RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Pronađen misteriozni objekt kod Sjevernog toka; Rusija optužila Slovačku: ‘To je neprijateljski čin‘

Pratimo najvažnija ratna zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu

Fotografiju objekta je objavila danska Agencija za energiju i ministarstvo obrane

 Danish Ministry Of Defence/Afp

Ključni događaji:

- Rusija: Slovačka je prekršila sporazum slanjem zrakoplova MiG-29 u Ukrajinu

- Španjolska: Kako bismo okončali rat u Ukrajini moramo poslušati glas Kine

- Ukrajinski zapovjednik: Uskoro krećemo u protunapad

- ISW: Prigožin je napuhao brojke o ukrajinskim snagama, zna se i zašto

- Medvedev: Ići ćemo do Kijeva i Lavova ako bude trebalo

- Ukrajina objavila pa povukla vijest o ruskom povlačenju iz Kahovke

- Danska pozvala Gazprom da pomogne izvući misteriozni objekt blizu plinovoda


Rusija: Slovačka je prekršila sporazum slanjem zrakoplova MiG-29 u Ukrajinu

Rusija je u petak optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu.

Slovačka, prema sporazumu potpisanom 1997., nije smjela poslati zrakoplove drugoj zemlji bez pristanka Rusije, poručila je savezna služba za vojno-tehničku suradnju u Moskvi.

Ruske vlasti su rekle da je riječ o "neprijateljskom činu" i da je Bratislava prekršila međunarodne obveze uređene ugovorom koji je objavljen na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Slovačko vodstvo, koje se suočava i s kritikama oporbe zbog slanja zrakoplova, još uvijek nije javno reagiralo na optužbe Moskve, koje je ranije iznijelo i rusko veleposlanstvo u zemlji.

Slovačka je u četvrtak poslala četiri letjelice Ukrajini, a dodatnih devet će poslati "tijekom narednih nekoliko tjedana", reklo je ministarstvo obrane za njemačku agenciju dpa. Tri od ukupno 13 zrakoplova nisu u funkciji i koristit će se za rezervne dijelove.

Većinu MiG-ova je Čehoslovačkoj poslao Sovjetski Savez krajem 1980-ih godina. Nakon raspada države, Češka i Slovačka su među sobom podijelile zrakoplove, pri čemu je Slovačka od Rusije dobila dodatne primjerke 1990-ih.

Kremlj je nedavno umanjio značaj slovačkog i poljskog slanja letjelica, rekavši da Ukrajina dobiva Kremlj je nedavno umanjio vrijednost zrakoplova koje su isporučile Slovačka i Poljska, rekavši da Ukrajina dobiva nepotrebnu tehnologiju.


Glumac iz Ratova zvijezda Mark Hamill skuplja novac za dronove Ukrajini

Zvijezda iz Ratova zvijezda Mark Hamill prikuplja novac za pomoć ukrajinskoj vojsci u kupnji izviđačkih dronova.

Glumac i veleposlanik UNITED24 - globalne inicijative za potporu Ukrajini - rekao je da prikuplja sredstva za 10 izviđačkih dronova RQ-35 Heidrun.

Dron može prenositi video u stvarnom vremenu, što mu omogućuje prikupljanje obavještajnih podataka, bez izlaganja operatera.

U tvitu, Hamill je rekao da će se danas sastati s pripadnicima ukrajinske vojske kako bi im zahvalio na njihovoj službi i "dobio najnovije informacije o njihovom napretku".

Prikupljanje sredstava pokrenuto je na zahtjev ukrajinskih oružanih snaga.


Španjolska: Kako bismo okončali rat u Ukrajini moramo poslušati glas Kine

Svijet bi trebao poslušati glas Kine kako bi se rat u Ukrajini okončao, rekao je u petak španjolski premijer Pedro Sanchez uoči posjete Pekingu sljedeći tjedan.

"Kina je globalni čimbenik i očito moramo poslušati njezin glas kako bismo vidjeli možemo li okončati taj rat i kako bi Ukrajina vratila svoj teritorijalni integritet", rekao je Sanchez nakon sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu.

