FARMERI LJUTI NA EU

POBUNA NA CIPRU ZBOG SIRA Krave će morati jesti 5 specifičnih biljaka, od kojih su 3 zaštićene, a sir smiju rezati samo u tradicionalnom obliku

 Profimedia

Na Cipru se nazire pobuna sirara, a u Velikoj Britaniji, uz sve brige oko Brexita, još i panika zbog toga. Naime, ciparski proizvođači sira halloumi (možda, donekle najbliži usporedbi s našim škripavcem), poznatog kao "roštilj sir", pripremaju se sa svojim traktorima te stadima ovaca, koza i krava, na prosvjed pred predstavništvom EU i u Nikoziji.

Elem, u čemu je stvar?

Poljoprivredni europski birokrati izdali su posebne mjere oko halloumija, koje, kažu tamošnji proizvođači tog sira, nitko neće moći zadovoljiti. Inače, već punih pet godina Cipar nastoji od EU dobiti potvrdu izvornosti za halloumi i vode očajničku borbu protiv raznih drugih "fake" proizvoda te vrste, lažnih halloumija poput grilliuma i bijelog grill sira.

Pravi ciparski halloumi (χαλούμι) proizvodi se od mlijeka čak triju domaćih životinja - ovaca, koza i krava, koje pasu posebne trave od kojih su neke endemske ciparske vrste. I sada su se u bruxelleskim hodnicima dosjetili zagorčati život ciparskim sirarima, koji ostvaruju ogroman izvozni prihod za tu otočnu zemlju. Naime, godišnje se izveze halloumija u vrijednosti od gotovo 300 milijuna eura, od čega preko 40 posto samo u Veliku Britaniju, gdje se više nijedan pravi roštilj ne može zamisliti bez halloumija.

Kao što se kod nas ne priznaje roštilj bez ćevapa, tako Britanci, izmučeni Brexitom, Borisom Johnsonom i još jednom povijesnom utakmicom s Hrvatskom, ne priznaju pravi roštilj bez te ciparske delicije. Na Cipru se proizvodnjom halloumija bavi oko 13 tisuća ljudi, a pretpostavljaju da bi te nove bezumne bruxelleske mjere mogle koštati posla čak njih 8 tisuća, jer će zbog toga morati zatvoriti svoje proizvodne pogone s obzirom na to da se očekuje da bi izvoz pao za 60 posto!

Halloumi se sastoji od 51 posto ovčjeg i kozjeg (u ravnopravnom omjeru) te oko 20 posto kravljeg mlijeka. Na Cipru su povećali količinu kravljeg, a smanjili količinu ovčjeg i kozjeg mlijeka, pogotovo jer su nedavnim stočnim bolestima prorijeđeni fondovi ovaca i koza na tom sredozemnom otoku, pa imaju viška kravljeg mlijeka.

Osim toga, ciparski sirari se žale da im je određeno da stoka čije se mlijeko koristi za proizvodnju halloumija mora hraniti s pet vrsta tamošnjih trava i bilja, od kojih su tri zaštićene vrste, pa su tako upali u začarani krug. Ciparski seljaci tvrde da halloumi neće izgubiti na svojoj kvaliteti. Sirari optužuju ciparsku vladu da se nije potrudila da za halloumi dobije certifikat izvornosti, niti je štitila njihove interese u Bruxellesu. Predsjednik Cipra Nicos Anastasiades dao je rok od mjesec dana i sirarima i Bruxellesu i vladi da iznađu što povoljnije rješenje, ali strpljenje sirara je na izmaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:25