UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Pentagon testirao hipersonično oružje; Ukrajincima ne ide po planu, Zelenski: ‘Čekaju nas teške borbe‘

Ključne događaje 245. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Hipersonični projektil (Ilustracija)

 Oscar Sosa/Afp

Ključni događaji:

- Kadirov: Izbrišimo ukrajinske gradove s lica zemlje

-Ukrajinci tvrde da su ubili stotinjak "kadirovaca"

-Požar u St. Peterburgu

- U raketnom napadu poginula trudnica

- Nastavljaju se napadi na Bahmut

- Kod Hersona slijedi velika bitka

-Šojgu razgovarao s indijskim kolegom

- Putin nadgleda nuklearne vježbe


Pentagon testirao hipersonično oružje

Američka je vojska uspješno testirala hipersonično oružje, priopćio je Pentagon. Raketa je lansirana iz NASA-inog postrojenja Wallops Flight Facility u Virginiji. Hipersonične rakete lete brzinom oko pet puta bržom od brzine zvuka, oko 6200 km/h.

SAD, Rusija i Kina ubrzano rade na razvoju takvog oružja od kojeg se vrlo teško obraniti jer rakete, osim što lete iznimnom brzinom, još imaju i sposobnost brzog mijenjanja putanje, piše Reuters.


Zelenski: Ukrajina se suprotstavlja ‘ludoj‘ ruskoj taktici

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u noćnom obraćanju da ukrajinske snage, unatoč opetovanim napadima, drže položaje u dva ključna grada u istočnoj regiji Donbas.

Pojasnio je da se najteže borbe vode u blizini Avdiivke, izvan Donecka, i Bakhmuta, na sjeveroistoku.

- U tim područjima je najočitija ludost ruskog zapovjedništva. Dan za danom, mjesecima, tjeraju ljude u smrt, tamo su koncentrirali topničke udare najviše razine, rekao je.

Sky News podjeća da je Rusija u više navrata pokušala zauzeti Bakhmut koji se nalazi na glavnoj cesti do Slavjanska i Karamatorska, koje drže Ukrajinci.

Zelenski nije spominjao što se događa u blizini Hersona na jugu, koji još uvijek drže proruske snage, ali je rekao da se tamo očekuju teške borbe.

- Općenito, jačamo svoje položaje na cijeloj bojišnici, smanjujemo sposobnosti napadača, uništavamo njihovu logistiku i pripremamo dobre vijesti za Ukrajinu, poručio je.


Blinken: ‘Saudijska pomoć Ukrajini nije kompenzacija za odluku OPEC+‘

Nedavne odluke Saudijske Arabije da pruže pomoć Ukrajini i njezino glasanje pri UN-u za osudu ruske aneksije ukrajinskog teritorija pozitivan su razvoj događaja, ali ne kompenziraju za "pogrešnu" odluku OPEC+ zemalja da smanje proizvodnju nafte, rekao je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken.

OPEC+, koji čine zemlje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici uključujući Rusiju, to je odlučio unatoč višetjednom lobiranju američkih dužnosnika da to ne čini.

Govoreći na skupu u organizaciji Bloomberga, Blinken je ponovio da će Washington "jako promišljeno" preispitati odnose sa Saudijskom Arabijom kako bi osigurao da bolje odražavaju američke interese.

Dodao je ipak da je SAD vidio "nekoliko zanimljivih stvari" od Saudijske Arabije od odluke OPEC+ zemalja.

Spomenuo je odluku Rijada da osigura 400 milijuna američkih dolara humanitarne pomoći Ukrajini i njegovo glasanje na Općoj skupštini UN-a prošli tjedan za osudu ruske aneksije četiriju ukrajinskih regija koje su djelomično okupirane.

"To su pozitivni razvoji događaja. Oni ne kompenziraju odluku OPEC+... Ali primamo to na znanje", rekao je.


Kadirov mobiliziranim ročnicima: ‘Borite se pa im uzmite oružje‘

Čečenski vođa Ramzan Kadirov na svom je Telegram profilu poslao poruku mobiliziranim ruskim ročnicima koji se žale na nedostatak oružja i opreme.

