PRIPREMA OFENZIVE NA RAQQU

POLA SVIJETA SE ZGRAŽA DONALDOM TRUMPOM, ALI NEKI SU ODUŠEVLJENI 'Obama nam je slao samo lako oružje i municiju, ovaj nam šalje oklopna vozila!'

Sirijske demokratske snage u studenom 2016.
 Khalil Ashawi / Reuters

Američka koalicija u borbi protiv Islamske države značajno je pojačala potporu za svoje saveznike u Siriji, prvenstveno Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje se pripremaju na novu fazu kampanje kojoj je cilj osvojiti prijestolnicu IS-a, Raqqu.

Glasnogovornik SDF-a Talal Silo, široke multi-etničke kolacije kojom dominira kurdski YPG, objavio je da su im Amerikanci počeli slati oklopna vozila kao potporu njihovom predstojećem napadu na Raqqu. Cilj SDF-a je zatvoriti sve prilaze Raqqi i provinciji Deir al-Zor čime bi izolirali dvije najvažnije utvrde ISIS-a, otkrio je za Reuters anonimni izvor iz kurdske paravojne skupe.

SDF je osnovan u listopadu 2015. godine, navode da je njihov cilj uspostava "sekularne, demokratske i federalne Sirije", a smatra se da će biti prvi sirijski saveznici Trumpove administracije u borbi protiv ISIS-a koji je i dalje vrlo moćan u Siriji.

Silo je rekao da dostava oklopnih vozila predstavlja značajni napredak u američkoj potpori i tu je promjenu pripisao novoj administraciji, za koju je Trump već istaknuo da će joj uništenje ISIS-a biti jedan od prioriteta:

- Prije nismo dobivali potporu ovom obliku, uglavnom smo dobivali lako naoružanje i municiju. Ovo su znakovi pune potpore nove američke vlasti za naše snage, jače nego prije - rekao je Silo.

S druge strane, glasnogovornik Pentagona Adrian J.T. Rankine-Galloway rekao je da su oklopna vozila dostavljena Sirijskoj arapskoj koaliciji (u kojoj se bore isključivo Arapi), dijelu SDF-a, i da će im pomoći da se suprotstave prijetnji koju predstavljaju eksplozivne naprave Islamske države na putu prema Raqqi.

Rankine-Galloway je također naglasio da se ovdje ne radi o promjeni američke politike u Siriji:

- Ministarstvo obrane Sirijskoj arapskoj koaliciji pomaže u obliku treniranja njihovih snaga i dostavom materijalne pomoći - stoji u izjavi iz Pentagona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:55