SVJETSKI POZNATO VINO

POSEBAN POKLON ZA PAPU U SJEVERNOJ MAKEODNIJI Predsjednik Ivanov Franji je uručio najbolje vino vinarije Tikveš

 
Papa Franjo i predsjednik Sjeverne Makedonije Ivanov
 Tikves winery

Nakon što je proveo dva dana u Bugarskoj, Papa Franjo stigao je jučer u Sjevernu Makedoniju, zemlju koja je u siječnju promijenila ime.

Papa u tu zemlju dolazi moliti za jedinstvo i "posijati sjeme" bratstva među zajednicama gdje katolici čine manje od 1 posto stanovništva.

Njegov se lik smiješi s postavljenih plakata u uglavnom pravoslavnoj zemlji koja broji manje od 1 posto katolika na 2,1 milijun stanovnika.

Poglavar Rimokatoličke crkve je tijekom svoje prve posjete Sjevernoj Makedoniji iz Skoplja poslao poruke mira, ljubavi prema Bogu i ljudima. Makedonski predsednik Đorđe Ivanov uručio mu je najbolje vino vinarije Tikveš, koje je poznato širom svijeta.

Tikves winery
Papa Franjo i predsjednik Sjeverne Makedonije Ivanov

Vino je posebno za ovu priliku uređeno s posvetom i likom pape Franje. Papa je vino blagoslovio.

Tikves winery

U svojoj poruci uoči posjeta, Franjo je pozdravio vjersku, kulturnu i etničku mješavinu u Sjevernoj Makedoniji kamo dolazi, kako je rekao, "posijati sjeme" bratstva.

"Posebna ljepota vaše zemlje zaista je vezana uz raznolikost kultura i pripadanje različitim etničkim i vjerskim zajednicama koje u njoj žive", kazao je.

Tikves winery

"Suživot nije uvijek jednostavan, to znamo.. Ali najljepši mozaici su oni koji su najbogatiji bojama", dodao je papa Franjo.

Premijer Zoran Zaev ocjenjuje Papin posjet posebno simboličnim u rodnom gradu majke Tereze, simbolu pomirbe i solidarnosti.

Tikves winery

Uoči mise Papa će se sastati s političkim i vjerskim vođama u zemlji. Posjetit će i spomen mjesto podignuto u čast majci Terezi koja je napustila svoje rodno Skoplje krajem 20-tih godina prošlog stoljeća te provela većinu života u Indiji pomažući siromašnima. Proglašena je svetom 2016.

Tikves winery

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:59