UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Kijev nedvosmisleno bacio Putinu rukavicu u lice: ‘Sezona na Krimu će biti vrlo, vrlo vruća!‘

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Kerčki most na Krimu u plamenu

 -/Afp

Ključni događaji:

- Wagner uzima ‘taktičku stanku‘ u Bahmutu

- Britanija i Francuska koordinirat će isporuku oružja Ukrajini i obuku ukrajinskih vojnika

- noćas su ruske trupe raketama i topništvom pogodile okrug Nikopolj u oblasti Dnjipropetrovsk

- Jevgenij Prigožin tvrdi da ga je Putin ‘odsjekao‘ te da mu je uskraćen pristup posebnim kanalima za komunikaciju s ruskim vlastima

- u jučerašnjim masovnim napadima u Ukrajini ubijeno je 11 ljudi


Savjetnik Zelenskog: Sezona na Krimu će biti vruća

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Mihajlo Podoljak, izjavio je tijekom intervjua ukrajinskom TV voditelju Vasiliju Golovanovu da će ‘sezona na Krimu biti vruća‘.

- Vrlo, vrlo vruća. Ukrajina će pokazati da se prema njoj mora postupati ne samo s poštovanjem, već i s velikim strahom. Ako uđete u našu kuću, na kraju ćete to platiti tri puta više, rekao je savjetnik Zelenskog.

Također je najavio da na Krimu slijedi ‘sezona slobode‘.

Kijevski režim zadnjih je tjedana više puta spominjao pokretanje ofenzive na Krim koji je pod ruskom okupacijom od 2014. godine. Na Krimu takve najave smatraju ‘samoubilačkom misijom‘ upozoravajući da je nemoguće preoteti dio teritorija moćnoj nuklearnoj sili.

Medvedev je rekao da će ‘gorjeti svi dijelovi Ukrajine koja je pod kontrolom Kijeva‘,ako Ukrajina pokrene ofenzivu na poluotoku.


Skupina Wagner otvara urede za novačenje diljem Rusije

Osnivač ruske paravojne skupine Wagner rekao je u petak da otvara 58 ureda za novačenje u 42 ruska grada, dok nastoji pregrupirati svoje snage koje trpe velike gubitke na istoku Ukrajine.

Plaćenička skupina Wagner je na prvoj crti u bitci za ukrajinski grad Bahmut i njezin zapovjednik Evgenij Prigožin priznao je da je ondje poginuo velik broj njegovih ljudi.

U prilikama napetosti s ministrom obrane, Prigožin se više puta žalio da više ne može novačiti u ruskim zatvorima, gdje je Wagner masovno vrbovao zatvorenike u zamjenu za skraćenje kazne.

Promijenivši taktiku nedavno je počeo otvarati punktove za novačenje u športskim dvoranama kako bi privukao potencijalne borce.

"Uredi za novačenje u Wagner otvoreni su u 42 grada Ruske Federacije. Onamo stižu novi borci, priključit će nam se u obrani svoje zemlje i obitelji", rekao je u petak Prigožin u priopćenju koje je objavila njegova služba za medije.

No nije rekao koliko boraca planira unovačiti putem tih ureda ni koliko dugo će novačenje trajati.

Ova informacija dolazi u času kada je Wagner pretrpio velike gubitke u borbama koje se već nekoliko mjeseci vode za Bahmut, grad u ukrajinskom Donbasu, koji je postao epicentar sukoba s ukrajinskom vojskom.

Unatoč nesuglasicama Wagnera i ruske vojske, potonja je ovih dana napredovala u okolici Bahmuta i postoji opasnost da će okružiti grad koji Ukrajinci i dalje žestoko brane.


Macron i Sunak u Parizu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Rishi Sunak održavaju konferenciju za novinare u Parizu.

Macron je rekao da Francuska i Velika Britanija čine sve da se rat ne proširi na druge dijelove svijeta.

- Moramo pronaći rješenje za ovo, rekao je.


Komemoracija za heroja Ukrajine

Održana je komemoracija za ukrajinskog vojnika koji je poginuo u borbi protiv ruskih trupa u Bahmutu. Rođaci Dmitra Kotsiubajla (27), poznatog i kao ‘heroj Ukrajine‘ okupili su se kako bi se od njega oprostili.

