BLISKI ISTOK

Petero mrtvih u pucnjavi na granici Izraela i Libanona

Tri libanonska vojnika, izraelski časnik i novinar su ubijeni u razmjeni vatre na granici Izraela i Libanona.

Libanonske vlasti tvrde da su otvorili vatru nakon što su izraleske trupe ušle u Libanon. Izrael opovrgava da su njihovi vojnici prešli granicu, donosi BBC.

Ovo je prvi ozbiljni okršaj između te dvije zemlje od sukoba izraelske vojke i libanonske militantne organizacije Hezbollah iz 2006. godina.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je Libanon da će snositi 'posljedice' ako se nasilje nastavi.

Dok Izrael drži libanonsku vladu odgovornom za ovaj incident, libanonski premijer Saad Hariri je osudio 'izraelsku agresiju' i dodao da je u napadu bio ugrožen suverenitet njegove zemlje.

Libanonska vojska kaže da su izralelske trupe prešla granicu kako bi uklonile drvo u libanonskom selu Adaysseh koje im je blokiralo pogled.

Glasnogovornik libanonske vojske kaže da su njegovi vojnici ispalili nekoliko hitaca upozorenja na što je izraelska strana odgovorila pucanjem iz artiljerije i helikoptera.

Libanonska vojska potvrdila je BBC-ju da su njezina tri vojnika ubijena i četvero da ih je ranjeno. Novine al-Akhbar su potvrdile da je jedan njihov novinar ubijen.

Izraelska vojska kaže da su njihovi vojnici bili na izraelskom teritoriju i obavljali rutinske poslove kad su osobe u libanonskim uniformama otvorile vatru na njih.

Izraelska vojska je potvrdila da su u incidentu njihova dva časnika teško ranjena, od kojih je jedan kasnije i umro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:24