ZA DRUŠTVO BEZ RAZLIKA

Prosvjedi protiv Wall Streeta ulaze u treći tjedan: Ostat ćemo koliko je god potrebno!

Policija je priopćila kako će i dalje obavljati redovite patrole područja te 'će pomoći prosvjednicima ako bude miran prosvjed, no ako prekrše zakon, bit će uhićeni'

NEW YORK - Uhićenje više od 700 ljudi na Brooklynskom mostu tijekom vikenda dodatno je razbijesnilo prosvjednike pokreta 'Okupirajte Wall Street' koji kampiraju u parku Zuccotti na Manhattanu te izazvalo snažan porast podrške njihovim akcijama. Prosvjed koji je počeo s danonoćnim kampiranjem desetak studenata u parku, u neposrednoj blizini Wall Streeta, pretvorio se u veliki pokret sa stotinama odlučnih članova.

- Gradski su dužnosnici mislili da ćemo otići, a nismo. Ostat ćemo koliko je god potrebno - izjavila je 19-godišnja Kira Moyer-Sims iz Portlanda.

Policija je priopćila kako će i dalje obavljati redovite patrole područja te 'će pomoći prosvjednicima ako bude miran prosvjed, no ako prekrše zakon, bit će uhićeni'.

FOTO VIDEO Pogledajte snimke uhićenja više od 700 prosvjednika na Brooklynskom mostu u NYC-u

Slični prosvjedi s imenima 'Okupirate Los Angeles', 'Okupirate Chicago' i 'Okupirajte Boston' organizirani su pred zgradama Saveznih rezervi u drugim gradovima. Prosvjedni skupovi priređeni su i u Kanadi.

Prosvjednici su se organizrirali u svojem kampu u parku. Pripremljen je protokol za sve, a zadužnja se raspoređuju. Postoji i privremena bolnica kao i pravna pomoć za uhićene. Sve informacije stavljaju na svoju internetsku stranicu OccupyWallSt.org te su počeli tiskati vlastite novine - Occupied Wall Street Journal.

Iako je policija najavila kako će se prema prosvjednicima ponašati prema zakonu, sve više aktivista ima problema. Policija je u nedjelju nekolicini prosvjednika naredila da rasklope svoju 'nastambu'.

- Desetak policajaca nam je prišlo i počelo nam govoriti što da radimo. Snimali su nas kamerama cijelo vrijeme - ispričao je John Dennehy koji se vratio u park nakon višesatnog pritvora.

Ovaj je 29-godišnji zaposlenik Ujedinjenih Naroda zaradio kaznu zbog remećenja javnog reda i mira te nepropisanog korištenja kolnika. On je bio jedan od 700 uhićenih koji su pokušali proći Brooklynski most po cesti. Dennehy i trojca prosvjednika u parku su napravili 'kartonski dvorac' kako bi označili svoj prostor. No, morali su ga srušiti jer je policija tako naredila. Pod vredrim nebom prosvjednicima brojni građani pružaju podršku donoseći im hranu. Navodno je jedan Egipćanin nazvao lokalnu pizzeriju i naručio pizze za prosvjednike. Podršku dobivaju i od poznatih osoba, među kojima je i glumac Alec Baldwin koji na svojem Twitter profilu objavio videe u kojem policija koristi suzavac protiv grupe žena te drugi u kojem policajac mladića ruši na tolo.

- Ovo je zabrinjavajuće. Mislim da NYPD (newyorška policijska uprava) ima problema s PR-om - napisao je Baldwin.

Prosvjednici navode kako nisu tu da sruše Wall Street te da ovo nije borba 'siromašnih protiv bogatih'. Odabrali su Wall Street jer postao simbol korporativne pohlepe, društvene nejednakosti, globalni promjena u svijetu te drugih problema. Osim 700 uhićenih prosvjednika u nedjelju, policija je pretprošle subote uhitila stotinu prosvjednika kada su se tijekom šetnje gradom sukobili s čuvarima reda. Neki prosvjednici na Brookynskom mostu nisu čuli upozorenja policije da se maknu s ceste pa su bili uhićeni, a neke je policija namamila na cestu. Policija pak tvrdi, te snimkama potvrđuje, kako nitko nije bio 'namamljen u lisice'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 03:00