NAKON EKSHUMACIJE

POSMRTNI OSTACI DAVIDA DRAGIČEVIĆA ISPRAĆENI IZ BANJA LUKE Pokop mladića bit će održan sutra u Bečkom Novom Mjestu

lijevo: policija u Banja Luci; desno: Davor Dragičević
 Srđan Puhalo / Twitter, Robert Fajt / CROPIX

Posmrtni ostaci mladića Davida Dragičevića, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci prije godinu dana, prevezeni su su u četvrtak iz tog grada ka Bečkom Novom Mjestu, gdje će u petak biti konačno pokopani.

Posljednjem ispraćaju Davida, koji je postao svojevrsnim simbolom otpora prema vlastima u Republici Srpskoj i čija je smrt prošle godine potaknula masovne protuvladine prosvjede, nazočilo je oko dvije stotine prijatelja i članova prosvjedne skupine "Pravda za Davida".

Oni su pred jednom banjolučkom crkvom stajali u tišini i držali fotografije mrtvog mladića i povremeno uzvikivali "Volimo te, Davide", a potom prije polaska vozila s mrtvačkim kovčegom počeli uzvikivati "Pravda, pravda" i pjevati pjesmu "Klinac u getu", koju je David sam skladao.

Davidovi posmrtni ostaci ranije ovog tjedna su, na zahtjev članova njegove obitelji ekshumirani s groblja u Banjoj Luci, a majka Suzana Radanović kazala je kako ne želi ostaviti svoje dijete u "zločinačkoj državi koja ga je i ubila".

Radanović živi u Austriji pa je stoga tamo odlučila pokopati sina.

Neposredno nakon ekshumacije obiteljski prijatelj i novinar Slobodan Vasković na svom je blogu objavio svojevrsnu javnu optužnicu protiv osoba koje smatra izravno odgovornima za Davidovu smrt.

Ponovo je ustvrdio kako je David zapravo ubijen, a kao nalogodavca tog zločina prozvao je Darka Ilića, bivšeg načelnika Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Republike Srpske. Ilić je nedavno smijenjen s te dužnosti, no postao je savjetnik ministra policije Dragana Lukača, a njega Vasković opisuje kao "zapovjednika hunte" koja zapravo upravlja svim bitnim procesima u RS.

Vasković nije ponudio objašnjenje zbog čega je Ilić navodno zapovjedio Davidovo ubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:49