SNOVI NA 11 KILOMETARA

Piloti zaspali i ugrozili život 144 putnika

Kada se prekinula radioveza sa putničkim zrakoplovom, kontrola leta alarmirala je borbene lovce koji su čekali naredbu da sruše let 188 ako se utvrdi da je otet.

MINNEAPOLIS - Prvi časnik na zrakoplovu 188 Northwest Airlines, koji je za 240 kilometara promašio svoju destinaciju, negirao je da su on i kapetan zaspali u kokpitu tijekom leta iz San Diega za Minneapolis.

Stručnjaci za zračni promet ne dijele mišljenje s pilotom putničkog zrakoplova koji se jedno vrijeme nije javljao na radiovezu.

Sve je počelo potpuno normalno za jedan rutinski let. U 6 sati ujutro zrakoplov 188 uzletio je iz San Diega za Minneapolis sa 144 putnika.

U 7.56 sati ujutro kontrola leta gubi svaku radiovezu s pilotima zrakoplova. Na tlu nastaje panika i javljaju se sumnje da je zrakoplov otet. Sve podsjeća na scenarij 9/11 koji i danas traumatizira sve kontrolore leta u Americi. Panika se pojačava kada su na radaru vidjeli da zrakoplov nije sletio u Minneapolis, nego je nastavio letjeti dalje na istok prema neutvrđenom cilju.

Zlu ne trebalo, odmah su alarmirani borbene zračne snage koje su potom stavile lovce na raspolaganje. Piloti su sjeli u svoje borbene letjelice i čekali naredbu da uzlete i sruše zrakoplov.

No, na sreću po pilote i 144 putnika leta 188, to se nije dogodilo. U 9.14 sati uspostavljena je veza između pilota i kontrolnog tornja te je zrakoplov sigurno prizemljen. Putnici pilotima jedino mogu prigovoriti kašnjenje na odredište.

Iako nisu dali suvisao odgovor zašto su promašili grad, niječu da su zaspali, dok stručnjaci tvrde da je to jedini mogući uzrok. No, bilo kako bilo detaljna policijska istraga ustvrditi će sve okolnosti pod kojima je let 188 otišao 240 kilometara predaleko.

Neimenovani piloti također su se uključili u raspravu i kažu da nije ništa neobično da piloti zaspu tijekom dugih letova jer je bitnije da budu prisebni kada zrakoplov slijeće nego da su budni tijekom leta kojim upravlja autopilot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:04