GERILA

'PARKING SAMO ZA DILERE' Ogorčeni stanari Londona jedinstvenim umjetničkim projektom krenuli u borbu protiv dilera droge

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.09.2018. u 18:00

Twitter

 

'Rezervirano samo za dilere drogom' i 'Dostava cracka' samo su neki od natpisa postavljeni na ulicama istočnog Londona kako bi se naglasio problem s kojim se bori ovaj dio britanske metropole, piše BBC.

Grupa lokalnih umjetnika okupljena pod zajedničkim nazivom 'Kolumbijski ulični kartel' pokrenuo je ovu jedinstvenu kampanju u nedjelju.

Okolni stanari već dugo muku muče s dilerima i narkomanima koji se okupljaju oko njihovih domova ostavljajući za sobom krvave igle i ostale narkomanske potrepštine.

Penny Creed, jedna od stanarki obližnje zgrade kaže kako se situacija značajno pogoršala u protekle dvije godine.

'Na cesti skoro uvijek možete vidjeti osam do deset mušterija koje čekaju dilere drogom. Dileri dolaze u automobilima i prodaju im drogu kroz spušteni prozor', kaže Penny.

 

Osim što trguju drogom, dileri i njihovi kupci vrlo nesavjesno voze i često jure tim kvartom pa je zabilježeno već nekoliko nesreća gdje su pješaci stradali pod kotačima auta. Najgore je što stanari pronalaze igle, žlice, šprice i ostalo na stubištima svojih kuća gdje se narkomani skrivaju kako bi konzumirali drogu.

'Došli smo do točke kad to više ne možemo trpjeti. Već nekoliko narkomana me presrelo na ulici s pitanjem imam li što za prodati, a dileri me redovno pitaju hoću li nešto kupiti', kaže Penny.

 

Ona i mnogi drugi stanari te londonske četvrti konstantno zovu policiju i nadležne službe, no unatoč nekoliko održanih sastanaka s gradskim vijećem, nema nikakvih pomaka.

Zato su stanari i lokalni umjetnici uzeli stvar u svoje ruke i na kolniku iscrtali parkirno mjesto za dilere, postavili prometni znak koji obavještava da se ovdje odvija trgovina drogom i smislili još nekoliko zanimljivih intervencija u prostoru kojima nastoje upozoriti na problem.

 

Iako su gradske vlasti postavljene znakove ubrzo skinule, stanari se nadaju da su ipak uspjeli svrnuti pozornost javnosti na problem s kojim su suočeni i ubrzati njegovo rješavanje.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo