ZAHLADILI ODNOSI U PUSTINJI

RASKOL U SAUDIJSKOM VRHU? Ostarjeli kralj naprasno promijenio tjelesnu stražu, cijeli Bliski istok bruji o pokušaju puča u režiji neobuzdanog princa

 
Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud i princ Mohammed bin Salman
 Mohamed Abd El Ghany / Adnan Abidi / Reuters

U naftom bogatoj i utjecajnoj Saudijskoj Arabiji stvara se sve dublji jaz između kralja Salmana bin Abdulaziz Al Sauda i njegova sina i prestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana (MBS), saznaje Guardian iz više izvora.

Ostarjeli kralj, koji je prije dva mjeseca napunio 83 godine, i njegov nasljednik navodno se ne slažu oko više ključnih političkih tema i odluka, među kojima je i ona o produljenom ratu u Jemenu.

Kako piše Guardian, trzavice u njihovom odnosu počele su jačati nakon što je u Turskoj brutalno ubijen saudijski novinar i disident Jamal Khashoggi. Taj je čin svakako koštao Saudijce međunarodnog ugleda i ugrozio odnos s važnim zapadnim državama, a svjetska javnost, ali i CIA, kao naručitelja su imenovali ambicioznog princa.

No, do pravog urušavanja odnosa između dva ključna čovjeka Saudijske Arabije nastupilo je krajem veljače kad su,prilikom posjeta Egiptu kralja Salmana njegovi savjetnici upozorili da postoje ozbiljne šanse da se protiv njega priprema puč, piše Guardian pozivajući se na detaljni opis situacije koji su dobili od svojih izvora. To je upozorenje itekako uplašilo kralja i njegov najuži krug te su kompletan tim tjelohranitelja koji su ga čuvali zamijenili s 30 osobno odabranih ljudi iz ministarstva unutarnjih poslova koji su istog trena doletjeli u Egipat. Razlog za tako naglu smjenu bila je bojazan da je među dotadašnjim tjelohraniteljima bilo onih koji su prvo bili odani princu, a tek onda kralju.

Imenovanja

Daljnji dokaz da nešto vrije u kraljevini bio je službeni doček kralja na povratku iz Egipta, a s kojeg je vrlo upadljivo bio izostavljen princ Mohammed. Naime, dok je kralj bio u Egiptu princ je kao "zamjenski kralj" potpisao dva važna imenovanja. Prvo je bilo imenovanje princeze Reemae bint Bandar bin Sultan na položaju veleposlanice u SAD-u, čime je postala prva žena na toj poziciji. Drugo je bilo imenovanje prinčeva brata Khalida bin Salmana, na poziciju ministra unutarnjih poslova.

Iako su te promjene na ključnim pozicijama već neko vrijeme bile u planu, princ je imenovanja obavio bez kraljeva znanja. Starog je monarha to navodno razbjesnilo, pogotovo jer je imenovanje Khalida na poziciju ministra policije smatrao preuranjenim. A sigurno mu nije legla ni činjenica da je imenovanja, koja inače potpisuje sam kralj, potpisao princ Mohammed, i to koristeći se titulom "zamjenski kralj" koja se u tom kontekstu nije koristila desetljećima. Konačna uvreda kraljevom autoritetu bila je pak činjenica da je za imenovanja saznao preko televizije.

Saudijska ambasada u Washingtonu za medije je kratko komentirala da su sve odluke princa bile u ime kralja i da bilo kakve insinuacije o neslaganju između njih dvojice nemaju podlogu u stvarnosti. Promptnu zamjenu kompletne privatne garde kralja tijekom posjeta Egiptu, kao i odbacivanje egipatskih tjelohranitelja, iz veleposlanstva nisu željeli komentirati. Bez komentara su bili i u saudijskom Centru za međunarodnu komunikaciju, piše Guardian.

Neslaganje oko pristupa

- Ovo su supitilni, ali važni signali da nešto ne valja u kraljevskoj palači - rekao je za Guardian Bruce Riedel, direktor Brookings Intelligence Projecta, ujedno i dugogodišnji bivši djelatnik CIA-e. Taj zaključak naizgled podupiru i priče koje je Guardian dobio od svojih izvora, a prema kojima se kralj i princ ne slažu oko niza tema, poput postupanja prema ratnim zarobljenicima u Jemenu i prosvjednicima u Sudanu i Alžiru. Iako kralj ne spada u kategoriju reformatora, ipak se zalaže za blaži pristup, dok princ, unatoč svojoj reformatorskoj aureoli kojom ga vole kititi, sve pokušava riješiti silom.

I dok neki analitičari u svemu ovome vide rastući jaz između kralja i princa, drugi ipak upozoravaju da se MBS nikad ne bi usudio otvoreno proturječiti svojem ocu i kralju.

- Da, između njih ima razlika, naročito kad je u pitanju status Jeruzalema, ali malo je vjerojatno da bi MBS išao protiv svojeg oca s obzirom na to da mu njegova potpora daje legitimitet - smatra stručnjak za Bliski Istok Neil Quillam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:47