Njegovi suborci su nosili lijes tijekom pogrebne ceremonije u katedrali Svetog Mihovila u Kijevu.

Na velikom sprovodu se pojavio i ukrajinski predsjednik Zelenski, a na ulicama Kijeva okupile su se tisuće ljudi.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

Kotsjubajlo je bio zapovjednik bojne nazvane Da Vincijevi vukovi. O njegovoj je smrti 7. ožujka izvijestio sam Zelenski.

- Branio je neovisnost i dostojanstvo našeg naroda od 2014. godine. Jedan je od najmlađih heroja Ukrajine. Jedan od onih čija su osobna povijest, karakter i hrabrost zauvijek upisani u povijest Ukrajine, rekao je tada Zelenski.


SAD ohrabruje trgovce na regulirano poslovanje s ruskom naftom

SAD je u razgovorima u četiri oka sa skupinom vodećih trgovaca robom pokušao stišati bojazni od sankcija za poslovanje s ruskom naftom kako bi osigurao stabilnu opskrbu i ponovo stekao uvid u ruski izvoz, piše The Financial Times.

Dužnosnici američkog ministarstva financija sastali su se s direktorima i trgovcima skupine tvrtki, uključujući Trafiguru i Gunvor, i uvjeravali ih da mogu proširiti trgovinu ruskom naftom i derivatima ne kršeći sankcije, prema riječima pet izvora upoznatih s razgovorima.

„Amerikanci su nas aktivno poticali... da se ponovo uključimo u trgovinu naftom", rekao je za FT jedan od trgovaca koji je razgovarao s dužnosnicima ministarstva financija.

Trgovci i dužnosnici ministarstva razgovarali su, između ostalog, na ovotjednoj energetskoj konferenciji CERAWeek u Houstonu, napominje FT, dodavši da je u timu ministarstva bila pomoćnica ministra za pitanja financiranja terorizma i financijski kriminal Elizabeth Rosenberg.

G7 i njegovi saveznici, uključujući EU, ograničili su cijenu ruske nafte i naftnih derivata kako bi Rusiji ograničili prihod za financiranje rata u Ukrajini, zaprijetivši osiguravateljima i prijevoznicima sankcijama budu li pružali usluge za skuplje ruske barele.

Cijena ruske nafte ograničena je na 60 dolara, cijena skupljih derivata na 100, a onih jeftinijih na 45 dolara po barelu.

„Odluka je na kompanijama. Naš je cilj komunicirati što je dopušteno, prema arhitekturi cjenovnog ograničenja”, rekao je za FT jedan od dužnosnika administracije američkog predsjednika Joea Bidena, dodavši da je u fokusu rasprava bila struktura tržišta.

„Jedan je od ciljeva cjenovnog limita da nafta ostane na tržištu, iako po nižoj cijeni, kako bi se Kremlj lišilo prihoda", rekao je drugi američki dužnosnik.

"Ohrabruje nas što su naftna tržišta doista ostala stabilna u proteklih nekoliko mjeseci, unatoč padu ruskih prihoda od početka invazije za 60 posto", istaknuo je.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu globalni su trgovci, uključujući Trafiguru, Vitol i Gunvor, redom gotovo u potpunosti ugasili poslovanje s ruskim energentima, strahujući od osude javnosti i problema s bankama koje financiraju trgovinu, piše FT.

"Banke su glavni problem", ističe za FT neimenovani savjetnik jedne trgovačke kuće. "Trgovci znaju da im propisi u odgovarajućim uvjetima dopuštaju trgovinu ruskom naftom, ali je li to zaista atraktivno, s obzirom na brojne potencijalne rizike", objašnjava dilemu.

Rusija je pak na cjenovni limit odgovorila zabranom prodaje zemljama koje su ga uvele i okreće se azijskim tržištima, oslanjajući se sve više na na manje trgovačke kuće, a tu je trgovinu sve teže pratiti, objašnjava londonski poslovni list.


Litavski parlament traži zabranu nastupa ruskim i bjeloruskim sportašima

Litvanski parlament pozvao je u petak Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i druga sportska tijela da ruskim i bjeloruskim sportašima zabrane natjecanje dok ne završi rat u Ukrajini, dok se ratni zločinci ne procesuiraju i ne isplate odštete.

