KIŠNA SEZONA

POČINJE VELIKA UTRKA S VREMENOM! Ministar objavio na koji način se planira spasiti djecu iz špilje: 'Vremenska prognoza je grozna, nemamo vremena!'

 
 Reuters

Euforija koja je uslijedila pronalaskom grupe nogometaša i njihovog trenera u špilji dubokoj desetak kilometara vrlo brzo je zasjenila briga kako će dječake i njihova trenera izvući na površinu. Klinci se nalazi duboko u potopljenoj špilji, već deset dana sjede na 'plaži' i čekaju pomoć. A kad je ona konačno stigla, uslijedila su brojna pitanja i problemi.

Prvi problem je da nitko od dvanaestero djece ne zna plivati, tako da je prvobitni plan da se dječaci nauče roniti blizu propasti. Bilo je planova i s bušenje špilje i spuštanjem razine vode, ali i to je sve u magli, uostalom vremenska prognoza spasiteljima ne ide u prilog...

Na kraju, razmišljalo se i o tome da grupa nogometaša ostane u špilji do kraja kišne sezone (oko četiri mjeseca), pa se onda krene s evakuacijom kad se razina vode potpuno spusti. Naravno, u međuvremenu bi se djeci i njihovom treneru osigurali svi uvjeti da prežive četiri mjeseca u tami.

Međutim, čini se da se i od tog plana odustalo i ekspresno vratilo na plan 'broj 1', dakle naučiti djecu roniti i pokušati ih izvući na površinu. Zašto? Odgovor je vrlo jasan, prognoza vremena je katastrofalna i tajlandske vlasti su u panici da će se razina vode toliko podići da bi mogla poplavjeti i prostorija gdje se nalaze dječaci. Dakle, počinje velika utrka s vremenom.

- Vremenska prognoza nam ne ide na ruku i akcija spašavanja mora se ubrzati. Upotrijebit ćemo opremu za ronjenje, to je definitivno. Ako se razina vode podigne, čeka nas pakao, iznimno težak posao. Moramo što prije izvući tu djecu na sigurno - rekao je tajlandski ministar unutarnjih poslova Anupong Paojinda za Bangkok Post.

Ministar je svjestan da ono što slijedi je iznimno opasno i riskantno.

- Ronjenje nije lako, pogotovo kod ljudi koji to nikad nisu radili. A zamislite kako je tek roniti u špilji za stotinama hodnika i prolaza... Jednostavno, čovjek koji želi proći kroz tu špilju mora znati dobro koristiti opremu za ronjenje. Ako u bilo kojem trenutku dođe do problema s opremom, to može biti pogubno - rekao je ministar potvrdivši da dječaci ne znaju plivati što strašno komplicira cijelu operaciju.

U međuvremenu, spasitelji su na Twitteru objavili da traže 15 maski za ronjenje za djecu.

Snimljen prvi susret: 'Možemo li sada izaći?'

Tajlanđani su ubrzo objavili snimku trenutka kada su dva britanska ronioca pronašla izgubljene dječake i njihova trenera. Ronioci su se oduševili kada su čuli da su svi živi i zdravi, ali raspoloženje je splasnulo kada je jedan mladi nogometaš upitao spasitelje:

- Možemo li sada izaći?

Britanci su im pokušali objasniti kakva je trenutačna situacija.

- Danas nećete moći van. Morat ćete roniti. Sve je OK, doći će puno ljudi.

Klinci su potom pitali ronioce koji je dan...

- Ponedjeljak je, ovdje ste deset dana. Vi ste jaki, stvarno ste jaki.

Dječaci su zahvalili ronicima i poručili da su jako sretni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:56