UZNEMIRUJUĆA VIJEST

POTRES U VATIKANU Netko je razbio šifru na računalu kontrolora svih financijskih tokova Svete Stolice i ukrao tajne i osjetljive dokumente!

Vatikanska žandarmerija istražuje tko je pokušao (i, kažu, dijelom uspio) čitati i kopirati podatke
 AFP

Sveta Stolica „trenutno nema što reći“: odbija bilo potvrditi bilo opovrgnuti uznemiravajuće vijesti da je „nepoznat netko“ djelomično razbio šifru na osobnom računalu Libera Milonea (67), glavnog revizora Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada, uspjevši kopirati neke od tajnih dokumenata koji se tiču financija, možda i financijskog kriminala.

Prvi je o tome progovorio Luigi Bisignani (62), mračna ličnost talijanskih urota i prevara, izbrisan iz novinarskog ceha poslije pravomoćne presude za prevaru i utaju u aferi Enimont, zatvaran više puta. Zanimljivo bi bilo znati, ali za samu senzaciju manje je bitno, kome je Bisignani poslao poruku i što je njome htio postići. Nema ipak sumnje da je to još jedan kamen snažno bačen u Papine prozore.

To je kamenje, započeto „provalom“ teksta enciklike Laudato si', učestalo posljednjih tjedana: knjiga nekolicine kardinala koji osporavaju Papina viđenja vjerskog nauka, prijekorno pismo Papi koje je napisao prefekt Tajništva za ekonomiju kardinal George Pell i koje su podržali još neki moćni kardinali, spektakularni „coming out“ homoseksualnog mons. Krzysztofa Charamse iz Kongregacije za nauk vjere u osvit zasjedanja Biskupske sinode itd.

Vratila se atmosfera sumnjičenja, krađe dokumenata, optužaba i podvala koja je karakterizirala posljednje godine pontifikata Benedikta XVI i navela ga da se odrekne dužnosti.

Milonea je imenovao papa Frane u lipnju ove godine, povjerivši mu novu dužnost glavnog revizora, dakle kontrolora svih financijskih tokova, koji su u Vatikanu daleko manji nego u nekim nacionalnim ispostavama Katoličke crkve, kamoli u multinacionalnim tvrtkama koje drmaju svijetom – ali se ipak podvode pod najusrdniju molbu iz Očenaša: „Ne uvedi nas u napast…“.

Libero Milone je 32 godine radio u revizorskoj i konzultantskoj multinacionalnoj tvrtci Deloitte, dospjevši do dužnosti njezina upravitelja za Italiju.

Iako Ured za novinstvo ne kaže „ni mu ni be“, doznaje se da je Milone podnio prijavu Vatikanskoj žandarmeriji, koja istražuje tko je pokušao (i, kažu, dijelom uspio) čitati i kopirati osjetljive podatke iz Miloneova računala: navodno rezultate revizija, a i planove reorganizacije Kurije.

Nervozu podgrijava podatak da su u Italiji najavljene dvije knjige koje obećavaju spektakularne tajne dokumente i snimke u pogledu vatikanskih financija. Gianluigi Nuzzi – koji je objavio papire što ih je s Benediktova stola ukrao sobar – izdaje već treću knjigu vatikanskih tračeva, kojoj će rječit naslov biti Križni put (Via Crucis), dok je još rječitiji naslov knjige Emiliana Fittipaldija: Škrtost (Avarizia).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:13