NIKAD NAPETIJA SITUACIJA

PRIOPĆENJE MINISTARSTVA VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA 'Hrvatska poziva na smirivanje stanja u Iraku i na Bliskom istoku'

Kasem Sulejmani
 SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hrvatska je u petak pozvala na smirivanje stanja u Iraku i na cijelom području Bliskoga istoka, nakon ubojstva iranskog generala Kasema Sulejmanija zbog čega su Iranci zaprijetili osvetom.

- Republika Hrvatska s velikom zabrinutošću pomno prati najnoviji razvoj događaja u Iraku i na cijelom području Bliskoga istoka. Pozivamo na smirivanje stanja, suzdržavanje od korištenja sile i ulaganje dodatnih napora radi pronalaženja diplomatskog rješenja u interesu svih strana i očuvanja globalnog mira - kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ministarstvo dodaje kako je u stalnom kontaktu s veleposlanstvom u Bagdadu te da je osoblje veleposlanstva dobro, kao i svi hrvatski državljani u Iraku.

Međunarodna zajednica zabrinuta je u petak zbog eskalacije napetosti nakon što su američke snage ubile moćnog iranskog generala Sulejmanija, čime je zaoštrena ionako napeta situacija između Washingtona i Teherana.

Iransko Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost obećalo je u petak osvetiti "na pravome mjestu i u pravome trenutku" smrt iranskog generala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:12