SENZBILITET ZA NEOVISNOST

PORUKA IZ MOSTARA KOJA JE RAZBJESNILA SARAJEVO 'Sretno. Mi smo sljedeći!'

 
 Hercegovina Info

Na području bivše Jugoslavije katalonska borba za neovisnost ima snažnu podršku. Tako su na prostorijama Lige socijaldemokrata Vojvodine, stranke koju vodi Nenad Čanak, odmah u ponedjeljak izvjesili katalonsku zastavu.

Beograd snažno podržava jedinstvenu Španjolsku, pa je ovaj korak doživio kao otvorenu provokaciju. U Sloveniji je Janez Janša, lider Slovenske demokratske stranke, najveće opozicijske partije, pozvao na podršku Kataloniji podsjećajući na referendum za neovisnost “dežele”. U međuvremenu je pokrenuta i peticija koja osuđuje nasilje španjolske policije i podupire neovisnost Katalonije: dosad je prikupila više od tri tisuće potpisa. Među ljudima koji su je potpisali su i Milan Kučan, Dimitrij Rupel, Ivo Vajgl. Konačno, i slovenski premijer Miro Cerar bio je drugi, iza belgijskog, koji je osudio nasilje policije.

A danas je pak na ulazu u Mostar postavljen transparent potpore neovisnosti Katalonije, prenosi Hercegovina info. Poruka je jasna: “Bona sort” (Sretno). Mi smo sljedeći. Na transparentu je zastava nekadašnje Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Katalonije.

U Kataloniji je pak nastavljena igra mačke i miša pa je Barcelona očekivano objavila da će parlament u ponedjeljak imati redovno zasjedanje unatoč tome što ga je Ustavni sud Španjolske zabranio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:56