TIJESNA POBJEDA

Prvi izbori nakon Chaveza stvorili kaos u Venezueli

 AFP

Socijalist Nicolás Maduro, kojega je pokojni venezuelanski predsjednik Hugo Chavez izabrao za nasljednika, na predsjedničkim izborima u nedjelju osvojio je 50,7 posto glasova, dok je njegov protivnik, oporbeni lider Henrique Capriles, dobio 49,1 posto.

Maduro, koji je od Chávezove smrti 5. ožujka bio vršitelj dužnosti predsjednika, odmah je proglasio pobjedu i obećao da će sljediti El Commandanteov put “socijalizma za 21. stoljeće”.

No, prvi predsjednički izbori nakon Chávezove smrti završili su kaosom jer Capriles tvrdi da su na izborima bile brojne neregularnosti, pa odbija priznati Madurovu pobjedu i traži ručno prebrojavanje gotovo 15 milijuna glasačkih listića. Na birališta je izašlo više od 78 posto birača, a razlika među dvojicom kandidata je manja od 300.000 glasova.

Novo prebrojavanje

- Želim reći kandidatu vlade: danas si ti gubitnik, i to ti jasno kažem. Ti si gubitnik, ti i tvoja vlada. Nećemo priznati rezultate dok se svaki listić ne prebroji, jedan po jedan. Svaka kutija, svaki listić treba prebrojati - rekao je Capriles. Izborna komisija poručila je da su rezultati “neoborivi”, a Maduro i da su “pravedni, legalni i ustavni”. No, rekao je da nema ništa protiv novog prebrojavanja.

- Tražimo da se rezultati poštuju. Ako oni žele dodatnu promjenu, neka to slobodno učine. Neka otvore 100 posto biračkih kutija. Mi se ne bojimo - poručio je Maduro.

Bizarne izjave

Neočekivano tijesan rezultat šokirao je analitičare jer su prije samo tjedan dana ankete pokazivale da Maduro vodi sa 14 posto. Capriles je u posljednjim danima uspio privući na birališta brojne birače te ujediniti rascjepkanu opoziciju. Maduro je dobio mnogo manje od 55 posto glasova koliko je u listopadu dobio Chávez - pretpostavlja se i zato što zapravo nema karizme, a sklon je i bizarnim izjavama, primjerice da ga je Chávezov duh posjetio u obliku ptice. Analitičari predviđaju da mu predstoji težak posao jer je dobio tijesan mandat, a Venezuelu muče brojni problemi - od inflacije do čestih redukcija struje i nestašica hrane, pa i rastućeg kriminala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:09