Parlament je u svom prijedlogu istaknuo kako će sve pobjede ruskih ili bjeloruskih sportaša na Olimpijskim igrama i drugim natjecanjima biti iskorištene u propagandne svrhe od strane vlada u Moskvi i Minsku.

Litvanski parlament, koji je jednoglasno usvojio prijedlog, prvo je nacionalno zakonodavno tijelo koje je pozvalo na zabranu.

Ukrajina je zaprijetila bojkotom olimpijskih igara ako se na njima budu natjecali ruski i bjeloruski sportaši.

Do sada je više od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Njemačku i Australiju, zatražilo da se ruskim i bjeloruskim sportašima zabrani sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

Međutim, prošlog tjedna je Udruženje nacionalnih olimpijskih odbora Afrike (ANOCA) donijelo rezoluciju kojom se podupiranje sudjelovanja ruskih i bjeloruskih sportaša na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu 2024. kao neutralnih.


Orban: ‘Bliže smo nego ikad svjetskom ratu‘

Svijet je bliže nego ikad tome da lokalni sukob postane svjetski rat, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za javni radio u petak.

Čelnici zapadnog svijeta "zahvaćeni su ratnom groznicom, drže govore u kojima pozivaju na pobjedu u ratu i daljnje žrtve, te šalju Ukrajini sve opasnije oružje”, rekao je Orban u intervjuu.

Umjesto da jednoglasno promiče mir, svijet je podijeljen, istaknuo je Orban. Turska i arapske države, Kina i afričke zemlje žele prekid vatre i mirovne pregovore, smatra on.

Istodobno, Mađarska je "u osnovi jedina" europska zemlja koja je za mir, uz Vatikan. Države koje su za rat motivirane su "poslovnim špekulacijama, razmatranjima obrambene i ekonomske politike i kalkulacijama o poratnim prednostima" koliko i predanošću načelima i vjeri, naglašava Orban.


Rusija ukrajinsko oružje šalje u Iran

CNN javlja da je Rusija uzimala oružje koje su SAD slale Ukrajini te ga zatim slala u Iran, a sve kako bi Teheran ostao potpora ruskom ratu u Ukrajini.


Finska premijerka se sastala sa Zelenskim

Finska premijerka Sanna Marin posljednja je strana čelnica koja je posjetila Kijev. Jutros se sastala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Prisustvovali su misi za vojnika Dmitra Kotsiubjalog koji je u utorak ubijen u blizini Bahmuta.


Lavrov: ‘Razgovor s Blinkenom konstruktivan‘

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je razgovor s američkim državnim tajnikom Anthonyjem Blinkenom na marginama sastanka ministara vanjskih poslova skupine G20 u New Delhiju prošlog tjedna bio ‘konstruktivan‘.

Razgovarali su o pitanjima nuklearnog oružja i sukobu u Ukrajini, rekao je Lavrov za rusku agenciju Tass.


Majka pogubljenog ukrajinskog vojnika vidjela stravičnu snimku

Majka pogubljenog ukrajinskog vojnika Oleksandra Macijevskog opisala je trenutak u kojem je vidjela da joj je sin ubijen.

Podsjetimo, video snimka njegovog pogubljenja kružila je Telegramom i Twitterom ranije ovog tjedna. Na njoj je prikazano ubojstvo ukrajinskog vojnika u trenutku dok puši posljednju cigaretu i ruskom ubojici, ili ubojicama, hladno poručuje ‘Slava Ukrajini!‘, nakon čega se čuju pucnjevi, a on pada na tlo.

Njegova je majka Praskovia za njemački Bild rekla da je i sama za smrt svojeg sina saznala nakon što je vidjela snimku na Facebooku.

- Bila je večer. Otvorila sam Facebook. Gledam snimku, to je Saša. Stravična snimka smaknuća. Gledala sam to i shvatila da je to moj sin. Vrisnula sam u šoku, ispričala je i dodala da je zatim nazvala svoju snahu Juliju i poslala joj snimku. I ona je potvrdila da je to Oleksandr.

Snimku je pogledao i njegov sin Miša.

- Bako, ovo je naš tata. Prepoznao sam ga, način na koji puši, način na koji stoji, to je naš tata, ispričala je za Bild.


