PORUKA KATOLICIMA

PAPA FRANJO 'To što je kontracepcija zabranjena ne znači da se trebate množiti poput zečeva'

 AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Katolici se ne bi trebali 'razmnožavati poput zečeva' zbog zabrane kontracepcije od strane Crkve, objasnio je Papa Franjo sugerirajući prirodne načine planiranja obitelji.

Papa je upotrijebio ovako neobično jake riječi na neformalnoj konferenciji za novinare koju je danas održao na letu iz Manile za Rim.

Ovakvi su susreti s medijima postali svojevrsni zaštitni znak Pape Franje poznatog po otvorenosti i upotrebi kolokvijalnih izraza u svakodnevnom govoru.

'Neki misle, ispričavam se zbog izraza, da trebaju biti poput zečeva kako bi bili dobri katolici – ali ne', rekao je Papa dodavši kako se Crkva zalaže za 'odgovorno roditeljstvo'.

Spomenuo je ženu koju je sreo nedavno i koja je rodila sedmero djece carskim rezom te riskirala vlastiti život kako bi ponovno zatrudnjela. Rekao je da ju je prekorio, jer 'izaziva Boga' te je dodao: 'To je bilo neodgovorno'.

Papa je potvrdio kako se Katolička crkva i dalje protivi upotrebi umjetnih načina kontrole rađanja istaknuvši kako 'postoje mnogi dozvoljeni načini' za prirodno planiranje obitelji.

Osvrnuo se i na problem korupcije i pritom novinarima ispričao priču o dva vladina službenika u Argentini koja su ga pokušala uplesti u koruptivnu shemu. Papa kaže kako je malo nedostajalo pa da ih ne 'udari tamo gdje Sunce ne sjaji'.

Najavio je i planove za posjet Ugandi i Centralnoafričkoj Republici u ovoj godini, te odlazak u Ekvador, Boliviju i Paragvaj sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:59