EKONOMIJA A NE OBAMA

Republikanci pobjeđuju na izborima za guverenere

Republikanci Criss Christie i Bob McDonell pobijedili su velikom većinom u dvije američke države koje su u utorak glasale za guvernere – New Jerseyu i Virginiji. I to pored toga što je predsjednik Obama više puta sudjelovao u kampanji demokratskih kandidata - na zborovima dosadašnjeg i poraženog guvernera New Jersyja Johna Corzine govorio je čak tri puta u posljednjih tjedan dana. Ovaj ne mali poraz dolazi na godišnjicu Obamine izborne pobjede, kojoj su doprinijele upravo ove dvije države.

Mnogi su ove guvernerske izbore najavljivali i kao “referendum o Obami”. No prva ispitivanja javnog mnijenja na biračkim mjestima govore da je on i dalje popularan i da ga u New Jersey i dalje podržava 60% a u Virginiji oko 57% ljudi. Većina ispitanika rekla je, međutim, da predsjednik nije bio presudan faktor u ovim izborima. Preko 85% ispitanih u obje države navelo je kao najbitnije – stanje ekonomije. Također i slabosti demokratskih kandidata.

U Virginiji, Creigh Deeds je u debati zamuckivao oko nacionalnih tema, dok se pobjednik, konzervativac Bob McDonell uglavnom usredotočio na lokalna pitanja: ekonomiju, radna mjesta i transport. Nezgodna osobnost, provjerena u prethodnom guvernerskom terminu učinila je da dosadašnji guverner New Jerseya Corzine dobije samo 42% glasova. Ali u obje, izbore su odlučili partijski neopredijeljeni birači, oni koji su prošle godine prevagnuli na Obaminu stranu.

Teško je reći da ova pobjeda, koju predsjednik Republikanskog nacionalnog komiteta Michael Steele trijumfalno objašnjava time da je njegova partija “vodila računa što ljudi misle” neće imati posljedice po američki politički život. Prva i neposredna bit će što će se demokrati iz južnih konzervativnijih država, tzv “plavi psi”, duboko još jednom zamisliti da li glasati za Obaminu reformu zdravstva koja predstoji. Jer cijena koju bi mogli platiti, gubitak kongresnih stolica, jest realna. Druga je – što će promjena klime među biračima utjecati na izborne programe naredne godine.

Republikanci su osvojili i značajan broj mjesta gradonačelnika na jučerašnjim izborima. Najzanimljivija je bila ona u New Yorku, iako se unaprijed znalo da će pobijediti sadašnji gradonačelnik, Michael Bloomberg, koji je promijenio i statut grada ne bi li mu bilo moguće da se kandidira po treći put. Ovaj, sa 16 milijardi dolara najbogatiji Newyorčanin, i šesti po bogatstvu čovjek u SAD-u, uložio je u kampanju blizu 100 milijuna dolara osobnog novca – do sada apsolutan rekord u svim dosadašnjim kampanjama u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:27