VUČIĆEV PRIJEDLOG

Pokrenula se tema da se sudi i djeci mlađoj od 14; Ugledna sutkinja: ‘Pa sjetite se što se dogodilo u Engleskoj!‘

U Finskoj, Norveškoj, Islandu, Danskoj, Švedskoj, Grčkoj i Češkoj djeca nisu kazneno odgovorna do 15. godine

Škola u kojoj je učenik u Srbiji ubio svoje kolege

 Vlado Kos/Cropix

Danas zrelost nastupa ranije te je moguće da djeca i mlađa počinju raditi kaznena djela, pa predlažem snižavanje starosne granice za kaznena djela s 14 na 12 godina, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i naišao na podijeljene reakcije.

U Republici Srbiji na snazi su gotovo jednake zakonske odredbe kao u Hrvatskoj. Propisano je da dijete prije 14. godine ne može odgovarati za kaznena djela jer se smatra da do te dobi ne može potpuno razumjeti ni kontrolirati vlastito ponašanje, ne može povezati uzroke i posljedice niti razaznati gdje prestaje igra, a počinje stvarnost.

U Engleskoj je granica 10

Konkretni počinitelj beogradskog krvoprolića navršit će 14 godina za nekoliko mjeseci, pa se neki pitaju koliko se točno njegovo poimanje može promijeniti ili sazreti do srpnja.

Svaka postavljena dobna granica može dovesti do apsurda u kojem počinitelju doslovce zbog jednoga dana ne može biti izrečena zatvorska kazna. No, upozorava struka, granica se negdje mora postaviti - hoćemo li inače suditi i djeci od, recimo, pet godina? UN-ova Komisija za maloljetničko pravo savjetuje da to ne bude prije 14. godine. Većina europskih država drži da je upravo na 14 godina.

Izuzetak su Engleska i Wales, gdje je ta granica podignuta s 8 na 10 godina, zatim Škotska i Mađarska u kojima se radi o granici od 12 godina te, s druge strane, Finska, Norveška, Island, Danska, Švedska, Grčka i Češka, koje smatraju da djeca nisu kazneno odgovorna do 15. godine te Belgija i Rumunjska, koje su tu granicu povisile na 16 godina.

Što je ovdje pravda?

Sutkinja za mladež Lana Petö Kujundžić smatra da je pravni put kojem su u središtu prava djece jedini ispravan te se protivi njezinu spuštanju i svakoj inklinaciji k anglosaksonskom sustavu. Podsjeća na slučaj dvojice desetogodišnjaka koji su prije 30-ak godina u Engleskoj ubili dvogodišnjaka kojega su oteli iz šoping-centra, pretukli i ostavili na tračnicama pruge da ga pregazi vlak.

Dječacima, učenicima 4. razreda osnovne škole, suđeno je kao odraslim osobama, uz odvjetnike i porotu, u javnom suđenju, uz kamere i televizijski prijenos. U konačnici su osuđeni na doživotni zatvor, ali uz mogućnost uvjetnog otpusta. Kaznu su odsluživali u zatvoru za odrasle muškarce.

- Pušteni su, čini mi se, nakon 25 godina. Jednog od njih obitelj nije željela više vidjeti. Smješten je u socijalni stan i nedugo nakon toga ubijen u dilerskom obračunu. Drugi je završio u psihijatrijskoj ustanovi i počinio suicid. Nemojmo željeti takav sustav. Kada zgroženi počnemo razmišljati kako bi trebalo kazniti dječaka počinitelja iz Beograda, trebamo razmisliti što želimo i što je u ovom slučaju pravda. Je li sustav u kojem će se ubiti još jedan dječak ono što želimo - pita sutkinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:37