- Vi koji se žalite, nabavite sve što vam je potrebno u borbi i uzmite to od ukrajinskih oružanih snaga, savjetovao je iznimno ‘inovativni‘ Kadirov.

Istovremeno, Nexta je objavila snimku na kojoj se vidi gomila oružja i municije koje je iza sebe ostavila ruska vojska.


Oporbena novinarka Ksenija Sobčak pobjegla iz Rusije, policija joj upala u stan

Ruski istražitelji upali su u stan istaknute oporbene ruske novinarke i bivše predsjedničke kandidatkinje Ksenije Sobčak (40).

Policija je priopćila da je izvršen pretres njezina stana u sklopu istrage protiv njezina komercijalnog direktora Kirila Suhanova, koji je uhićen pod optužbom za iznudu. Tass prenosi da je Sobčak također osumnjičena u slučaju iznude.

Također javljaju da je Sobčak napustila Rusiju u noći s utorka na srijedu, navodeći da je preko Bjelorusije pobjegla u Litvu.

- Preko interneta je jučer kupila avionske karte za Dubai, a danas za Turski. Učinila je to kako bi agente navela na krivi trag. Zapravo je pobjegla u Litvu, rekao je izvor za Tass. Navodr kako su istražitelji imali u rukama odluku o pritvaranju Sobčak, ali da je ona uspjela pobjeći.

Sobčak je u politiku ušla tijekom masovnih prosvjeda u Moskvi, kada su se Rusi pobunili protiv Putinova režima, 2011. i 2012. godine. Njezin je otac Anatolij Sobčak, gradonačelnik Sankt Peterburga.


Reznikov: Protuofenziva na Herson ne ide po planu, ovo je kišna sezona

Ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga u Hersonu pokazala se težom nego što je bila na sjeveroistoku zemlje, a razlog su vremenske prilike - kiša i blato, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Kijevske snage već danima jačaju pritisak na rusku vojsku u regiji Herson koja je pod okupacijom od početka rata.

- Prije svega, jug Ukrajine je poljoprivredna regija, ima puno kanala za navodnjavanje i vodoopskrbu, a Rusi ih koriste kao rovove. Njima je to zgodnije. Drugi razlog su vremenski uvjeti. Ovo je sezona kiša i jako je teško koristiti borbena vozila s kotačima, rekao je naglasivši da su ukrajinskim snagama opcije ograničene.

- Protuofenziva u smjeru Hersona teža je nego u smjeru Harkiva, rekao je.

image

Oleksij Reznikov

Genya Savilov/Afp

Moskva, koja ima najveće zalihe nuklearnog oružja na svijetu, od 10. listopada je pokrenula brojne napade konvencionalnim raketama i bespilotnim letjelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Kijev tvrdi da je u tim napadima oštećeno oko 40 posto elektroenergetskog sustava.

Ratovanju u prilog ne ide ni činjenica da bi za samo nekoliko tjedana vanjske temperature mogle pasti ispod nule. Istodobno je Kijev pozvao strane partnere da povećaju isporuku oružja za protuzračnu obranu.

Reznikov je rekao i da očekuje da u idućih deset dana Ukrajina preuzme sofisticirane protuzračne NASAMS sustave koje su osigurale Sjedinjene Države.


Ruski veleposlanik: Nećemo upotrijebiti nuklearno oružje

Andrey Kelin, ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji izjavio je u intervjuu za CNN da Rusija neće upotrijebiti nuklearno oružje.

- To ne dolazi u obzir, rekao je.

Intervju će biti emitiran za nekoliko sati, a izjavu je Kelin dao na dan kada ruske snage održavaju nuklearne vježbe, koje je nadgledao ruski čelnk Vladimir Putin.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov također je danas izjavio kako ne vjeruje da će Putin upotrijebiti nuklearni arsenal.

- Moje osobno mišljenje je da Putin neće posegnuti za nuklearnim oružjem, rekao je danas na briefingu.


