DIRLJIVA MOLBA

POTRESNO PISMO RODITELJA ŽRTAVA DŽOHARA CARNAJEVA VLADI SAD-A ‘Ubojicu našeg sina nemojte smaknuti, neka živi u zatvoru’

Roditelji najmlađe žrtve terorističkog napada na Bostonskom maratonu u travnju 2013. godine uputili su javnu molbu da se osuđenog bombaša Džohara Carnajeva ne smakne, nego da ga se osudi na doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja.

Carnajev je prošli tjedan proglašen krivim po svih 30 točaka optužnice, a u utorak, samo jedan dan nakon druge obljetnice užasnog terorističkog napada, počinje proces osuđivanja koji bi trebao trajati četiri tjedna.

Teško ranjena sestra

No, sada su se oglasili roditelji najmlađe žrtve bombaškog napada, Bill i Denise Richard, koji su u Boston Globeu objavili dirljivo pismo. U napadu je i njihova kći Jane, Martinova sestra, pretrpjela teške tjelesne ozljede.

“Naša je obitelj zavijena u crno, pokopali smo našeg mladog sina, borili smo se s ozljedama i istrpjeli brojne operacije, a istodobno naš život nastojali vratiti u norman tijek, znajući da više nikad ništa neće biti isto. Kako biste zaustavili neprestanu bol, odustanite od smrtne kazne”, napisali su shrvani roditelji.

“Dan za danom smo sjedili u sudnici, s teškom mukom slušali svjedočenja i gledali zastrašujuće dokaze, među kojima su često bile videosnimke, grafički prikazi, fotografije, replike bombi, pa čak i odjeća koju je naš sin nosio posljednjeg dana svog života.”

Roditelji malog Martina kažu da potpuno razumiju zvjerske razmjere brutalnog zločina koji je počinjen u Bostonu. “Mi smo bili tamo. Mi smo ga preživjeli. Okrivljenik je ubio našeg osmogodišnjeg sina i osakatio našu sedmogodišnju kćer te nam ukrao dio duše.”

Državni razlozi

Ali, Richardsovi zada traže od Ministarstva pravosuđa da što prije zaključe slučaj.

“Voljeli bismo i podržali bismo Ministarstvo pravosuđa ako smrtnu kaznu za okrivljenika zamijene doživotnom bez mogućnosti puštanja na slobodu ili bilo kakve mogućnosti žalbe”, napisali su i potom objasnili. “Jasno nam je da vlada ima svoje razloge zbog kojih traži smrtnu kaznu. Ali, zahtijevanje takve kazne za sobom bi povuklo godine podnošenja žalbi zbog kojih bi se agonija naše obitelji produljila i zbog kojih bismo stalno iznova proživljavali najjeziviji dan našeg života. Nadamo se kako naše preostalo dvoje djece neće morati odrasti s dugotrajnim i bolnim podsjetnikom na ono što im je okrivljeni oduzeo, a neosporno je da bi im godine žalbenog procesa to svakako priuštile”, zaključili su Richardsovi u pismu u kojemu niti jednom nisu spomenuli Carnajeva imenom, nego su ga isključivo nazivali okrivljenikom. Također su napomenuli kako ovim apelom, kojim za terorista traže doživotnu robiju umjesto smrtne kazne, govore isključivo u svoje ime, a ne u ime svih žrtava bostonskih napadača.

Bolja budućnost

“Vjerujemo kako je došlo vrijeme kada moramo okrenuti novu stranicu u svom životu, kako je došlo vrijeme da se riješimo boli i napokon pogledamo naprijed, prema boljoj budućnosti za nas, za Boston i za našu državu.” ( N. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:46