Potisnute ruske snage s ceste ključne za obranu Bahmuta

Ukrajinski padobranci koji brane Bahmut kažu da su potisnuli ruske snage s ključne ceste koja se koristila za obranu grada.

Govoreći za Radio Slobodna Europa, vojnik Nikolaj opisao je kako su se ruske trupe u jednom trenutku približile na 700 metara cesti koja povezuje Bahmut s gradom Časiv Jar kojeg drže Ukrajinci.

- Tada su bili anjbliže autoputu, 700 metara. Sada je ta udaljenost oko dva kilometra, možda i više, rekao je.

Cesta je posljednji put kojim Ukrajina može opskrbiti svoje trupe u Bahmutu, koji je već mjesecima pod napadom ruskih snaga.

Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Andrij Jermak, rekao je jučer da se Ukrajina ‘drži‘ u Bahmutu, uslijed izvješća da se kijevske snage povlače iz grada.


Kremlj zabrinut zbog "provokacija" u Gruziji

Kremlj je u petak rekao da vidi rizike od mogućih "provokacija" u Južnoj Osetiji i Abhaziji, dvjema odmetnutim pokrajinama u Gruziji koje podržava Rusija, nakon višednevnih prosvjeda u toj zemlji zbog prijedloga zakona o "stranim agentima", prenosi Reuters.

Gruzijski parlament u petak je odustao od tog prijedloga zakona, koji je izazvao trodnevne masovne prosvjede u Tbilisiju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da Moskva prati situaciju "sa zabrinutošću".

Dodao je da vidi "ruku" Sjedinjenih Država iza "proturuskih osjećaja" koji su po mišljenju Moskve izvor prosvjeda u Gruziji.

Komentirajući potporu prosvjednicima koju je u četvrtak u New Yorku izrazila gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili, istaknuo je da se ona "obraća svojem narodu ne iz Gruzije nego iz Amerike".

To je znak da "nečija dobro vidljiva ruka nastoji izazvati proturuske osjećaje", rekao je Peskov, prenio je AFP.


Ponvono zračna uzbuna

Na jugu Ukrajine ponovno je proglašena zračna uzbuna koja se odnosi na pokrajine Dnjepar, Harkov i Zaporožje.


Harkiv: Teška situacija s opskrbom energijom

Guverner Harkiva Oleh Sinebuhov objavio je na svom Telegram kanalu isječak iz intervjua u kojem je govorio o trenutnoj energetskoj situaciji.

- Situacija s opskrbom energijom u Harkivu je teška jer je infrastruktura pretrpjela znatna oštećenja. Ipak, ključna infrastruktura u gradu je već obnovljena, a vodoopskrba je gotovo u potpunosti vraćena. Naporno se radi i na potpunoj obnovi opskrbe električnom energijom, rekao je.


Papa: ‘Rat nije vođen samo ruskim interesom‘

Rat u Ukrajini vođen je interesima nekoliko ‘carstava‘, a ne samo Rusije, rekao je papa Franjo u intervjuu za talijansko švicarsku televiziju RSI. Dodao je i da su ovaj sukob potaknuli imperijalni interesi Ruskog carstva, ali i drugih.

Izrazio je i spremnost na razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pozvao na mir.


Prekinuta zračna opasnost

Zračna opasnost, koja je u Ukrajini bila na snazi nešto više od sat vremena i 15 minuta, sada je prekinuta.


Wagner uzima ‘taktičku stanku‘ u Bahmutu

Ruska plaćenička skupina Wagner uzima ‘taktičku stanku‘ u Bahmutu, navodi američki think-tank.

Bahmut je već mjesecima poprište žestokih borbi, a skupina Wagner je početkom ovog tjedna preuzela kontrolu nad istočnim dijelom grada. Međutim, prema ISW-u, nije jasno hoće li zadržati svoju premoć kod budućih ruskih ofenziva u gradu.


Sunak i Macron dogovaraju se u Parizu o sigurnosnoj suradnji

Britanski premijer Rishi Sunak dogovorit će se o bližim obrambenim i sigurnosnim vezama s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kad se sastanu u petak u Parizu, te će se obvezati na veću suradnju u potpori Ukrajini i u indoeuropskoj regiji, najavljuje Reuters.

