POTPISAO UREDBU

Putin povećao broj Ukrajinaca koji mogu zatražiti rusku putovnicu

 Sputnik/REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je potpisao uredbu kojom se dodatno povećava broj ukrajinskih građana koji mogu zatražiti izdavanje ruske putovnice po kratkom postupku.

Moskva se odlučila na taj potez prije održavanja ukrajinskih parlamentarnih izbora u nedjelju, na kojima bi se proruska stranka mogla pokazati snažnim suparnikom popularnijoj stranci Sluga naroda na čijem je čelu novi predsjednik Vladomir Zelenski.

Prema novom dokumentu, stanovnici u dijelovima istočnoukrajinskih pokrajina Donjeck i Luhansk koja su pod vladinom kontrolom također će moći zatražiti ruske putovnice ukoliko su registrirano da tamo trajno žive od travnja 2015. kada je počeo sukob.

Europska unija je u lipnju zaprijetila da neće priznavati ruske putovnice izdane tom metodom koju smatra ilegalnom.

Masovno davanje ruskog državljanstva stanovnicima ukrajinskih regija "protivno je duhu i ciljevima" obaveza preuzetima dogovorom o primirju, priopćila je EU.

Ukrajina je pak zaprijetila da će onima koji su uzeli ruske putovnice oduzeti ukrajinsko državljanstvo.

Proruske separatističke skupine posljednjih se pet godina bore s ukrajinskom vojskom u te dvije regije. Dosad je u sukobima poginulo oviše od 13 tisuća ljudi, pokazuju procjene Ujedinjenih naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:59