On bi se 31. ožujka trebao u Pekingu sastati s predsjednikom Xi Jinpingom.

Očekuje se da će u središtu razgovora biti upravo sukob u Ukrajini prema kojem se Kina, kako tvrdi, postavila "nepristrano", predstavivši mirovni plan od 12 točaka.

Peking je u međuvremenu pozvao i na sveobuhvatni prekid vatre.

Sanchez je javno podržao mirovni prijedlog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji uključuje zahtjeve za vraćanjem ukrajinskog teritorija na ‘status quo‘ prije ruske aneksije Krima 2014.


Obitelji poginulih ruskih vojnika: Iz Wagnera nam nisu rekli ni gdje su naši najmiliji pokopani

Nekim obiteljima poginulih Wagnerovih boraca nije rečeno da su njihovi najmiliji poginuli, niti gdje su pokopani. Umjesto toga morali su se osloniti na Telegram za informacije, izvještava nezavisni ruski medij iStories.

Navode kako je oko 25 osoba kontaktiralo autora Telegram kanala Titushki u Krasnodaru Vitalija Votanovskog u vezi s informacijama o pokopu njihovih rođaka u Bakuu.

Jedna je žena rekla da je za očevu smrt saznala od policije, a ne od Wagner grupe.

Zatim je saznala za njegovo grobno mjesto s Telegram kanala gospodina Votanovskog.

- Nismo znali da je mrtav. Bio je u koloniji IK-9 u Kalinjingradu, otišao je u Ukrajinu tajno - rekla je žena za iStories.

Votanovski kaže da je sada u procesu prikupljanja imena rođaka koji žele ponovno pokopati mrtve borce te da će popis biti formiran uskoro.


UN optužuje Ukrajince i Ruse za strijeljanje ratnih zarobljenika

Ujedinjeni narodi su u petak optužili ukrajinske i ruske snage za strijeljanje desetaka ratnih zarobljenika u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Krajnje smo zabrinuti zbog strijeljanja 25 ruskih ratnih zarobljenika i civila izvan borbe" i "15 ukrajinskih ratnih zarobljenika", rekla je Matilda Bogner, čelnica UN-ove misije za praćenje ljudskih prava u Ukrajini.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Danska pozvala Gazprom da pomogne izvući misteriozni objekt blizu plinovoda

Danska je pozvala ruskog naftnog diva Gazprom da pomogne u izvlačenju misterioznog objekta koji je uočen u blizini plinovoda Sjeverni tok 2 šest mjeseci nakon eksplozije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nedavno otkrio da je prilikom snimanja akvatorija blizu mjesta eksplozije pronađen predmet sličan anteni eksplozivne naprave.

Službeni Kopenhagen sada je odobrio zahtjev Moskve.

image

Fotografiju objekta je objavila danska Agencija za energiju i ministarstvo obrane

Danish Ministry Of Defence/Afp

Danska agencija za energetiku objavila je kasno u četvrtak fotografiju cilindričnog objekta kako stoji u blizini plinovoda Sjeverni tok 2 na dnu mora.

Naveli su da je moguće da je objekt plutača, visoka 40 cm i široka 10 cm, te da ne predstavlja neposrednu opasnost, piše Moscow Times.

- S ciljem otkrivanja prirode predmeta, Danske vlasti su odlučile spasiti predmet uz pomoć ministarsva obrane, stoji u priopćenju.

Agencija je priopćila da još uvijek čeka odgovor vlasnika naftovoda prije početka operacije popravka.

Gazprom drži većinski udio u dva plinovoda, dok je ostatak u vlasništvu njemačkih, nizozemskih i francuskih tvrtki.


Medvedev: ‘Rusija ne planira ući u izravan sukob s NATO-om‘

Rusija ne planira ući u izravan sukob s NATO-om, izjavio je bivši predsjednik zemlje Dmitrij Medvedev prema novinskoj agenciji Interfax.

