RIGOROZNA PRESUDA

PLANIRALA UBOJSTVO AUTORA KARIKATURA MUHAMEDA ‘Jihad Jane’ osuđena na deset godina

Lars Vilks nacrtao je proroka Muhameda kao psa te izazvao bijes islamista
 AFP

Colleen LaRose (50), samoprozvana Jihad Jane, osuđena je na deset godina zatvora zbog pokušaja ubojstva švedskog umjetnika koji je uvrijedio muslimanske vjernike prikazavši proroka Muhameda kao psa.

Amerikanka koja je prešla na islam priznala je da je planirala ubojstvo Larsa Vilksa i da je angažirala osobe koje će joj u tome pomoći. Prijetila joj je doživotna kazna, ali je ipak smanjena na deset godina jer je surađivala s istražiteljima.

- Više ne želim sudjelovati u džihadu - izjavila je LaRose. Irački islamisti ponudili 100.000 dolara za smrt Larsa Vilksa, autora spornog stripa, no on nikad nije napadnut. LaRose je osuđena za planiranje ubojstva u stranoj zemlji i pomoć teroristima.

Colleen LaRose je s drugima putem interneta regrutirala muškarce za terorističke napade u južnoj Aziji te žene s putovnicama, koje bi mogle putovati po Europi za džihad. LaRose je putovala u Irsku planirajući napad, no otišla je nakon šest tjedana izgubivši živce jer njezini kompanjoni nisu bili spremni za akciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 22:29