POKUŠAVA BITI DUHOVIT

Ratko Mladić tijekom saslušanja na sudu: Meni se sviđa ova mala Jelena Karleuša!

Mladić je povremeno bio drzak, pa je tako sam birao stolac na kojem će sjediti pred sucem.
 AFP PHOTO / HO / POLITIKA

BEOGRAD - Pojavljuju se novi detalji sa saslušanja Ratka Mladića pred sudom u Beogradu.

U jednom trenutku, doznaje Blic, Mladić se pokušavao i našaliti, pa je tako prokomentirao: “Meni se sviđa ova mala Jelena Karleuša”. Mladić je povremeno bio drzak, pa je tako sam birao stolac na kojem će sjediti pred sucem.

Blic prenosi i nove pojedinosti o Mladićevom uhićenju. Kad su mu specijalci upali u kuću u Lazarevu navodno im je rekao: - Ja sam taj kojeg tražite. Sjedite, momci. Branko, daj ljudima da popiju nešto i pojedu.

Njegov rođak Branko je na to pred agente BIA-e iznio pršut, sir i domaću rakiju.

- Da popijete po jednu, okrepite se, pa idemo - rekao je navodno Mladić i predao svoja dva pištolja.

Tijekom godina skrivanja se sam liječio

Prije jučerašnjeg saslušanja, utvrđeno je da je Mladić patio od brojnih bolesti tijekom svojih godina skrivanja. Medicinskim pregledom utvrđena su mu barem dva manja moždana udara manjeg intenziteta, visok krvni tlak zbog nepravilnog liječenja, problem s bubrezima, otežano micanje ruke nastalo nakon moždanih udara te kronična iscrpljenost, javlja Blic.rs .

Otežan govor i kretanje, pored navedenih bolesti, bili su i razlog prekida prvog saslušanja preksinoć kod istražnog suca koje je nastavljeno tokom petka.

Iako se Mladić ne nalazi u ozbiljnoj starosti, zbog skrivanja i bijega nije mogao dobiti odgovarajuću medicinsku pomoć. Sam si je 'propisivao' lijekove za visok krvni tlak što je vjerojatno uzrok moždanih udara, a moglo je doći i do srčanog udara. Iz istog razloga Mladić ima probleme s bubrezima.

Liječnici smatraju kako je nakon duge izoliranosti od svijeta izlazak u javnost izazvao šok što je uzrokovalo smetnje u govoru, a opća iscrpljenost i blijedo lice posljedica su načina života u bijegu.

Ozbiljni problemi sa zdravljem i pretrpljen moždani udar dodatno smanjuju mogućnost fleksibilnosti u korekciji stavova, smatraju psihijatri i psihoterapeuti. Mladić i dalje misli da nije kriv, a tijekom 16 godina skrivanja učvrstio je svoje stavove o nevinosti.

Mladić je rekao sucu: Nikoga nisam ubio, ali oni koji jesu trebaju odgovarati

INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA Kako je uhićen Ratko Mladić: Doušnik ga otkrio po prstenu pečatnjaku

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Psihijatrica Aleksandra Bubera za Blic je pojasnila Mladićevo psihološko stanje.

- Osoba koja je nekada bila smatrana čvrstom, jakom i moćnom, teško će se odreći svojih stavova i postupaka već će ih početi kritički razmatrati. Do sada ih je sigurno razmatrao i ostao pri svome. Ljudi su skloni da stvarnost uklope u svoja uvjerenja, a ne da uvjerenja i poglede prilagode stvarnosti, pa tako ni ovaj slučaj vjerojatno nije izuzetak - ističe Bubera.

Za osobu koja se afirmirala kao veliki ratnik i vojskovođa, skrivanje i život u izolaciji imali su znatan utjecaj na Mladićevu psihu.

Tadić: Nakon Mladića na redu je borba s organiziranim kriminalom

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za Reuters izjavio je kako cilj Srbije, nakon uhićenja Ratka Mladića, ubrzati obračunavanje s organiziranim kriminalom i korupcijom te što skoriji ulazak u EU.

- Uvjeren sam da ćemo zadati smrtonosan udarac organiziranom kriminalu i korupciji do kraja mandata ove administracije. Naš pravosudni i sigurnosni sustav ubrzano se reformiraju i razvijaju - rekao je Tadić, a prenosi RTS . Dodaje kako je novi prioritet Srbije hvatanje Gorana Hadžića, posljednjeg haaškog bjegunca.

- Nakon Mladićevog hapšenja uvjeren sam da ćemo riješiti i slučaj Gorana Hadžića, ali i da ćemo moći prebaciti veći dio sredstava s potrage za ratnim zločincima na borbu protiv organizirano kriminala - ističe predsjednik Tadić. Nije želio govoriti o detaljima akcije uhićenja Mladića.

- Želimo se osloboditi utega za vratom i demona prošlosti, a ovaj je korak bio preduvjet za istinsko i iskreno pomirenje u regiji - napominje Tadić.

Što se tiče ulaska Srbije u EU, Tadić je objasnio kako 'sve zemlje moraju ispuniti sve kriterije' te da se u to 'ne smiju unositi stari sukobi i nesporazumi'. Nada se kako Hrvatska što prije dovršiti pregovore jer se tako stvaraju šanse da Srbija i Crna Gora odmah krenu istim putem.

- Za razliku od mnogih drugih zemalja, Srbija se uhvatila u koštac sa velikim problemima u svom društvu. Mi smo započeli reforme pravosuđa čak i prije početka pregovora o pristupanju EU - zaključio je Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:28