REZULTAT UNUTARNJEG NADZORA

PAPA FRANJO USRED AVIONSKE PRESICE IZNENADIO SVE Neočekivano progovorio o detaljima velike vatikanske korupcijske afere

Papa Franjo
 Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo je u utorak priznao postojanje korupcijskog skandala u Vatikanu, izrazivši zadovoljstvo zbog dobrog funkcioniranja mehanizama unutarnjeg nadzora uvedenih tijekom reforme.

Sveti Otac je neočekivano ušao u pojedinosti "skandala" koji je početkom listopada doveo do pretresa i privremenog razrješenja petero osumnjičenih, među kojima su drugi čovjek uprave za suzbijanje pranja novca (AIF) i prelat u Državnom tajništvu, vatikanskoj upravi.

Vatikansko pravosuđe želi u istrazi rasvijetliti netransparentnu kupnju luksuzne zgrade u središtu Londona financiranu milodarima vjernika kako bi gonilo moguću "korupciju".

"Učinjene su stvari koje nisu bile čiste" i "nije dobro da se to događa u Vatikanu", priznao je Papa na tiskovnoj konferenciji u zrakoplovu kojim se vraćao iz posjeta Japanu.

"Ovo je prvi put u Vatikanu da je neka stvar otkrivena iznutra, a ne izvana. To se često događalo izvana, s puno srama", istaknuo je.

"To je otkriveno zahvaljujući unutarnjim mehanizmima koji su proradili, a počeo ih je uvoditi papa Benedikt XVI", izrazio je zadovoljstvo argentinski kardinal Jorge Bergoglio izabran 2013. kako bi nastavio provoditi reforme radi transparentnosti vatikanskih financija.

"Zahvaljujem Bogu što sustav kontrole u Vatikanu dobro radi", rekao je.

"Interni financijski revizor je rekao: 'ovdje nešto nije u redu'", rekao je Sveti Otac. Revizoru koji mu je naveo imena osumnjičenika, Papa je preporučio da ih prijavi tužiteljstvu.

Petero osumnjičenika bit će saslušano u roku od mjesec dana.

Papa je natuknuo da kupnja londonske nekretnine koja se propituje ne mora biti nezakonita.

Rekao je da nije kažnjivo ulagati u nekretnine novac dobiven od vjernika.

Milostinja koju svaki katolik daje na blagdan Svetih Petra i Pavla, poznata kao Petrov novčić, koristi se u dobrotvorne svrhe i za rad Svete Stolice.

"Što učiniti s prikupljenim Petrovim novčićem? Staviti ga u sanduk? Ne, to bi bilo loše upravljanje. Želim ga uložiti" kako bih ga sačuvao ili umnožio, rekao je Papa koji često kritizira financijske špekulacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2021 21:14