Govoreći danas o ratu, Medvedev je također ustvrdio da je Kremlj zainteresiran za rješavanje ukrajinske krize razgovorima.

Međutim, upozorio je da bi svaki pokušaj Ukrajine da zauzme poluotok Krim - koji je Moskva anektirala 2014. - bio razlog za Rusiju da upotrijebi "apsolutno bilo koje oružje" protiv Kijev kao odgovor.

Ranije ovog tjedna, gospodin Medvedev, koji je trenutno zamjenik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je u video obraćanju novinarima da su odnosi Rusije sa Zapadom dotakli dno u povijesti.

Upitan je li opasnost od nuklearnog sukoba smanjena, ustvrdio je da je "narasla".


ISW: Prigožin je napuhao brojke o ukrajinskim snagama, zna se i zašto

Šef privatne vojske Wagner Jevgenij Prigožin ublažio je svoju retoriku prema ruskom ministarstvu obrane ‘vjerojatno iz straha da bi mogao u potpunosti ostati bez svojih vojnika koji se bore u Bahmutu‘, navodi u najnovijoj analizi Institut za proučavanje rata.

Prigožin je prije nekoliko dana posijelio svoju zabrinutost zbog moguće ukrajinske protuofenzive u istočnoj Ukrajini. Utvrdio je da Ukrajina ima 200.000 rezervista koji se pripremaju za napad duž istočne linije bojišnice.

Također je ustvrdio da Ukrajinci trenutno imaju 80.000 vojnika u Bahmutu, Slovjansku i Kostjantinivki za izvođenje protunapada u Bahmutu.

ISW tvrdi da su Prigožinove prenapuhane izjave o neposrednoj opasnosti koja prijeti ruskim snagama vrlo vjerojatno pokušaj da osigura više zaliha i pojačanja od ruskog ministarstva obrane kako bi se spasile njegove snage u Bahmutu.

- Prigožin je iznio nekoliko pozitivnih tvrdnji o ruskom ministarstvu, čak je priznao da se ruske snage bore uz čečenske jedinice u Bilohorivki i regiji Luhansk.

- Prigožin je bio strastveni kritičar vrha ruske vojske, a ublažavanje njegove retorike može ukazivati na to da on možda pokušava djelomice smiriti rusko ministarstvo obrane kako bi dobio zalihe ili pojačanje za wagnerovce u Bahmutu, tvrdi ISW.


Tijekom noći sedam civila poginulo u raketiranju

Najmanje sedam osoba je poginulo u ruskom granatiranju gradova na sjeveru i istoku Ukrajine, tvrde regionalni dužnosnici.

Službe za hitne slučajeve priopćile su da je pet civila poginulo u Kostjantinivki na istoku regije Doneck.

Ured predsjednika Volodimira Zelenskog priopćio je da su dvije osobe ubijene, a sedmero je ranjenih nakon intenzivnog granatiranja Bilopilije u regiji Sumi.

Lokalni dužnosnici tvrde da je ruski projektil udario u ‘točku nepobjedivosti‘ u Kostjantinivski pri čemu su poginule tri žene. Riječ je o zagrijanim, osvijetljenim prostorima koji nude tople obroke, struju i internetsku vezu.


Britanski obavještajci: Znamo zašto je Rusija obučavala trupe u Bjelorusiji

Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije obavještajno izvješće u kojemu sugerira da je Rusija obučavala trupe u Bjelorusiji iz praktičnih i političkih razloga.

Od sredine ožujka Rusija je vjerojatno prerasporedila najmanje 1000 vojnika koji su se obučavali na poligonu Obuz-Lesnovski na jugozapadu Bjelorusije.

Iako nije uočena nova rotacija trupa, Rusija je vrlo vjerojatno ostavila šatorski kamp, što sugerrira da razmišlja o nastavku programa obuke.

Činjenica da je Rusija prepustila obuku svog osoblja u ruke manje iskusne bjeloruske vojske znači da je ruska ‘specijalna vojna operacija‘ ozbiljno poremetila sustav obuke u ruskoj vojsci - jer su instruktori uglavnom raspoređeni u Ukrajini.