Putinov propagandist: Ako izgubimo rat, neće više biti Rusije

Pojavila se snimka Putinova propagandista Vladimira Solovjova koji je izjavio da će ruski narod ‘prestati postojati‘ ako Kremlj izgubi rat u Ukrajini.

Poručio je da će biti teških, gorkih poraza sve dok cijela Rusija ne bude radila samo za jednu stvar - pobjedu u ratu u Ukrajini.

- Inače nećemo postojati. Neće biti ruske kulture, ruskog jezika, neće biti ruskog naroda, rekao je.


U masovnim grobnicama djeca pored vojnika

Na nedavno oslobođenim područjima u Ukrajini ekshumirano je 1000 tijela. Ta tijela civila – uključujući djecu – ekshumirana su zajedno s ostacima vojnog osoblja, tvrde Ukrajinci. Ta brojka uključuje i 447 tijela pronađenih na mjestu masovnog ukopa u oslobođenom Iziumu u harkovskoj oblast. Ministarstvo nije preciziralo imena drugih naselja u kojima su ukrajinske vlasti ekshumirale tijela.


Putin nadgleda ruske nuklearne vježbe

Vladimir Putin danas nadgleda nuklearne vježbe ruskih snaga. Vježba je bila planirana neko vrijeme i SAD su bile unaprijed obaviještene.

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je Putin nadgledao obuku, za koju je rekao da se provodi kako bi se uvježbavalo izvođenje "velikog nuklearnog napada kao odgovor na neprijateljski nuklearni napad". Opširnije pročitajte OVDJE.


Šojgu razgovarao s Indijom

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu telefonski je razgovarao sa svojim indijskim kolegom i iznio zabrinutost oko moguće upotrebe "prljave bombe" od strane Ukrajine, priopćilo je Šojguovo ministarstvo.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici odbacili su ruske navode da se Kijev sprema upotrijebiti radioaktivnu ‘prljavu bombu‘ i izrazili su zabrinutost da Moskva to koristi kao izgovor za daljnju eskalaciju rata.


Putin neće čestitati novom britanskom premijeru

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upitan je hoće li Vladimir Putin čestitati novoimenovanom britanskom premijeru Rishiju Sunaku.

Peskov je kazao da predsjednik neće to učiniti jer je "Velika Britanija među neprijateljskim zemljama" koje su uvele sankcije Moskvi.

Ruski dužnosnici ismijavali su Sunakov uspon na položaj, prozvavši proces u kojem su ga izabrali konzervativni zastupnici kao nedemokratski.


Moskva: Imovina anektiranih regija ići će našim tvrtkama

Kremlj je poručio da će imovina četiri ukrajinske regije, za koje je Rusija tvrdila da ih je anektirala prošli mjesec, mogla u budućnosti biti prebačena na ruske tvrtke.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je očito da se "napuštena imovina" ne može ostaviti neaktivnom i da će se ruska vlada pozabaviti tim pitanjem.

Ukrajina, njezini zapadni saveznici i velika većina zemalja u Općoj skupštini UN-a osudili su rusku aneksiju četiriju regija kao nezakonitu.


Američka mornarica: Spremni smo za rat s Rusijom

Članovi posade golemog američkog nosača zrakoplova USS George H W Bush, koji se nalazi u europskim vodama, kažu da su spremni boriti se protiv Rusije ako prime naredbu. No zasad je njihova misija odvratiti prijetnje i spriječiti eskalaciju, javlja Sky News. Na nosaču se nalazi 70 mlažnjaka, helikoptera i drugih letjelica.

U proteklih nekoliko dana, avioni F18 letjeli su s nosača u južnoj Europi sve do Litve i Poljske na istočnom rubu saveza, nedaleko od Rusije, s ratnim zrakoplovima drugih savezničkih zemalja i s ratnim brodovima i kopnenim trupama NATO-a.

"Želimo da rat u Ukrajini završi i da se vrati stabilnost u regiji, ali, ako dođe do najgoreg, mi smo spremni za rat ", rekao je za Sky News admiral Dennis Velez.


