STRUKA MJESECIMA UPOZORAVALA

PRVA ŽRTVA OSPICA U SUSJEDSTVU Preminuo tridesetogodišnji muškarac, nije bio cijepljen: 'Ukoliko djeca nisu cijepljena ovakve stvari su neminovne'

Ilustracija
 Rebecca Naden / REUTERS

Tridesetogodišnji muškarac iz Beograda prva je žrtva ospica u Srbiji, a pacijent nije bio cijepljen protiv te bolesti, potvrđeno je u srijedu u Beogradu.

Pacijent je umro u srijedu u bolnici na odjelu intenzivne njege od komplikacija izazvanih posljedicama zaraze ospicama, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar rekao je novinarima u Beogradu da je pacijent primljen na infektivnu kliniku 22. prosinca, te da je smrtni ishod jedna od posljedica na koju je "struka mjesecima upozoravala".

"Koristim priliku da još jednom naglasim - problem se ne može riješiti dok se ne cijepimo. To je jedini način da ne dolazi do ovakvih stvari", rekao je ministar Lončar i poručio roditeljima da cijepe svoju djecu i ne očekuju "da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju".

"Ukoliko djeca nisu cijepljena ovakve stvari su neminovne", naglasio je.

Pema priopćenju nacionalnog Instituta za javno zdravstvo Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je u poslednja tri mjeseca registrirano ukupno 630 slučajeva ospica, a 225 laboratorijski je potvrdio institut za imunologiju "Torlak".

Beba stara dva mjeseca najmlađi je pacijent, najstarija osoba zaražena ospicama ima 60 godina, a najveći broj oboljelih je u dobi od pet godina i starijih od 30 godina.

Ključni podatak na koji upozoravaju stručnjaci je da čak 91 posto pacijenata zaraženih ospicama nije cijepljeno, nepotpuno je cijepljeno ili je nepoznatog statusa.

U Srbiji je mjesecima unazad u tijeku kampanja protiv cijepljenja u kojoj tzv. "antivakseri" nastoje proturječiti argumentima struke i medicinskim činjenicama na koje upozoravaju infektolozi.

Dominatni dio javnosti u komentarima na društvenim mrežama i internetskim portalima zahtijeva da se protiv "antivaksera" podnesu prijave i zatraži njihova kaznena odgovornost "zbog narušavanja zdravstvenog sustava i destruktivnog djelovanja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:41