RAZOTKRILA IH RACIJA

Podignute optužnice protiv 27 pripadnika ‘Građana Reicha‘, među njima i sutkinja te bivši časnik Bundeswehra

Optuženima se predbacuje pripadnost terorističkoj organizaciji kao i priprema nasilnog svrgavanja demokratskog društvenog poretka

Ilustrativna fotografija

 Ina Fassbender/Afp/Profimedia/Ina Fassbender/afp/profimedia

Godinu dana nakon racija protiv pripadnika tzv. Građana Reicha, Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu u utorak je podignulo optužnice protiv ukupno 27 osoba koje se sumnjiče za pripremu državnog udara i rušenje ustavnog poretka SR Njemačke.

Među optuženim njemačkim državljanima je i jedna ruska državljanka.

"Optuženima se predbacuje pripadnost terorističkoj organizaciji kao i priprema nasilnog svrgavanja demokratskog društvenog poretka", stoji između ostaloga u optužnici protiv grupe predvođene samoproglašenim poglavarom budućeg Reicha, Heinrichom XII. Prinzom Reussom.

Među optuženima se nalazi i jedan bivši časnik Bundeswehra koji je bio zadužen za "vojne snage" budućeg Reicha kao i sutkinja Birgit Malsack-Winkelman, koja je do trenutka privođenja obnašala funkciju parlamentarne zastupnice desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Deset optužnica proslijeđeno je pokrajinskom sudu u Frankfurtu na Majni, devet sudu u Stuttgartu te osam optužnica sudu u Münchenu.

Grupa je razotkrivena prilikom jedne racije 7. prosinca 2022. koja je uslijedila zbog "uznapredovalog procesa naoružavanja". Grupa je nakon nasilnog svrgavanja vlasti planirala uspostaviti vlastitu državnu strukturu.

Tzv. Građani Reicha ne priznaju SR Njemačku u današnjem obliku i društvenom uređenju te se pozivaju na Njemačku s granicama prije Drugog svjetskog rata. Oni su dosad uglavnom dolazili u sukob s vlastima zbog nepriznavanja dokumenta SR Njemačke kao i negiranja institucija poput porezne uprave.

Većina pripadnika "Građana Reicha" je uvjerena u razne teorije zavjere te je mišljenja da SR Njemačka nije država, nego zapravo koncern u vlasništvu SAD-a. Budući poglavar Prinz Reuss trebao je sa savezničkim snagama pregovarati o novom poretku u Njemačkoj.

Pokrajinski sudovi u Frankfurtu, Münchenu i Stuttgartu bi u sljedećih nekoliko mjeseci trebali odlučiti o pokretanju procesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:08