SIN DRAGOGA VOĐE

Procurila prva fotografija budućeg vođe Sjeverne Koreje

Japanci tvrde da se sigurno radi o trećem sinu Kim Jong-ila, Kim Jong-unu, koji bi uskoro trebao preuzeti vlast u Sjevernoj Koreji
 AFP

TOKIO - Japanski mediji objavili su danas fotografiju za koju vjeruju da prikazuje Kim Jong-una, sina sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila i, ako je informacija točna, svijet prvi put gleda lice mladog čovjeka koji će uskoro odlučivati o budućnosti nuklearnog programa siromašne azijske zemlje.

Tajnovita, zatvorena zemlja

Tajnovita, komunistička zemlja, čije vodstvo voli privlačiti pažnju Zapada isprobavanjem dugometnih projektila i podzemnim nuklearnim testiranjima, dosad je krila lice nasljednika režima. Posljednja njegova potvrđena fotografija objavljena je kad je imao 11 godina. Danas je Kim Jong-un 27-godišnjak, a prema pričama prebjega bliskih vladajućoj obitelji, po karakteru isti kao i svoj danas onemoćali i oboljeli otac (na slici se vidi kako jedino Dragi vođa ima rukavice).

Na fotografiji koja je uzeta iz sjevernokorejskog, naravno državno strogo reguliranog, dnevnika Rodong Sinmun, visoki mladić rame uz rame s Dragim vođom obilazi čeličanu u Hamgyong Puk Dou na sjeveroistoku zemlje.

- Identificirali smo ga uz pomoć jednog izvora - objasnio je japanski novinar iz Mainichi Shimbuna u razgovorima za strane medije, koji su svi brzo prenijeli vijest. Čovjek na slici je oko 30 centimetara viši od svojeg navodnog oca, odjeven u tamni kaput, bijelu košulju i crvenu kravatu. Dragi vođa je ispod sportske jakne najvjerojatnije u kaki hlačama i košulji, svojem uobičajenom kompletu.

U Seulu sumnjaju

U Seulu, prijestolnici južnog korejskog susjeda, sumnjičavi su prema otkriću. No japanski izvori tvrde da su sigurni u svoju informaciju. Mediji susjednih zemalja, gladni vijesti koje se tiču svojeglavog, opasnog i hirovitog susjeda, bacili su se na analiziranje fotografije. Sve zanima tko će naslijediti Dragog vođu koji već desetljećima uživa u svim blagodatima kapitalizma, dok mu narod gladuje.

Tajni posjet Kini

Na dosad objavljenim navodnim fotografija Kim Jong-una je mladić koji djeluje kao mlađa verzija čovjeka na novoj slici.

Kim Jong-il imao je nekoliko supruga, navodno i cijeli odred priležnica, i tri sina. Prema svim dostupnim informacijama obavještajnih izvora i rijetkih prebjega, u zemlji se priprema prijenos vlasti na najmlađeg sina. Druga dvojica otpali su zbog ljubavi prema kockarnicama u Macau i Disneylandu, odnosno izrazite ženstvenosti, što se nikako ne sviđa tati Kimu.

Sad je to već socijalistička dinastija

Dragom vođi Kim Jong-ilu strane obavještajne agencije ne daju više od dvije godine života (on ih je već jednom opovrgnuo, kad su objavile da je umro). No, ako se ostvare najave te njegov sin preuzme vlast u zemlji, tada bi Sjeverna Koreja bila stvarno prva prava socijalistička dinastija - Kim Jong-il je preuzeo vlast od svog oca Kim Il-sunga. Slično je u Siriji od Hafeza vlast preuzeo sin Bašar al-Assad, u Azerbejdžanu Ilhan od svog oca Hajdara Alijeva, dok se i dalje spekulira koji će od sinova naslijediti Gadafija u Libiji i hoće li Mubaraka naslijediti sin Gamal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:52