: Pamela Anderson, glumica (čak se šuškalo da su zajedno), Vivienne Westwood, britanska dizajnerica, Yanis Varoufakis, grčki ekonomist, akademik i političar, Lady Gaga, glazbenica (posjetila ga odjevena u vješticu), filmaš Michael Moore, Paul Manafort, osuđeni bivši šef Trumpove kampanje te naš filozof Srećko Horvat.

Vrlo brzo nakon uhićenja Pamela je reagirala na Twitteru:

- Šokirana sam, nisam mogla točno čuti što je rekao. Izgleda jako loše. Ekvador, kako si to mogao učiniti? (Jer vas je razotkrio). Britanija, kako si to mogla učiniti?. Naravno, vi ste američke ku*** i trebalo vam je nešto da odvratite pažnju s vašeg idiotskog Brexit sr***, napisala je bijesna Pamela.

A sve je počelo u kolovozu 2010. kada je švedsko tužiteljstvo izdalo uhidbeni nalog za Assangea. Donosimo kronološki slijed najvažnijih događanja u slučaju Assange:

- srpanj 2010.: WikiLeaks je objavio Afganistanski ratni dnevnik, skup gotovo 90.000 uglavnom tajnih dokumenata američke vlade koji su se odnosili na vojnu akciju savezničkih snaga u Afganistanu.

- kolovoz 2010.: Švedsko tužiteljstvo izdaje uhidbeni nalog za Assangea. Terete ga za dva odvojena djela - silovanje i zlostavljanje. Obje žene, "Gospođa W" i "Gospođa A" tvrde da je ono što je počelo kao konsenzualni seksualni odnos preraslo u nekonsenzualni odnos. Assange optužbe smatra "neutemeljenima"

- listopad 2010.: WikiLeaks je objavio Irački ratni dnevnik s 400.000 tajnih dokumenta.

- prosinac 2010.: Assange je uhićen u Londonu i pušten uz jamčevinu iz drugog pokušaja

- veljača 2011.: Londonski sud presudio je da ga treba izručiti Švedskoj. Assange je najavio žalbu strahujući od mogućeg izručenja u SAD.

- svibanj 2012.: Britanski vrhovni sud presudio da bi ga trebalo izručiti Švedskoj kako bi odgovarao zbog optužbi

- lipanj 2012.: Assange ulazi u ekvadorsku ambasadu u Londonu

- kolovoz 2012.: Ekvador daje Assangeu azil. Tvrde kako postoji bojazan da bi, u slučaju izručenja, moglo doći do kršenja njegovih ljudskih prava

- kolovoz 2015.: Švedski tužitelji odustaju od istrage optužbi za seksualno uznemiravanje jer im je ponestalo vremena da ga ispitaju, ali ne i od mnogo ozbiljnije optužbe, one za silovanje

- listopad 2015.: Britanska policija povlači svoje policajce koji su dotad dežurali ispred ambasade

- veljača 2016.: UN-ov panel presuđuje da Britanija i Švedska drže Assangea u "proizvoljnom pritvoru"

- svibanj 2017.: Švedske vlasti objavljuju da se odustalo i od istrage optužbi o silovanju

- srpanj 2018.: Britanija i Ekvador potvrđuju da održavaju razgovore o Assangeovoj sudbini

- listopad 2018.: Assangeu nametnuli pravila ponašanja u ambasadi, među ostalim da čisti kupaonicu i bolje se brine za svoju mačku. Poslije je otkriveno da planira pokrenuti pravnu akciju protiv ekvadorske vlade zbog kršenja njegovih temeljnih prava i sloboda, među ostalim i zato što mu nije dozvolila susrete s odvjetnicima

- 15. studenoga 2018.: U Sjedinjenim Državama pojavila su se izvješća da je američko ministarstvo pravosuđa tajno optužilo Assangea za nespecificirana kaznena djela.

- 23. siječnja 2019.: Assangeovi odvjetnici zatražili su od Interameričkog povjerenstva za ljudska prava (IACHR) da "hitno intervenira" u njegovu slučaju. Zatražili su potporu u vršenju pritiska na Trumpovu administraciju da objavi zbog čega je tajno optužen te na Ekvador da ga zaštiti od mogućeg izručenja SAD-u.

- 15. ožujka 2019.: IACHR je odbacio Assangeovu žalbu.

- 2. travnja 2019.: Moreno je optužio Assangea da opetovano krši uvjete azila. Kazao je da su se na internetu pojavile njegove privatne fotografije s njegovom obitelji, iako nije izravno optužio WikiLeaks da je objavio hakirane fotografije. WikiLeaks je objavio da je to njegov odgovor na to što je WikiLeaks pisao o optužbama za korupciju protiv Morena.

- 4. travnja 2019.: WikiLeaks je objavio da će Assange biti izbačen iz veleposlanstva "za nekoliko sati ili dana".

- 11. travnja 2019.: Britanska policija uhitila je Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu nakon što mu je ekvadorska vlada ukinula azil.

Assange je u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu proveo gotovo sedam godina. Uhitila ga je britanska policija na zahtjev švedskog tužiteljstva koje ga godinama želi ispitati zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Ostao bez ekvadorskog državljanstva

Utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, uhićenom u četvrtak u Londonu nakon što mu je uskraćen diplomatski azil, oduzeto je ekvadorsko državljanstvo, rekao je u Quitu ministar vanjskih poslova Jose Valencia.

"Dokumenti o ekvadorskom državljanstvu iz 2017. su ukinuti u srijedu po odluci ministarstva vanjskih poslova, nakon brojnih nepravilnosti tijekom procedure", rekao je Valencia na konferenciji za novinare.

Ekvador je optužio Assangea i WikiLeaks i da su sudjelovali u pokušajima destabilizacije zemlje.

"Imamo dokaze da su sudjelovali u pokušajima destablilizacije vlade", rekla je ministrica unutarnjih poslova Maria Paula Romo.

Pritom je pojedinačno navela Assangea, dvojicu ruskih hakera koji žive u Ekvadoru, te treću osobu koja također živi u Ekvadoru a visokopozicionirani je član WikiLeaksa. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:27