Pokrenuta istraga o napadu na Dnjepar

Ured glavnog tužitelja Ukrajine pokrenuo je pretprocesnu istragu o ruskom raketnom napadu na Dnjepar u kojem su ubijene dvije osobe, navodi se u današnjem priopćenju ureda.

“Od posljedica neprijateljskog napada dvoje građana je poginulo, još četvero ranjeno je hospitalizirano. Oštećena je benzinska postaja, autopraonica, vulkanizerska radionica, automobili”, navodi se u priopćenju.


Rusi pokušavaju ujediniti muslimane i kršćane

U najnovijem izvješću Instituta za proučavanje rata (ISW) stručnjaci kažu da ruski dužnosnici sve više pokušavaju svoju ratnu retoriku učiniti dostupnom i kršćanima i muslimanima.

Izvješće je uslijedilo nakon izvještaja o nedavnim incidentima između muslimanskih i nemuslimanskih vojnika u ruskim redovima, te nakon što je Aleksej Pavlov, dužnosnik ruskog Vijeća sigurnosti, kazao da će se odsad u Ukrajini sada provoditi "desotonizacija".

ISW je rekao da su komentari Pavlova - "pozivanje na rat na vjerskim, ali ne i otvoreno kršćanskim temeljima" - vjerojatno imali za cilj "nadilaženje vjerskih podjela i postavljanje informacijskih uvjeta za kontinuirano regrutiranje etničkih i vjerskih manjina za borbu u Ukrajini".

Pavlov je rekao da bi cilj rata trebao biti "potpuna desotonizacija" i da ukrajinsko društvo definiraju "fanatici" koji žele napustiti vrijednosti ruske pravoslavne crkve, islama i judaizma.


Mercedes-Benz napušta Rusiju

Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz planira prodati svoju rusku imovinu lokalnom trgovcu automobilima Avtodomu, pišu RIA Novosti, ruska novinska agencija pod državnom kontrolom. Moscow Times kaže da je Mercedes-Benz potvrdio da namjerava napustiti Rusiju.


Reznikov: Zapad će nam poslati tenkove i zrakoplove

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov optimističan je oko slanja oružja u Ukrajinu, izvijestio je Politico. Reznikov tvrdi kako je mnoštvo oružja koje je nekoć smatrano nedostupnim, danas u rukama Ukrajine. "Dobio sam jasne signale sa svih strana da će, bez obzira na sve, zemlje Zapada podržavati Ukrajinu do kraja ovog rata. Vjerujem da ćemo dobiti i tenkove i borbene avione", rekao je Reznikov.


Rusi namjeravaju regrutirati afganistanske komandose

Pripadnike korpusa komandosa Nacionalne vojske Afganistana - koji su obučeni u Velikoj Britaniji i SAD-u - navodno su kontaktirali Rusi i ponudili im da se pridruže ruskoj vojsci.

Višestruki afganistanski vojni i sigurnosni izvori rekli su za Foreign Policy kako bi pridruživanje komandosa ruskim snagama moglo uvelike utjecati na ono što se događa na bojištu. Otprilike 20.000 do 30.000 komandosa dobrovoljaca ostalo je u državi kada se Zapad prošle godine povukao iz Afganistana. Samo mali broj njih uspio se evakuirati kada se republika raspala, dok su drugi pobjegli lojalnim susjedima ili se skrivaju kako bi izbjegli hvatanje i pogubljenje od strane talibana. Mnogi od tih komandosa sada su bez posla, a neki još uvijek čekaju kako će se preseliti u Veliku Britaniju ili SAD.

Afganistanski izvori tvrde kako bi ih njihovo stanje i uvjeti u kojim žive moglo učiniti lakim plijenom za ruske regrute.

"Oni nemaju zemlju, nemaju posao, nemaju budućnost. Nemaju što izgubiti", kaže neimenovani izvor.

Vjeruje se da bi čak 10.000 bivših komandosa moglo prihvatiti ponudu nakon što ih Rusi kontaktiraju putem WhatsAppa i Signala.


