POSLJEDICE IZBORA

Poljski PiS traži djelomično ponovno prebrojavanje glasova nakon gubitka u Senatu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.10.2019. u 23:08

Poland's ruling party Law and Justice (PiS) leader Jaroslaw Kaczynski speaks after the exit poll results are announced in Warsaw, Poland, October 13, 2019. REUTERS/Kacper Pempel - RC1274036D30
Kacper Pempel / REUTERS

Jaroslaw Kaczynski

Poljski vladajući nacionalisti zatražili su u ponedjeljak da Vrhovni sud odobri ponovno djelomično prebrojavanje glasova pošto su izgubili većinu u gornjem domu i uspiju li je vratiti većinom u oba doma moći će provesti sporne reforme.

Stranka Pravo i pravda (PiS), uspjela je na izborima 13. listopada ponovno osvojiti većinu u donjem domu, ali je tijesno izgubila Senat i traži ponovljeno prebrojavanje glasova u Katowicama i Koszalinu gdje je bio velik broj nevažećih glasačkih listića,

PiS je izgubio običnu većinu u Senatu, a u Donjem domu osvojio je manju većinu od očekivane što znači da će mu biti teže provesti cjelovit preustroj pravosudnih, medijskih i kulturnih institucija.

Euroskeptični poljski nacionalisti spore se odavna s institucijama Europske unije zbog reforma za koje Bruxelles kaže da narušavaju neovisnost javnih medija i pravosuđa.

Vrhovni sud ima rok od 90 dana da ocijeni valjanost izbora.

Oporba je kritički primila na znanje PiS-o zahtjev.

"Teško mi je reći koje su PiS-ove nakane, sigurno mu je glavna nakana preuzeti Senat", rekla je senatorica Gabreial Morawska Stanecka iz oporbene Lijeve koalicije.

Oporba ima 48 od 100 mjesta u gornjem domu, ali ima većinu zahvaljujući glasovima tri neovisna zastupnika u Senatu.

PiS je izbornu kampanju vodio obećanjem jačanja socijalnog sustava i reforme pravosudnog sustava, čemu se usprotivila EU poduzevši pravnu akciju protiv svoje članice Poljske i optužila je da podriva demokraciju.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo