REDOVITO GA POSJEĆIVAO

SREĆKO HORVAT O UHIĆENJU ASSANGEA 'Donio sam mu bocu s vodom iz Jadrana, a ono što je tada učinio najbolje govori koliko mu je teško bilo u izolaciji'

 
 Sunshine Press Productions, REUTERS

Londonska policija uhitila je u četvrtak ujutro osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je prije gotovo sedam godina dobio utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo azil.

Ubrzo nakon uhićenja Juliana Assangea u Londonu razgovarali smo s njegovim prijateljem, hrvatskim filozofom Srećkom Horvatom, koji ga je posljednji put posjetio u ekvadorskoj ambasadi u studenom prošle godine.

- Meni ovo nije iznenađenje, ali sam potpuno šokiran, prije svega slikama čovjeka kojega britanska policija iznosi van - rekao nam je Horvat. - To je čovjek kojemu prije svega treba liječnička pomoć u ovom trenu. On se trenutno nalazi u podrumu policije u Londonu, na još gorem mjestu nego u ekvadorskoj ambasadi - ustvrdio je.

Anegdota s bocom vode iz Jadrana

- Znam ga godinama, prijatelji smo. Suosjećam s njim na osobnoj razini - rekao je Horvat i ispričao anegdotu kako bi pokazao koliko je Assangeu bilo teško u izolaciji ambasade, bez mogućnosti izlaska na otvoreno.

- Za jednog od naših posljednjih susreta donio sam mu bocu s vodom iz Jadranskog mora i prvo što je učinio, spontano, bilo je da je popio čašu mora samo da okusi kako je to - prisjetio se.

Sunshine Press Productions
Srećko Horvat i Julian Assange

Horvat nam je naglasio kako se dogodilo ono što svi oni koji ga podržavaju govore već godinama - da postoji zahtjev za njegovo izručenje koji su izdale američke vlasti iako su britanski dužnosnici do sada odbijali potvrditi ili zanijekati njegovo postojanje.

- Tek kada su opozvali azil, što je protuzakonito po ekvadorskom zakonu, britanska policija ga privodi, a Theresa May pušta u javnost informaciju da postoji zahtjev za izručenje u SAD - rekao nam je Horvat, koji vjeruje da britanska premijerka ima i osobne koristi od uhićenja jer skreće pozornost javnosti s "loše beskonačnosti Brexita".

'Prvo su došli po Assangea, doći će i po ostale'

- Što god netko mislio o Assangeu, o njegovim stavovima, mislim da je ovo presedan koji će sigurno radikalno promijeniti budućnost novinarstva - rekao nam je Horvat.

- I vi koji ovo tipkate mogli biste biti pogođeni onim što će se dogoditi u sljedećih nekoliko mjeseci jer se ide protiv slobode govora, protiv prava izdavača. To u budućnosti može biti ili Jutarnji list ili neke njemačke novine jer se radi o tome da je strani građanin objavio dokumente koje je dobio iz pouzdanih izvora, na njega se žele primijeniti zakoni SAD-a. To bi se sutradan moglo dogoditi bilo kojem izdavaču ili novinaru iz bilo koje druge države ako im se ne sviđa što bi mogli objaviti o njezinim zločinima - istaknuo je.

Za Assangea ovo uhićenje, siguran je Horvat, predstavlja nastavak borbe, a ne njezin kraj.

- Izuzetno je važno da se svi profesionalci u medijima također oglase o ovome - prvo su došli po Assangea, doći će i po ostale - zaključio je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:17