Rusi u Ukrajini sada planiraju "desotonizaciju"

Ruski suludi plan denacifikacije Ukrajine sada je, čini se, zamijenjen onim desotonizacije. Naime, Aleksej Pavlov, dužnosnik ruskog Vijeća sigurnosti, tvrdi da će se u Ukrajini sada provoditi "desotonizacija". Tvrdi i da u "Ukrajini postoje stotine sekti koje su napustile ortodoksne vrijednosti".

"Nisu mogli naći naciste u Ukrajini, pa sad traže Sotonu osobno. Tko je sljedeći", tvitala je ukrajinska novinarka Kyiv Independenta, Anastazija Lapatina.


Antiratna grupa uništava ruske pruge

Rusko vodstvo sve je više zabrinuto zbog sabotaža koju čine antiratne skupine, tvrde britanski obavještajci.

U ponedjeljak je tako eksplozivna naprava oštetila prugu u blizini sela Novozibkovo u ruskoj regiji Belgorod, a uništenje te željeznička veza između Rusije i južne Bjelorusije tek je najnoviji incident sabotaže za koji je odgovornost preuzela ruska antiratna skupina Stop the Wagons, piše Guardian.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da je ovo najmanje šesti incident sabotaže ruske željezničke infrastrukture, a za koju je ova grupa preuzela odgovornost od lipnja.

Dodaju i da je ovo dio "šireg trenda" disidentskih napada na željeznice u Rusiji i Bjelorusiji. Valja naglasiti i kako se ruska vojska u velikoj mjeri oslanja na željeznički promet za raspoređivanje snaga u Ukrajini.


Rusi se spremaju za najtežu bitku rata

Ruske snage pripremaju se u južnoj regiji Herson za "najtežu bitku od početka rata", rekao je visoki ukrajinski dužnosnik. Ruske snage posljednjih tjedana su potisnute i riskiraju da budu zarobljene na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, gdje se nalazi i Herson, glavni grad istoimene pokrajine, koji je u ruskim rukama od prvih dana invazije, piše Guardian.

Vlasti koje je postavila Rusija evakuiraju stanovnike na istočnoj obali, ali Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da nema znakova da se ruske snage spremaju napustiti grad.

Od četiri pokrajine gdje je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksijom u rujnu, Herson je nedvojbeno strateški najvažnija. Njome se kontrolira i jedini kopneni put do poluotoka Krim koji je Rusija zauzela 2014. kao i ušće Dnjepra, goleme rijeke koja presijeca Ukrajinu.

Juri Sobolevski, član svrgnutog proukrajinskog regionalnog vijeća Hersona, rekao je pak da vlasti koje je postavila Rusija vrše sve veći pritisak na stanovnike Hersona da napuste grad.


Nastavljaju se napadi na Bahmut

Ruske snage nastavile su s kontinuiranim napadom na gradove Bahmut i Avdijivku u Donbasu, ubivši jednog civila jučer u Bahmutu, rekao je guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko na Telegramu.

”Rusi će odgovarati za sve zločine na našoj zemlji”, napisao je Kirilenko.


Novi raketni napad, poginula trudnica

U ruskom raketnom napadu na Dnjipro poginule su dvije osobe, a prema ukrajinskim medijima stradala je i jedna trudnica. Tri osobe su ozlijeđene.

Jedan projektil pao je na bezinsku pumpu.


Požar u St. Peterbugu

Golemi požar sinoć je progutao veliko skladište u St. Peterburgu koje se proteže na čak 24.000 metara kvadratnih. Što je uzrok požara i što se u tom skladištu nalazi, još uvijek nije poznato.

Rusi navode da je u operaciji gašenja sudjelovalo čak 160 vatrogasaca.

Požar je izbio u utorak navečer, a prvotno je rečeno da je zahvatio površinu od 1000 četvornih metara. Međutim, situacija iz sata u sat postajala je sve dramatičnija i TASS navodi da je vatra na kraju zahvatila 12 tisuća kvadrata. U pokušaju gašenja požara koristi se vatrogasni vlak.