Ukrajinski zapovjednik: Uskoro krećemo u protunapad

Ukrajinske trupe, koje su se mjesecima branile, uskoro će krenuti u protunapad jer se čini da ruska ofenziva posustaje, rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski, ali je predsjednik Volodimir Zelenski upozorio da bi rat bez brže opskrbe oružjem mogao trajati godinama.

Zelenski je rekao da Europa mora povećati i ubrzati opskrbu oružjem, ponovno pozivajući na opskrbu projektilima dugog dometa, streljivom i modernim zrakoplovima, te nametnuti dodatne sankcije Rusiji.

"Ako Europa bude čekala, zlo će možda imati vremena pregrupirati se i pripremiti za godine rata", rekao je u četvrtak očito frustrirani Zelenski u videoobraćanju čelnicima Europske unije.

Na summitu EU-a čelnici su odobrili plan koji su dogovorili ministri vanjskih poslova u ponedjeljak o slanju milijun topničkih granata u Ukrajinu tijekom godine. Također su razgovarali o globalnoj opskrbi hranom i sankcijama Rusiji.

Velika Britanija se obvezala isporučiti municiju za probijanje oklopa koja sadrži osiromašeni uran kako bi pomogla uništiti ruske tenkove, što je korak za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da će natjerati Rusiju na odgovor jer oružje ima "nuklearnu komponentu".

Slovačka je u četvrtak priopćila da je Ukrajini predala prva četiri aviona MiG-29 koje je obećala, a ostatak će biti isporučen za nekoliko tjedana.

Vrhovni zapovjednik kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski rekao je da će njegove snage uskoro započeti protuofenzivu nakon što su izdržale rusku brutalnu zimsku kampanju. Rekao je da su ruski plaćenici iz skupine Wagner, koji su na prvoj liniji ruskog napada na istočnu i južnu Ukrajinu, "znatno izgubili snagu".

"Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to učinili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkova, Balaklije i Kupjanska", rekao je, nabrajajući ukrajinske protuofenzive prošle godine koje su ponovno zauzele dijelove zemlje.

Službena Moskva zasad nije komentirala izjave da njezine snage u Bahmutu gube zamah, ali šef Wagnera Jevgenij Prigožin posljednjih dana je upozoravao na ukrajinski protunapad.

Novinari Reutersa u blizini linije fronta sjeverno od Bahmuta vidjeli su znakove koji su u skladu s sugestijom da bi ruska ofenziva u tom području mogla jenjavati. U selu koje drže Ukrajinci zapadno od Soledara, na sjevernoj periferiji Bahmuta, intenzitet ruskog bombardiranja osjetno je smanjen u odnosu na dva dana ranije.

“Ovdje je prije tjedan dana bilo žestoko, ali u posljednja tri dana bilo je mirnije”, rekao je jedan ukrajinski vojnik. "To vidimo i po neprijateljskim zračnim napadima. Ako je prije bilo pet-šest zračnih napada dnevno, danas smo imali samo jedan helikopterski napad", dodao je.

Usporavanje od strane Rusije u Bahmutu moglo bi značiti da preusmjerava svoje trupe i resurse na druga područja.

Britanija je u četvrtak priopćila da su ruske trupe ovog mjeseca napredovale sjevernije, djelomično vrativši kontrolu nad prilazima gradu Kremini. Intenzivne bitke vodile su se i južnije.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov složio se s tom ocjenom. On je na YouTubeu rekao da se ruski napadi na Bahmut smanjuju i da Rusija premješta svoje napore prema jugu u grad Avdiivku. Ruske snage postale su aktivnije u područjima na sjeveru u regijama Harkiv i Luhansk, kao i središnjoj regiji Zaporižija i južnom Hersonu, rekao je.

