PREPUŠTENI SUDBINI

Prosvjed u Rimu: Policajci pendrečili žrtve potresa u L’Aquili

Pendrečenje žrtava potresa samo je novi simptom rastuće nervoze
 Reuters

RIM - Više od 5000 građana L’Aquile u srijedu je demonstriralo središtem Rima, prosvjedujući što ih je Vlada prepustila sudbini, što ni 15 mjeseci nakon potresa ni šuta nije odstranjena s ulica (a sami to ne smiju učiniti), što moraju plaćati porez, a nemaju gdje raditi ni zaraditi, i tako dalje. Policijske snage su ih udarcima palica i čizama zaustavile da ne dođu do Zastupničkog doma, troje ih je otpremljeno u bolnicu, a među lakše ozlijeđenima je i gradonačelnik Massimo Cialente.

Demonstranti odbačeni

Tek kad su demonstranti odbačeni prema Palači Grazioli - gdje je premijer Silvio Berlusconi u privatnoj rezidenciji konferirao sa suradnicima - policija je shvatila da ih je bolje pustiti do Parlamenta. Pendrečenje žrtava potresa samo je novi simptom rastuće političke nervoze u Italiji.

Objavljene ankete

U srijedu su objavljene ankete po kojima bi eventualni novi politički subjekt na centru (Fini, ako ga Berlusconi uspije istjerati iz Puka sloboda koji su zajedno osnovali, Casini, Rutelli, Cordero di Montezemolo) imao 22 posto da se glasa danas, oduzevši po 4-5 posto i desnici (Berlusconi, Bossi) i lijevom centru (Bersani, Di Pietro itd.), te tako postavši arbitrom talijanske politike.

Nervoza prelazi u napetost i na inim razinama: u srijedu je predsjednik Giorgio Napolitano oštrim priopćenjem odgovorio na tvrdnje koje je nazvao “klevetama” i kojima ga je napao il Giornale, list u vlasništvu i na liniji braće Berlusconi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:15