ZLOUPORABA POLOŽAJA

Rumunjskom predsjedniku Băsescuu prijeti smjena, a stolica se trese i premijeru Ponti

Băsescua optužuju za kršenje ustava i zlouporabu položaja, a Pontu da je plagirao doktorsku disertaciju
 AP

BUKUREŠT - Rumunjski predsjednik Traian Băsescu mogao bi izgubiti položaj, a zajedno s njime i njegov politički protivnik premijer Victor Ponta. Ponta je na čelu lijevo orijentirane vlade koja je danas započela s procedurom za smjenu predsjednika države, a očekuje se da će u petak parlament, u kojem Pontovi liberali imaju većinu, taj prijedlog i usvojiti. U tom slučaju, Băsescu bi bio suspendiran na mjesec dana, dok se ne održi referendum o njegovoj smjeni.

Ovo je samo posljednju u nizu međusobnih političkih udaraca između Ponte i Băsescua, kojeg prijedlog upućen u parlament optužuje za kršenje ustava i zlouporabu položaja. Ponta se, pak, našao pod paljbom otpužbi da je plagirao svoju doktorsku disertaciju, što on poriče i odbacuje kao laž koju je plasirao Băsescu. Zahtjevi za njegovom ostavkom svejedno postaju sve glasniji. Zbog optužbi o plagiranju njegova je vlada zaradila i međunarodne kritike.

U Rumunjskoj se već mjesecima vlast nikako ne uspijeva stabilizirati. Pontina vlada došla je na vlast u svibnju, nakon što je pala vlada njegovog prethodnika Mihaija Răzvana Ungureanua koja se samo dva mjeseca uspjela održati na vlasti . Ungureanu je pak vlast preuzeo nakon što su diljem Rumunjske buknuli nasilni prosvjedi protiv drakonskih mjera štednje koje su usporile gospodarski oporavak te druge najsiromašnije zemlje EU. Usto, bivši premijer Adrian Năstase pucao si je u vrat prošli mjesec nakon što je zbog korupcije osuđen na dvije godine zatvora .

U posljednjoj epizodi između Ponte i Băsescua, Pontina koalicija smijenila je predsjednike oba doma parlamenta, koji su bili Băsescuovi saveznici, i zamijenila ih ljudima bliskima Ponti. Prije toga, njih su se dvojica posvađala oko toga tko će od njih sudjelovati na sastanku Vijeća EU u Bruxellesu. Iako je Ponta dobio mandat parlamenta, Ustavni sud je presudio da Băsescu ima pravo otići u Bruxelles. To je premijer ignorirao i sam je otputovao na sastanak.

Ako Băsescua suspendiraju, njegove će dužnosti privremeno preuzeti vođa Nacionalne liberalne stranke Crin Antonescu, koji je ujedno i novoimenovani predsjednik Senata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:51