Sunak putuje u Pariz s nekoliko ministara na samit koji pokriva i migraciju te energetiku, a dvije zemlje nastoje popraviti bilateralne veze koje su pretrpjele štetu nakon britanskog izlaska iz Europske unije.

Ruska invazija na Ukrajinu ojačala je britansko-francuske veze i, uoči sastanka, Sunakov ured priopćio je da će Britanija i Francuska koordinirati isporuku oružja Ukrajini i obuku ukrajinskih vojnika.

Razgovarat će i o uspostavi trajne europske pomorske prisutnosti u Indo-Pacifiku i o razvoju visokopreciznog oružja nove generacije za jačanje kapaciteta NATO-a.

"Budući da se suočavamo s novim prijetnjama bez presedana, životno je važno da učvrstimo strukture našeg saveza kako bismo mogli odgovoriti na izazove u budućnosti. To je ono što ćemo učiniti na britansko-francuskom samitu", rekao je Sunak u priopćenju.

Britanija je objavila da će sljedeće godine biti domaćin sastanka Europske političke zajednice - grupacije koju je predložio Macron u svrhu produbljivanja europske suradnje nakon ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana.

Sunak je također rekao da se želi uhvatiti u koštac s "pošastima ilegalne migracije" dok nastoji ići dalje s Francuskom u zaustavljanju malih čamaca koji stižu na južne obale Engleske preko La Manchea.

U studenome su Britanija i Francuska potpisale sporazum vrijedan 72,2 milijuna eura kako bi se pojačali napori da se zaustave ilegalni migranti koji odlaze na opasno putovanje, a ovaj tjedan Britanija je predstavila novi zakon za rješavanje tog pitanja.

"Svakako odlazimo tamo s ambicijom da se dogovorimo ići dalje u zaustavljanju čamaca koji poduzimaju te opasne prelaske", rekao je Sunakov glasnogovornik uoči putovanja.

Što se tiče energetske sigurnosti, Sunak i Macron razgovarat će o tome kako osigurati pouzdanije i jeftinije izvore energije.


Putin čestitao Xiju na trećem predsjedničkom mandatu

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u petak Xiju Jinpingu nakon što je kineski čelnik osigurao treći predsjednički mandat bez presedana.

U brzojavu Xiju, Putin je rekao kako je siguran da dvojica čelnika mogu unaprijediti svoju suradnju u najvažnijim regionalnim i međunarodnim pitanjima, priopćio je Kremlj.

"Uvjeren sam da ćemo, radeći zajedno, osigurati proširenje plodonosne rusko-kineske suradnje u raznim područjima", poručio je Putin Xiju.

Xi Jinping (69) u petak je dobio jednoglasnu potporu gotovo tri tisuće članova kineskog parlamenta, Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), te osigurao treći petogodišnji predsjednički mandat.

Time je postao najmoćniji čelnik zemlje nakon Mao Zedonga.

Xi je 2018. ukinuo ograničenja predsjedničkih mandata.


Raketiran Nikopolj

Ukrajinska državna televizija javlja da su noćas ruske trupe raketama i topništvom pogodile okrug Nikopolj u oblasti Dnjipropetrovsk. Tri su naselja ostala bez struje. Žrtava nema.

Nakon jučerašnjeg granatiranja, u Kijevu se nastavlja opskrba grijanjem. Lokalne su vlasti javile da je 30 posto kućanstava i dalje bez struje. Gotovo cijela regija Harkiv je ponovno dobila struju, no mogući su daljnji prekidi tijekom dana.


Prigožin: Putin me ‘odsjekao‘

Osnivač ruske plaćeničke skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, tvrdi da ga je Putin ‘odsjekao‘ te da mu je uskraćen pristup posebnim kanalima za komunikaciju s ruskim vlastima kako bi prestao tražiti streljivo.

Rekao je i kako mu sada preostaje samo da preko medija traži dodatno oružje te da to i planira učiniti.


U posljednim napadima u Ukrajini ubijeno 11 ljudi

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da je u jučerašnjim masovnim napadima u Ukrajini ubijeno 11 ljudi, što je dvije osobe više od zadnjeg ažuriranja hitnih službi u četvrtak.

Ministarstvo se poziva na ukrajinske dužnosnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:29