VELIKI MISTERIJ

POTRAGA ZA BOEINGOM I Francuzi su satelitom snimili moguće dijelove aviona kako plutaju oceanom

Sumnjivi su objekti uočeni na jugu Indijskog oceana, gdje je u tijeku velika potraga za olupinom
Australian flight engineer Sargent Jush Rumis (R), on board a Royal Australian Air Force AP-3C Orion, keeps a look out in the cockpit as they search for missing Malaysia Airlines flight MH370 debris or wreckage in the southern Indian Ocean on March 22, 2014. The Orion under took a four-hour journey to search an area approximately 2,500 kms southwest of Perth, two hours on station searching at about 400 feet above the ocean, and then a four-hour return. China released on March 22 a new satellite image of a large floating object possibly linked to missing Malaysia Airlines flight MH370, boosting search efforts as anger with the pace of the operation boiled over among Chinese relatives in Beijing. AFP PHOTO / POOL / Rob Griffith
 ROB GRIFFITH/AFP

>>> NOVO 11:11 I francuski su sateliti na području južnog Indijskog oceana, gdje je i dalje u tijeku potraga za nestalim Boeingom 777, snimili objekte koji bi mogli biti dijelovi olupine. Objavile su to malezijske vlasti, kojima je službeni Pariz poslao satelitske snimke.

Malezijci su snimke proslijedili u Australiju, koja trenutno koordinira potragu, fokusiranu na područje oko 2.500 kilometara jugozapadno od Pertha. Ondje je u nedjelju odletjelo osam aviona čije posade uključuju posebno trenirane ljude, specijalizirane za potrage na moru.

Dosad je uočen jedan komad drveta, uz koji je plutalo nešto nalik pojasevima, što bi moglo ukazivati na dijelove aviona, ali na mjesto otkrića tih objekata još nije stigao nijedan brod tako da se sa sigurnošću ne može tvrditi da je uistinu riječ o komadima nestalog Boeinga, koji je s radarskih zaslona iščeznuo 8. ožujka.

----------------------------

KUALA LUMPUR - Dok posade vojnih i civilnih aviona te niza brodova i dalje u južnom dijelu Indijskog oceana traže moguću olupinu nestalog Boeinga 777 s 239 putnika i članova posade, u Maleziji policija istražuje sve moguće tragove koji bi moglo dati odgovor o uzrocima nestanka aviona kompanije Malaysia Airlines.

Između ostalog, usredotočili su se na dvominutni telefonski poziv koji je nedugo prije polijetanja iz Kuala Lumpura obavio kapetan Zaharie Ahmad Shah (53). Nazvala ga je misteriozna žena s mobitela, čiji je broj nabavila pod lažnim identitetom, što je u Maleziji protivno zakonu.

Želite li ondje kupiti SIM karticu za mobitel na bonove, na prodajnom mjestu morate ispuniti formular u koji je nužno unijeti i broj osobne iskaznice ili putovnice. Ovakva je mjera donesena nedugo nakon terorističkih napada na New York 11. rujna 2001. godine, a cilj joj je stvaranje registra vlasnika mobilnih telefona kako bi im se, u slučaju antiterorističkih akcija, lakše moglo ući u trag.

U slučaju spomenute misteriozne žene, policija je uspjela doći samo do prodajnog mjesta u Kuala Lumpuru, na kojemu je SIM kartica kupljena. Utvrđeno je da je kupljena nedavno, a da je u spomenuti formular unesen lažni identitet.

Stoga su ponovno isplivale špekulacije o mogućoj povezanosti kapetana Shaha s nekim terorističkim skupinama, čiji članovi redovito nabavljaju mobitele skrivajući svoje stvarne identitete. Svi ostali razgovori koje je istoga dana Shah obavio bili su s osobama čiji su identiteti utvrđeni i njih je policija sve već ispitala.

S druge strane, ne daju samo teroristi lažni identitet, nije rijetkost da to iz ovog ili onog razloga čine i obični građani tako da ne treba iznenaditi ako se i ovaj trag zapravo pokaže novom slijepom ulicom za istražitelje.

U međuvremenu, istražitelji bi uskoro na ispitivanje trebali pozvati i Shahovu suprugu Faizah Khan, s kojom pilot ima troje djece. Iako su živjeli u istoj kući, njih su dvoje zapravo rastavljeni, mada navodno ne i formalno razvedeni.

Na razgovor će biti pozvana zbog pritisaka koje na Malezijce navodno vrši američki FBI, koji vjeruje da Faizah može posvjedočiti je li u ponašanju njezina supruga u posljednje vrijeme bilo ičega čudnoga.

Australski premijer: Raste nada u pronalazak nestalog zrakoplova

Australski premijer Tony Abbott izjavio je u nedjelju kako raste nada u potrazi za malezijskim zrakoplovom, nakon što su kineski sateliti otkrili moguću olupinu u južnom dijelu Indijskog oceana.

Potraga za zrakoplovom, koji je prevozio s 239 osoba, ušla je u treći tjedan, a još nije potvrđen trag nestalog Boeinga 777 .

Međunarodne snage u nedjelju su nastavile su potragu oko 2.500 kilometara jugozapadno od Pertha, nastojeći pronaći objekt koji su snimili sateliti, te druge manje krhotine i drvene palete uočene u subotu iz zrakoplova koji je pretraživao to područje.

"Nove kineske satelitske snimke naznačuju jedan veliki objekt na tom području, u skladu s onim što je otkriveno prethodnim satelitskim snimkama", rekao je Abbott novinarima tijekom posjeta Papui Novoj Gvineji.

"Očito je da sada imamo vjerodostojne tragove i sve je više nade da bismo mogli otkriti što se dogodilo", dodao je australski premijer.

Kineski sateliti snimili su objekt dug 22 metra i širok 13 metara u vodama oceana nasuprot zapadne obale Australije, kamo su smjesta poslani kineski brodovi.

Zrakoplov Malaysia Airlinesa s 227 putnika i 12 članova posade misteriozno je nestao 8. ožujka na letu iz Kuala Lumpura za Peking, od kada se za njim intenzivno traga. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:44