PRITISAK RASTE

PRVI PUT OD POČETKA ISTRAGE Inspektori UN-a otkrili dokaze da je Asad odobrio ratne zločine

Istraga je došla do dokaza da su ratni zločini u Siriji dobili zeleno svjetlo na "najvišem nivou, uključujući šefa države"

Povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay izjavila je kako je istraga došla do dokaza da su ratni zločini u Siriji dobili 'zeleno svjetlo' na "najvišem nivou, uključujući šefa države", što prvi put izričito i izravno uključuje sirijskog predsjednika Bašara al-Assada. Također, Pillay tvrdi kako njen ured ima popis svih za koje istraga pokazuje da su uvučeni u zločine.

U sirijskom ratu do sada je poginulo više od sto tisuća ljudi, procjenjuje UN, a kršenju ljudskih prava pridonijele su obje strane.

Sirijski doministar vanjskih poslova Faisal Mekdad komentirao je da Pillay "govori besmislice" već duže vrijeme i da je oni ne slušaju.

Imena osumnjičenih i konkretni dokazi ostaju povjerljivi do možebitnog progona ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na međunarodnom sudu ( ICC ).

Povjerenica Pillay već je pozivala Vijeće sigurnosti UN-a da otvori slučaj Sirije na ICC-u, ali kako Rusija i Kina imaju pravo veta malo je vjerojatno da bi takav zahtjev prošao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:34