IZ SLOBODARSKE STRANKE

PJESMA AUSTRIJSKOG POLITIČARA IZAZVALA OPĆU SABLAZAN Reakcije su bile bijesne, a najviše je naljutio Kurza: 'Ovo je gnjusno, nehumano i rasistički!'

 
Sebastian Kurz
 Toby Melville / REUTERS

Pjesma koju je napisao austrijski političar Christian Schilcher iz tvrdo desne Slobodarske stranke, izazvala je opću sablzna u državi, ali i diljem Europe.

Pjesma se zove "Gradski štakor", a njezin tekst uspoređuje migrante sa štakorima i kaže im da se "ili integriraju ili brzo odu", piše BBC.

Osude pjesme, koja je inače objavljena u Braunau am Innu - rodnom mjestu Adolfa Hitlera - stigle su sa svih strana, a najoštriji je bio austrijski kancelar Sebastian Kurz.

On je ovo je djelo nazvao "gnjusnim" i dodao da je pjesma "odvratna, nehumana i duboko rasistička" i da joj nije mjesto u Austriji.

- Kao što i mi ovdje živimo, tako žive i štakori - jedan je od stihova pjesme koja se nastavlja "uputom" da "štakori ili mogu dijeliti naš način života ili brzo otići". Također zaključuje da "ako miješaš više kultura, to je kao da si ih uništio".

Autor pjesme, inače dogradonačelnik Braunau am Inn rekao je da mu nije bila namjera bilo koga uvrijediti s pjesmom. No, ispričao se što je ignorirao "povijesno opterećenu" usporedbu štakora i ljudi rekavši da pjesma opisuje promjene koje on i drugi opravdano kritiziraju.

Šefica Socijaldemokratske partije Pamela Rendi-Wagner primijetila je da su ovakve usporedbe bile vrlo uobičajene u nacističkoj propagandi.

Očekivano, šef Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache na Facebooku je napisao da je ovo sve dio velike kampanje protiv njegove stranke što pokazuje da su "njegovi politički suparnici osobito nervozni zbog nadolazećih izbora za Europski parlament".

Inače, Slobodarska stranka dio je vladajuće koalicije u kojoj čelnu ulogu vodi Austrijska narodna stranka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:00