NOVI PROBLEMI

VIDEO: DJEČACI BI U ŠPILJI MOGLI OSTATI JOŠ - MJESECIMA! Pogledajte trenutak kad su ronioci došli do njih, evo što su ih odmah upitala uplašena djeca

 
 Profimedia, Beem

Tek što je roditeljima i spasiteljima dječje nogometne momčadi laknulo da su ih pronašli žive nakon devet dana potrage po tajlandskom kompleksu špilja Tham Luang, euforija je splasnula kad su spasitelji shvatili koliko će ih teško sad biti izvući. Spasitelji kažu da bi svaki trenutačni pokušaj, dok je razina vode previsoka, ozbiljno ugrozio živote.

Da problemi tek počinju potvrdio je i guverner tajlandske provincije Chiang Rai, Narongsak Osatanakorn, kazavši da "ne misli da će dječaci uskoro biti doma".

CNN je objavio trenutak kad su spasitelji došli do dječaka:

Po nekim navodima, pronađenih dvanaestero nestalih dječaka i pomoćnik trenera u spilji bi mogli provesti i nekoliko mjeseci. Uopće je čudo da su ih pronašli žive budući da nisu imali gotovo ništa hrane sa sobom.

Thailand's Navy Seal celebrating  near the Tham Luang cave complex, as members of under-16 soccer team and their coach have been found alive according to a local media's report  in the northern province of Chiang Rai, Thailand, July 2, 2018. REUTERS/Soe Zeya Tun
REUTERS

Za sada se radi na najbitnijem - šalju se voda, hrana te medicinske ekipe da im provjere zdravlje, postavlja se privremena bolnica na izlazu, a ronioci pripremaju teren za ispumpavanje vode. Prve informacije govore da su svi u dobrom stanju s obzirom na prilike, oslabili su, ali tek poneki imaju lakše ozljede.

Ronjenje i bušenje
Rescuers work at the Tham Luang Nang Non cave complex in northern Thailand on June 27, 2018, where 12 boys and their soccer coach are believed to be trapped. (Kyodo)
==Kyodo, Image: 376658800, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom

Spasioci strahuju da je teren trenutačno preopasan da ih odmah počnu izvlačiti, pa se - po prenošenju Guardiana - pripremaju i na to da dečki 'dolje' moraju ostati četiri mjeseca, dok razina vode prirodno ne bude niža.

Nacionalni koordinator Američke komisije za spašavanje u špiljama, Anmar Mirza, objasnio je za BBC da, iako će biti teško, postoji nekoliko mogućnosti kako izvući dečke iz špilje, a to su prije svega ronjenje i bušenje.

- Da ih se izvuče ronjenjem, to bi bilo opasno, ali je i najbrža opcija - kaže Mirza. "Istreniranim i stručnim roniocima trebali su sati da se provuku do njih, a ti isti dječaci ne znaju kako se snalaziti pod vodom u mračnim špiljama", dodao je kao najveću poteškoću ovog gotovo nepristupačnog terena.

Druga opcija bušenja špilje kako bi se pokušao ispustiti dio vode već je u tijeku, iako se radi o strašno debelom kamenju i trebat će vremena. Pojavila se i opcija da se pokuša izbušiti dovoljno debela rupa da dječake izvuku kroz nju, no i za to se najprije treba pripremiti čitava konstrukcija koja bi podnijela takvo bušenje.

S njima će sada cijelo vrijeme biti spasitelji i ronioci koji će ih učiti kako koristiti opremu za ronjenje, ako im ona bude potrebna prilikom izlaska.

Kad su ih pronašli pitali su "Možemo li sada izaći?"
Non Exclusive: Twelve boys and their football coach trapped in a flooded Thai cave for nine days were found alive after a painstaking search by specialist divers who finally discovered the emaciated group on a mud embankment. The team became stuck after monsoon rains blocked the main entrance on July 02, 2018 in the Tham Luang cave of Khun Nam Nang Non Forest Park in the Mae Sai district of Chiang Rai province,  Thailand.

-------

DISCLAIMER:

BEEM does not claim any Copyright or License in the attached material. Any downloading fees charged by BEEM are for BEEM's services only, and do not, nor are they intented to, convey to the user any Copyright or License in the material. By publshing this material, the user expressly agrees to indemnify and to hold BEEM harmless from any claims, demands, or causes of action arising out of or connected in any way with user's publication of the material., Image: 376702038, License: Rights-managed, Restrictions: -THAILAND,, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Beem
Profimedia, Beem

Podsjetimo, sve je počelo kad su prošle subote dvanaest dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener lokalne momčadi posjetili pećinu nakon treninga. Od tada nisu viđeni, no njihovi bicikli su pronađeni na ulazu u kompleks. Vjeruje se da se nakon obilne kiše podignula razina vode unutar špilje i blokirala im izlaz.

Kad su ih u ponedjeljak navečer konačno locirali, poslane su prve fotografije "na površinu", kako bi roditelji koji za cijelo trajanje potrage kampiraju pred ulazom u kompleks, mogli vidjeti svoje dječake.

Snimljen prvi susret: 'Možemo li sada izaći?'

Tajlanđani su ubrzo objavili snimku trenutka kada su dva britanska ronioca pronašla izgubljene dječake i njihova trenera. Ronioci su se oduševili kada su čuli da su svi živi i zdravi, ali raspoloženje je splasnulo kada je jedan mladi nogometaš upitao spasitelje:

- Možemo li sada izaći?

Britanci su im pokušali objasniti kakva je trenutačna situacija.

- Danas nećete moći van. Morat ćete roniti. Sve je OK, doći će puno ljudi.

Klinci su potom pitali ronioce koji je dan...

- Ponedjeljak je, ovdje ste deset dana. Vi ste jaki, stvarno ste jaki.

Dječaci su zahvalili ronicima i poručili da su jako sretni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:42