RUMUNJSKI SANADER

BIVŠI PREMIJER PUŠTEN IZ ZATVORA Odslužio je trećinu kazne zbog uzimanja mita od 630.000 eura

Former Romanian Prime Minister Adrian Nastase (L) is welcomed by his sons Andrei Nastase (L) and Mihnea Nastase (R) as he gets out the Jilava prison near Bucharest on August 21, 2014, after being released on parole. Nastase was sentenced to four years in jail on January 2014 for taking hundreds of thousands of dollars in bribes to appoint a businesswoman to a senior government post.AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU
 AFP

BUKUREŠT - Rumunjski sud je u četvrtak pustio na uvjetnu slobodu bivšeg premijera Adriana Nastasea nakon što je odslužio traženu trećinu od četiri i pol godina kazne zatvora za korupciju.

Nastase (64) poslan je u zatvor u Bukureštu u siječnju zbog uzimanja mita, najviši je osuđeni dužnosnik od nekolicine drugih u ovoj siromašnoj zemlji na koju Europska unija vrši pritisak da se obruši na kriminal na visokoj razini.

Zatvorenici stari preko 60 godina u Rumunjskoj mogu biti oslobođeni zbog dobrog ponašanja nakon što odsluže samo trećinu bilo koje kazne kraće od 10 godina, a Nastase je služio kaznu po prethodnoj osudi za mito prije najnovije.

Socijaldemokrat Nastase jedini je premijer stavljen iza rešetaka u Rumunjskoj od propasti komunizma 1989.

Državno odvjetništvo optužilo je 2006. njega i njegovu ženu da su uzeli mito od 630.000 eura.

Isto tako su optuženi da su ilegalno uvozili građevinski materijal i kućanske potrepštine iz Kine kako bi opremili svoje kuće u Bukureštu kao i vikendicu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:37