NERAZJAŠNJENA SMRT

STOTINE BANJALUČANA STIGLI NA SPROVOD U Austriji pokopani posmrtni ostaci Davida Dragičevića

 Dragan Matic / CROPIX

Posmrtni ostaci Davida Dragičevića, 21-godišnjeg mladića koji je pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao u Banjoj Luci prije godinu dana, pokopani su u petak po drugi put u Bečkom Novom Mjestu, nakon što su ranije ovog tjedna, na zahtjev obitelji, ekshumirani s groblja u gradu u kojemu je rođen i, kako tvrde njegovi majka i otac, brutalno ubijen.

Sprovodu je nazočilo nekoliko stotina obiteljskih prijatelja i članova prosvjedne skupine "Pravda za Davida", koji su uglavnom doputovali iz Banje Luke, a tamo su po prvi puta zajedno u javnosti još od prosinca prošle godine bili i mladićevi roditelji otac Davor i majka Suzana Radanović. Davor Dragičević mjesecima se skrivao nakon što je bio prisiljen pobjeći iz Banje Luke kako ga tamo ne bi uhitili pod optužbom za kršenje zakona o javnom okupljanju.

"Oprosta i zaborava nema", kazao je Davor Dragičević na sprovodu opraštajući se od sina.

Okupljeni su u petak na groblju u Austriji nijemoj tišini nosili natpise "Pravda za Davida", fotografije s Davidovim likom te položili cvijeće na njegov lijes. Među njima je bio i Muriz Memić, otac mladića Dženana iz Sarajeva, koji je u tom gradu smrtno stradao 2016., a obitelj vjeruje kako je i on ubijen te, poput članova Davidove obitelji, traži da se utvrdi istina o tom slučaju. Muriz Memić je zajedno s Davorom Dragičevićem postao svojevrsnim simbolom otpora i prosvjeda protiv vlasti u cijeloj BiH, pri čemu posebnu važnost ima činjenica da dvojicu očeva etničke i entitetske granice nisu odvojile.

Počast Davidu na groblju u Bečkom Novom Mjestu došao je odati i visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valetin Inzko, koji je na sprovodu stajao držeći u rukama stilizirano papirnato crveno srce s mladićevom fotografijom.

"Došao sam zbog duboke ljudske potrebe izraziti solidarnost sa roditeljima i svima onima koji se bore za istinu. Istina je vrlo važna i mi poslije godinu dana moramo znati što se dogodilo ", kazao je Inzko očevidno aludirajući na činjenicu da je istraga o cijelom slučaju smrti Davida Dragičevića još nije završena, a traje već dulje od godinu dana.

"Skupina 'Pravda za Davida' ostaje na svom putu. Nas zanima samo jedno: tko je ubio Davida", kratko je kazao jedan obiteljski prijatelj zahvalivši u ime roditelja svima koji su došli na sprovod.

David Dragičević nestao je 18. ožujka 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je 24. ožujka u Banjoj Luci u koritu rječice Crkvene odnosno na njezinu ušću u Vrbas.

Policija i sudski patalog Željko Karan odmah su ustvrdili kako je riječ o nesretnom slučaju odnosno utapanju, no naknadno su se pojavili novi dokazi koji su ukazivali na to da je on možda ubijen, a da je policija tu činjenicu pokušala prikriti. Članovi obitelji stoga su potaknuli javni pritisak na policiju i pravosuđe ne bi se se otvorila nova istraga. Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci je na kraju taj slučaj i okvalificiralo kao ubojstvo "s najmanjim stupnjem vjerojatnosti", no istraga o tome još traje i do sada nije dala nikakve rezultate.

Nezadovoljstvo tijekom istrage dovelo je do eskalacije prosvjeda u Banjoj Luci, koji su se potkraj prošle godine pretvorili i u otvorenu pobunu protiv vlasti Republike Srpske odnosno režima Milorada Dodika.

Posljednji masovni prosvjed 30. prosinca prošle godine policija je rastjerala uz primjenu sile, a od tada je u Banjoj Luci na snazi neka vrsta neproglašenog izvanrednog stanja jer policija sprječava bilo kakvo okupljanje više od tri osobe na središnjem gradskom trgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:18