Svaka promjena dinamike rata u Bahmutu, ako se potvrdi, bila bi važna s obzirom na simboličku važnost grada kao žarišta ruske ofenzive i razmjer gubitaka s obje strane u najkrvavijoj bitki u Europi od Drugog svjetskog rata.


Medvedev: Ići ćemo do Kijeva i Lavova ako bude trebalo

Govoreći u petak za ruske medije Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, rekao je da bi posljedice vojnog sukoba najjačih svjetskih sila bile užasne.

Prema njegovim riječima, snaga vojski može se utvrditi samo u stvarnom sukobu, ali kako je očtio da tu neće biti pobjednika.

- Zapadni vojni stručnjaci koji prate oružje koje se šalje u Ukrajinu postaju legitimna meta za rusku vojsku, poručio je Dmitrij Medvedev.

- Ako se Patriot ili neka druga sredstva za uništenje šalju na teritorij Ukrajine zajedno sa stranim stručnjacima, oni postaju meta, erkaoje pa na kraju dodao:

- Ništa ne možemo isključiti. Ako budemo morali ići do Kijeva ili Lavova da ‘uništimo zarazu‘, onda ćemo to učiniti.

- Svaki ukrajinski pokušaj da zauzme poluotok Krim bio bi razlog za Rusiju da upotrijebi ‘apsolutno bilo koje oružje‘ protiv Kijeva kao odgovor, poručio je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, prenosi Interfax.

Također je rekao da Rusija ne planira ući u izravan sukob s NATO-om i ponovio retoriku da je Kremlj zainteresiran za rješavanje ukrajinske krize razgovorima.


Ukrajina objavila pa povukla vijest o ruskom povlačenju iz Kahovke

Ukrajinska vojska u četvrtak je priopćila da su se ruske snage povukle iz grada Nove Kahovke, na drugoj strani Dnjipra, u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine, no ubrzo i objavila da je pogriješila, a povlačenje je opovrgnula i Moskva.

"Okupator je još privremeno u Novoj Kahovki. Informacija o navodnom povlačenju neprijatelja s tog položaja objavljena je nakon pogrješnog tumačenja raspoloživih podataka", napisao je glavni vojni stožer na Telegramu.

Isprva je ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo da su 22. ožujka 2023. (srijeda), sve postrojbe okupacijske vojske na položaju u Novoj Kahovki, u Hersonskoj oblasti, napustile grad, no ubrzo je ukrajinska vojska priznala da je pogriješila jer nije dobro proučila primljene informacije.

Nova Kahovka smještena je sjeveroistočno od Hersona, grada iz kojeg su se Rusi povukli u studenom 2022. i prešli na drugu stranu rijeke Dnjipra.

Grad je blizu hidroelektrane Kahovke koju su Rusi zauzeli na početku ofenzive na Ukrajinu krajem veljače 2022.


Zelenski obišao Herson

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je obišao bojišnicu u Hersonskoj oblasti koju je Rusija djelomično zauzela i u rujnu 2022. i proglasila njezino pripojenje svom teritoriju.

Ruski okupator opovrgnuo je svaku informaciju o povlačenju iz grada blizu Hersona.

"Službeno tvrdim da je svo rusko vojno osoblje u Novoj Kahovkoj, kao i u drugim mjestima na lijevoj obali Dnjipra, na svojim položajima", rekao je na Telegramu Vladimir Soldo, lokalni proruski čelnik

Zelenski je posjetio i elektranu oštećenu u valu ruskih napada na energetska postrojenja duž rijeke.

Također se video vezom Zelenski iz vlaka obratio europskim čelnicima na samitu u Bruxellesu pozivajući ih da Ukrajini isporuče projektile dugog dometa i borbene avione.

Pozvao je i na nove sankcije protiv Rusije i na ubrzanje koraka u procesu prijema Ukrajine u Europsku uniju, rekao je jedan europski čelnik.

Čelnici država članica EU-a podržali su u četvrtak odluku o hitnom slanju milijun komada topničkog streljiva Ukrajini kroz zajedničku nabavu, a Zelenskij ih je pozvao da požure s isporukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:04