POBUNA STUDENATA

Prosvjed u Venezueli: Hoćemo istinu, a ne maratonske govore

Chavez je ljutit i zato jer je službeni Pariz kritizirao cenzuru i medijske slobode u Venezueli
Venezuela's President Hugo Chavez during a news conference at Miraflores Palace in Caracas January 26, 2010. Chavez on Tuesday named Agriculture Minister Elias Jaua as the country's new vice president, following the resignation of Ramon Carrizalez. REUTERS/Miraflores Palace/Handout (VENEZUELA - Tags: POLITICS) QUALITY FROM SOURCE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
 Reuters

CARACAS - Venezuelanski studenti danas su nastavili prosvjede protiv predsjednika Huga Chaveza i njegove najnovije odluke da se prekine emitiranje jedne komercijalne televizijske postaje. Tisuće studenata hodale su od središnjeg trga u Caracasu do sjedišta glavne državne televizije izvikujući parole protiv cenzure te za slobodu i raznolikost medija.

Prosvjedni je marš potaknulo Chavezovo oduzimanje radiovalova Radio Caracas Televison International (RCVT), vrlo gledanoj nedržavnoj televiziji, samo zato jer nije emitirala njegov posljednji govor.

Rješavanje opozicije

Kritičari ljevičarskog vođe navode da je to korak dalje u rješavanju oporbe. Chavez je i prije oduzimao koncesije medijima koji su ga kritizirali (RCVT je otjerao na kabelski kanal), no sada je to napravio jer nisu dali medijski prostor njegovu govoru. Na prosvjedu u Caracasu okupilo se oko tri tisuće studenata, a za razliku od onih u drugim gradovima, bio je miran iako bučan.

U ponedjeljak je na zapadu zemlje u okršaju s policijom poginulo dvoje studenata. - Objavite napokon istinu. Ne želimo da ovaj problem nastavi razdvajati narod - rekao je državnoj televiziji vođa studenata Roderick Navarro.

Povreda odredbi

Vlada objašnjava da je RCTV povrijedio najnovije odredbe prema kojima su i lokalni kabelski i satelitski programi dužni emitirati tzv. obavezni program kad god to zatraži vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:08