BEZ POTPORE MAĐARA

Rekonstruirana vojvođanska vlada

BEOGRAD/NOVI SAD - Zastupnici vojvođanskog parlamenta izglasovali su u ponedjeljak rekonstrukciju pokrajinske vlade, a njezin predsjednik Bojan Pajtić ocijenio je da su tim promjenama opovrgnute tvrdnje oporbe i političkih protivnika kako njegova vlada nema većinu u parlamentu.

Rekonstrukcija je izglasovana bez potpore Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Istvana Pazstora, koji se ne nakon izvanrednih izbora na državnoj razini priklonio Srpskoj naprednoj stranci (SNS) predsjednika vlade Aleksandra Vučića.

"Nemojte od nas tražiti da tu odluku (o rekonstrukciji vlade) poštujemo, jer smatramo da ona nije dobra. Ovo moje stajalište će vjerojatno imati posljedice", rekao je Pasztor prije glasovanja.

"Savez vojvođanskih Mađara se, izgleda, u glasovanju odlučio za svoje koalicijske partnere na republičkoj razini, a ne na pokrajinskoj i zbog toga mi je jako žao", prokomentirao je Pajtić, naglasivši kako mu nije drago što je koalicijski partner njegove Demokratske stranke (DS) donio takvu odluku.

Način glasovanja SVM je, po Pajtićevoj ocjeni, bio motiviran željom da se većina u pokrajinskom parlamentu uskladi s većinom u srbijanskom parlamentu, koju predvode Vučićevi naprednjaci.

Na pitanje novinara hoće li se takav način glasovanja SVM odraziti na odnose unutar koalicije na pokrajinskoj razini, Pajtić je rekao da "u DS nisu ravnodušni" zbog poteza SVM.

Za rekonstruiranu vladu koalicije Pajtićeve DS i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka glasovalo je 63 od ukupno 120 zastupnika.

Novi članovi vlade su Vladimir Pavlov, bivši član Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, nestranački Nenad Stanković i Branislav Bogaroški (LSV), dok je za potpredsjednika izabran Miroslav Vasin (DS).

Novu vojvođansku vladu, uz demokrate i Čankove ligaše podržala su četiri zastupnika iz kluba SDS Borisa Tadića, protivno njegovoj volji te Vera Ugrinčić Ilić iz Pokreta "Snaga Srbije" i Stojan Tintor iz Srpske radikalne stranke, koji su prešli u DS.

Prema navodima lista "Blic", donedavni radikal Tintor je rekao kako se ta odluka "dugo pripremala u njegovoj glavi" i konačno je odlučio "nastaviti politički život kao sav normalan demokratski svijet", te da mu je to i "roditeljska obveza prema sinu Vladimiru, koji ima uspješnu glumačku karijeru u Hrvatskoj".

Rekonstrukcijom vojvođanske vlade zasad je izbjegnuta višemjesečna namjera vladajuće koalicije na državnoj razini, predvođene naprednjacima premijera Srbije Aleksandra Vučića, da skine s vlasti oporbenu Demokratsku stranku koja je zadržala kolaicijsku većinu jedino u Vojvodini, ali su ranije izgubili vlast na gradskoj razini jer je u Novom Sadu za gradonačelnika izabran naprednjak Miloš Vučević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:50