POSLJEDNJI DANI TERORISTA

Posljednji dani Bin Ladena: al-Qa’ida ga je zaobilazila, a CIA-i ga je iz ljubomore otkucala najstarija supruga

Osamu bin Ladena američkim je vlastima izdala njegova prva žena koja je bila ljubomorna na mlađe supruge terorista, vođa al-Qai’de je prije nekoliko godina imao transplantaciju bubrega, a kuća u pakistanskom gradu Abotabadu u kojoj je živio nekoliko godina i gdje su ga ubili američki marinci bila je potpuno nebranjena - to su samo neki od zaključaka osobne istrage koju je o boravku Bin Ladena u Pakistanu vodio umirovljeni časnik Šaukat Kadir i čije je detalje objavio The New York Times.

Sam u istrazi

Kadir, 64-godišnji umirovljeni zapovjednik pješaštva, odlučio je sam provesti istragu o posljednjim godinama Bin Ladena provedenim u Pakistanu jer je bio skeptičan prema službenim verzijama koje su ih objašnjavale. Potrošio je osam mjeseci svoga vremena i oko 10.000 dolara vlastita novca te koristio svoja stara poznanstva u pakistanskim vojnim i obavještajnim strukturama kako bi otkrio istinu o tome kako je Bin Laden dospio u Pakistan te ostao tamo neopažen sve te godine. Konačni rezultat njegova rada, piše The New York Times, “nudi neka uznemirujuća objašnjenja o okolnostima Bin Ladenova boravka u Pakistanu i sumnjama koje su odnose između Washingtona i Islamabada doveli do kritične točke”.

Kadir tako u izvješću tvrdi kako je Amal Ahmed al-Sadah, najmlađa Bin Ladenova supruga, pakistanskim istražiteljima rekla kako su vođi al-Qa’ide 2002. transplantirani bubrezi. Ta bi teorija objasnila kako je Bin Laden, za kojega se znalo da ima teško oboljenje bubrega, mogao preživjeti s njim, ali isto tako postavlja nova pitanja o tome tko mu je pomagao u organiziranju tog zahtjevnog medicinskog postupka.

Pakistanski izvori

Umirovljeni časnik je imao prigodu razgovarati s istražiteljima o ispitivanjima koje su proveli s Bin Ladenovim udovicama, pa je tako doznao i o velikoj netrpeljivosti između njih. Najmlađa supruga Sadah navodno je bila “omiljena žena” Bin Ladena i između nje i prve žene Hairiah Saber razvilo se veliko neprijateljstvo tijekom života u napučenom kompleksu u Abotabadu. Sadah je tako istražiteljima rekla kako je sigurna da je Saber izdala Bin Ladena Amerikancima.

Najmlađa supruga također je ispričala kako je Bin Laden obrijao svoju bradu i prerušio se u seljaka dok se skrivao po raznim lokacijama u sjevernozapadnom Pakistanu, a naposljetku ju je ponovno pustio kada se 2005. smjestio u kući u Abotabadu. Osim što je razgovarao s agentom pakistanske obavještajne agencije ISI koji je ispitivao Bin Ladenove žene, Kadiru je bilo dopušteno i da u dva navrata posjeti kuću u kojoj se Bin Laden skrivao.

Loše osiguranje

“Kao bivšeg vojnika zapanjilo me kako je kuća bila loše osigurana. Bez ikakvih sigurnosnih mjera, ništa što bi očekivali”, rekao je Kadir opisujući svoj posjet zgradi u Abotabadu koja je u međuvremenu srušena.

Njegovo izvješće došlo je i u ruke američkih dužnosnika koji su se složili kako u njemu ima nekoliko korisnih informacija. Primjerice, obavještajni analitičari složili su se s Kadirovom procjenom kako je između Osame bin Ladena i njegova zamjenika Ajmana al-Zavahirija došlo do ozbiljnih nesuglasica zbog čega je ovaj prvi potisnut u pozadinu. Sukob je trajao sve do Bin Ladenove smrti, a njegova uloga u vođenju al-Qa’ide nije bila snažna kao nekad.

Mlađa ljubimica

Također, podatak kojega Kadir spominje u izvješću i po kojemu je najmlađa Bin Ladenova supruga bila njegova omiljena, za američke obavještajce je nov jer se dosad u analizama tvrdilo kako je to bila njegova prva žena Saber.

Inače, pakistanske vlasti trenutačno porvode svoju istragu o tome kako je moguće da je Bin Laden neopaženo živio u njihovoj zemlji. Objavljivanje rezultata izvješća bilo je predviđeno za prosinac, ali je odgođeno i očekuje se da će pod političkim pritiscima ono amnestirati pakistanske strukture bilo kakve krivnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:58