Kadirov: Vrijeme je da ukrajinske gradove izbrišemo s lica zemlje

Čečenski lider Ramzan Kadirov nije potvrdio da se kod Hersona dogodio napad u kojem je izgubio desetke svojih vojnika, ali na svom Telegram kanalu poprilično je nervozno komentirao stanje na bojištu. Naveo je da su napadi na Ukrajinu slabašni i uputio zlokobnu poruku da ukrajinske gradove treba izbrisati s lica zemlje.

- Da, proglasili smo izvanredno stanje, ali naši protivnici nisu sramežljivi. Pucaju na nas, a naš odgovor je slabašan. Ako nas granatiraju, ako raketiraju naš teritorij, mi bi trebali njihovi gradove izbrisati s lica zemlje tako da im nikada ne padne na pamet uperiti obarač prema nama - rekao je Kadirov koji je priznao da ovo što se događa u Ukrajini nije ‘specijalna vojna operacija‘ nego - rat.

- Zapad je ispucao sve opcije. Slabi su.


Biden: Rusija bi učinila nevjerojatnu pogrešku

Američki predsjednik Joe Biden ponovno je u utorak upozorio Moskvu da ne koristi nuklearno oružje jer bi to bila ozbiljna pogreška.

"Rusija bi učinila nevjerojatno ozbiljnu pogrešku korištenjem taktičkog nuklearnog oružja", izjavio je Biden.

Nema jamstava da se radi o tzv. operaciji pod lažnom zastavom, a svako raspoređivanje nuklearnog oružja "bilo bi ozbiljna, ozbiljna pogreška", rekao je američki predsjednik.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je Rusija prvi put navela da Ukrajina planira baciti "prljavu bombu", što je Ukrajina odbacila, kao i Sjedinjene Države, Francuska i Britanija.

Direktor komunikacija američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u ponedjeljak da nema apsolutno nikakve istine u tvrdnjama Moskve da je Ukrajina planirala detonirati "prljavu bombu" i zatim za to okriviti Rusiju.

"To jednostavno nije istina. Znamo da nije istina", rekao je Kirby.


Sunakovo obećanje Zelenskom

Britanski premijer Rishi Sunak obećao je u utorak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će britanska potpora Ukrajini za njegova mandata biti čvrsta i snažna kao i dosad, izjavio je glasnogovornik Downing Streeta.

Sunak, koji je preuzeo dužnost premijera u utorak, rekao je da ukrajinski predsjednik Zelenskij može računati na kontinuiranu solidarnost britanske vlade.

"Oba čelnika složila su se da je potrebno nastaviti s pritiskom na Putinov barbarski režim kroz kontinuirane ekonomske sankcije", rekao je glasnogovornik.

Zelenskij je u večerašnjem video obraćanju kazao kako vjeruje da će britansko vodstvo u obrani demokracije i slobode još ojačati.

"Ukrajina i Britanija su u posljednje vrijeme dosegnule nove visine u odnosima, ali unatoč tome još uvijek imamo potencijala za jačanje naše suradnje", rekao je u Zelenskij te pozvao Sunaka da posjeti Ukrajinu.


Sto mrtvih ‘kadirovaca‘ kod Hersona?

Kod Hersona, koji je pod ruskom okupacijom, u utorak je pod topničkim napadima poginulo više od stotinu čečenskih vojnika, tvrde ukrajinski izvori.

Pod granatiranjem su se našli vojnici koje je poslao čečenski vođa Ramzan Kadirov, iako se informacija nije mogla neovisno provjeriti, navodi Reuters.

Ukrajinski vojni guverner regije Herson izvijestio je o 40 mrtvih i 60 pokopanih tijekom napada.

Čečenska jedinica bila je smještena u školi u selu na drugoj obali rijeke Dnjepar nakon povlačenja iz Hersona te su putem fotografija na društvenim mrežama sami otkrili gdje se nalaze.

Oporbeni čečenski Telegram kanal 1Adat ustvrdio je da su pripadnici kadirovske pukovnije, koji su bili smješteni u školi, granatirani te da ih je oko stotinu poginulo.

Kadirov nije komentirao sami događaj, ali je svoje nezadovoljstvo iznio na društvenim mrežama, nazivajući ruski pristup Ukrajini slabim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:08